Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

23. April '18 08:09 by Jørli Petersen

Opels touch …

Opel Grandland X er en meget anderledes udgave af Peugeot 3008. Opels egen front giver bilen en helt anden karakter.

Opel Grandland X er endnu en model i det efterhånden meget omfattende modelprogram, og hvis ikke man går alt for meget op i det med størrelse, kunne det se ud som om Opel Mokka, Opel Crossland X og Grandland X træder hinanden over tæerne. Især for de mulige købere, der ikke har plads som det afgørende tema, når man træder ind hos Opel-forhandleren.

Målt til sidste centimeter er testbilen, – Opel Grandland X den største. Med en hel del centimeter endda, lad os bare kalde den rummelig, men forskellen på de tre biler er især, at to er tilløbere i Opel programmet, mens Mokka er ægte Opel.

De to tilløbere er et resultat af Opels nye status som del af PSA-koncernen, og Opel Grandland X er Opels svar på Peuggeot 3008, og det siger allerede en del om bilens kvaliteter målt på rene køreegenskaber, for man høster ikke indhold til pokalskabet, hvis ikke de elementære køreegenskaber er på plads, og gerne et stykke bedre, og med Peugeot 3008 og dermed Opel Grandland X er det sidste tilfældet, ligesom vi nok engang skal understrege, at Grandland X ikke er en SUV i ordets egentlige betydning, men en type crossover, hvis primære fordel er siddehøjde og design.

Instrumentering og indretning er Opels egen, og så har Opel mærkets egen vejhjælp, som ikke tilbydes hos tvillingsmodellen.

Og så alligevel

Vi har ad omveje fingre i en Peugeot 3008 med de fordele og ulemper det giver, og selv om bilerne teknisk er identiske, er der stor forskel på Opels og Peugeots fortolkning, og selv om smag og behag er forskellig, har vi alligevel en favorit, som vi nævner ved navn på en af de sidste linier.

Det skæve, – det vi ikke er så pjattede med, er selve maskineriet. Den 1,2 liters 3-benede er ikke en livret. I ren refleks vender vi tomlen ned, når vi har fat i noget 3-cylindret, og når man lægger det i en bil i størrelse Grandland X, er ulempen større, end det er, hvis man finder 3-benet i Opel Karl.

Automatkassen der findes på testbilen, passerer med et pænt stort OK, den virker faktisk ganske godt, men vi havde nu foretrukket Opels egen 1,4 liters benzinmotor, der er mindst en klasse bedre end den 3-benede i Grandland.

Nyeste trick er at føre dørpladen forbi bilens paneler, så man ikke får vejsnavs på tøjet ved udstigning. Opels “måde” er dog ikke helt tæt.

På den måde har vi sagt god for bilens køreegenskaber og sat et pænt stort minus ved motoren, så lad os tage turen rundt om bilen og konstatere, at Opel har distanceret sig meget fra Peugeot, når det gælder design. Især frontpartiet er markant forskelligt på de to biler, Peugeot nye lodrette, – næsten provokerende løve-front, er selvfølgelig let at udskifte, og resultatet bliver markant anderledes, og det samme gør sig gældende med bagdelen, hvor Opels lygtestil også adskiller sig meget fra Peugeots.

Der er så stor designmæssig forskel på de to biler, at vi godt vil tro, at mange mennesker ikke mistænker de to biler for at være identiske inderst inde.

Det afgørende plus

Den helt store forskel på Grandland X og 3008 er bilens indre, der sammen med siddehøjde, let indstigning og tilhørende udsyn over det meste, er meget afgørende for dagens bilkøbere.

Opels sæder er i særklasse gode.

Opel har sin egen stil, det indvendige af Grandland X ligner ikke 3008 på alle de afgørende punkter, og der er ting og sager i Grandland X, som ikke findes i 3008. Blandt andet Opels vejhjælp, det lille tryk på en knap når man ønsker hjælp til at finde en blomsterhandler i lokalområdet, finde overnatning når man turer rundt i Syditalien, eller er kommet galt afsted, så man har brug for assistance.

Indtil videre kører Opels vejhjælp videre, mens Peugeot endnu ikke kan tilbyde noget tilsvarende. Det er også et spørgsmål om smag og behag for indretning af kabine, det helt specielle Peugeot design er her udskiftet med den lige så specielle Opel-måde, og går man efter pris på det to biler, er der heller ikke meget at hente.

Opel har meget travlt med leasingpriserne, her er der gode tilbud hvis man er vaks ved havelågen og kender de rigtige metoder og kanaler, Peugeot kan det samme, så mens vi undrer os over, at Opel har sat en vægtgrænse på 1100 kg for den størst tilladte trailer efter Grandland X med automatgear, siger Peugeot 1200 kg, og i den vægtklasse kan 100 kg være helt afgørende for valg af bil, for 1200 kg er groft sagt en mindstegrænse for de der kører med campingvogn.

Om en 3-benet 1,2 benzinmotor så er det rette valg til den form for ferie, er noget helt andet, men det der helt personligt vil være afgørende for valget mellem Grandland X contra 3008, er bilens sæder. Her kan Opel noget helt specielt. Ikke at 3008 har dårlige sæder, men Opels sæder er i særklasse, og skal man køre langt med eller uden campingvogn, eller har man folkesygdommen ”dårlig ryg” er Opels sæder så langt at foretrække.

Opel Grandland X 1,2 aut

For ikke så forfærdeligt længe siden, var det noget særligt, når der stod turbo på bagklappen. Det er det ikke længere. I tilfældet Grandland X er det en absolut nødvendighed.

Pris: fra 275.000 kr

Pris for testbil: 449.500 kr

Motor: 1,2-liter 3-cyl

6-trins aut

130 HK v. 5500 o/m

230 Nm v. 1750 o/m

0-100 km/t: 10,9 sek

Tophastighed: 188 km/t

ECE-snit: 19,2 km/

Kørevægt: 1370 kg

Totalvægt: 1960 kg

Trailer: 670/1100 kg

CO-2: 120 g/km

Pin It on Pinterest