Opladelig Astra
Nå, er du ude for at teste noget Peugeot, spurgte en god bekendt lidt spøgefuldt, og ja, han havde ret langt hen ad vejen. Ny Astra er rigtig meget Stellantis og dermed Peugeot, men i den sammenhæng er det også værd at bemærke, at Opel har formået at give sit eget bidrag til noget, der ligner en meget selvstændig model, der har plusser, som ikke findes hos kusinemodellerne fra de øvrige mærker i koncernen.
Det mest bemærkelsesværdige må være, at Astra som plug-in hybrid kun findes i den ”lille” udgave. Mens andre bilmærker i koncernen har 150 og 180 hestes benzinmotor i PHEV udgaverne, nøjes Astra med 150 HK, og kan man så mærke forskellen på 30 heste? Svaret er nok en gang tjahhh….. normalt vil man ikke mærke forskellen. Systemet med en 110 hestes elmotor til at hjælpe fra stående start plus en turbolader, der mest er designet som en moment- og ikke en effektturbo, betyder, at der skal sparkes godt og grundigt til Astra, før man kan mærke, at der mangler 30 HK på toppen.
Er de 30 heste mindre i Astra PHEV så noget der giver mærkbart udslag i lavere forbrug, sammenlignet med den 180 hestes Stellantis PHEV? Svaret er et iskoldt nej. Forbruget er stort set identisk, og udsving handler som altid om køremåde og mønster.
Den afgørende forskel
På de praktiske områder er Astra som sine nære konkurrenter. Vi er tilfreds med de pladsforhold der tilbydes i 5-dørs Astra, vi ser frem til at prøve Astra som stationcar, en model, som historisk har været en stor succes for Opel i Danmark, men siddehøjde på bagsædet og bagagerummet i den 5-dørs er helt i klassens gennemsnit.
Der hvor vandene for alvor skiller, finder man på de to forreste sæder. ASR står der på en lille stump stof i kanten af sædet, og det er sæder, der er anatomisk godt opbygget. Man kan sidde i ASR sæder i timevis uden at blive træt, man behøver ikke engang at skifte stilling under kørsel, som det ofte er tilfældet, og et ASR sæde har blandt andet en separat lårstøtte der kan justeres i både længde og højde, så Astra sædet er i en klasse for sig.
Målt på udstyr er vi ganske godt tilfreds med snittet mellem skærm, funktioner og hvad der betjenes direkte med en gode gammeldaws kontakt. Ratbetjening af mange almindelige funktioner fungerer ligeledes tilfredsstillende, og alt afhængig af udstyr, er der mange gode detaljer i mere eller mindre gode funktioner, herunder direkte TV fra de udvendige kameraer, – det er blot at vælge.
En løbende forbedring
I de gode gamle dage, og det vil sige i årene efter denne Opel-model skiftede navn fra Kadett til Astra – vi er tilbage ved den Astra, der dukkede fra i 1998, begyndte Opel at lægge vægt på bilens generelle køreegenskaber. Fra og med 1998 har der været tale om pil-op rent køremæssigt, så spændingen var stor, nu hvor det ikke længere er Opel, som suverænt bestemmer det hele.
Opel får stillet en platform til rådighed, så man er efterladt med lidt basis systemer, man kan stille på bilens fjedring og dæmpning, man har nogenlunde kontrol over bilens styreegenskaber, og her er vi over middel, hvor ny Astra kører derhen hvor du peger med rattet, uden at gøre det meget hurtigt. En velafstemt styring, hvor man godt kan tillade sig at sløse lidt, uden bilen kræver korrektioner på rattet.
Undervognen er sat op til den lidt stramme side, og det udløser point. Opel har ramt et flot kompromis mellem komfort og vejgreb, det eneste lille minus vi kunne notere, var evnen til at opsuge meget små ujævnheder (riller) ved høj hastighed, men her er Opel langt fra alene. Det er prisen man må betale, med mindre man smider rigtigt mange penge ind i at lave undervogn, og her er Opel en bil i en prisklasse, hvor der trods alt er grænser for hvor meget man kan smide i undervognen, især når man har brugt ekstra mange penge på at lave gode sæder, der er den dyreste enkeltkomponent i en bil.
Modellen til de fleste
Det er også værd at lægge mærke til, at billigste Astra i dag koster mere end 310 af de lange. På den måde er Astra ikke længere en bil vi kan kalde billig, og model Astra til 310.000 kr er ikke en version, der får os til at hoppe op og ned af begejstring, og forklaringen er 1,2 motoren.
Testbilen koster så meget tæt på 400.000 kr, vi er i næstøverste udstyrslag, der er to-farvet lakering på bilen, faktisk lidt tjekket med kombinationen rød-sort, men merprisen for alle andre farver end hvid er 12.000 kr, mens billigste Astra PHEV koster 340.000 kr.
For 30.000 kr ekstra får man ikke kun en PHEV, man får også en markant bedre motor med væsentligt bedre ydelse, så de sidste 30 er givet rigtig godt ud, især fordi man også får den gode 8-trins automatkasse med i købet, så vi anbefaler uden den mindste tøven en Astra som plug-in frem for en almindelig 1,2 benzin med 130 HK.
I lande hvor man ikke har samme kedelige afgifter på biler som i Danmark, er prishoppet naturligvis anderledes. I Tyskland koster Astra PHEV 15.000 Euro mere end Astra almindelig benzin, men tyskerne må så leve med, at hvis man drøner op og ned ad de tyske motorveje, skal man tanke noget mere hyppigt.
Første gang tankmåleren begyndte at beklage sig, troede vi det var p.g.a. den tunge højre fod. Det var det også, men det var ikke hele forklaringen. Tankindholdet for Astra PHEV er 40 liter, hvor det er 52 liter i både 5-dørs og stationcar, og således retter vi igen blikket mod en Astra stationcar med dieselmotor. Til kørsel på motorvej ligner denne variant den rigtige løsning, mens Astra PHEV er familiebilen til bykørsel og lidt hygge-hygge i week-enden.
Opel Astra PHEV 180 GS 5d
Pris: fra 309.990 kr
Pris for testbil: 397.990 kr
Motor: 1,6-liter 4-cyl
8 – aut
Samlet:
180 HK v. 6000 o/m
360 Nm v. 1750 o/m
Benzinmotor – 150 HK
Elmotor – 110 HK
Batteripakke: 12,4 kWh
0-100 km/t: 7,6 sek
Tophastighed: 225 km/t
Forbrug: 90,9 km/l
Rækkevidde el WLTP: 60 km
Kørevægt: 1675 kg
Totalvægt: 2150 kg
Trailer: 750/1450 kg
CO-2: 25 g/km