Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

25. April '17 17:32 by Jørli Petersen

Optima vinder på udebane

Kia Optima er endelig dukket op som stationcar, og en særdeles vellykket en af slagsen. Desværre passer bilen ikke til den danske firmaklasse, så biler er og forbliver sjælden.

Kia Optima er endelig dukket op som stationcar, og en særdeles vellykket en af slagsen. Desværre passer bilen ikke til den danske firmaklasse, så biler er og forbliver sjælden.

Dagens Kia Optima er ikke ny. Der er tale om et face-lift af den kendte model, men det nye fra Kia er Optima som stationcar. Man kan man god ret sige hurra eller endelig alt efter temperament, men det europæiske marked for stationcar i denne klasse er meget stort, og man kan ikke beskylde koreanerne for at være uvidende, for søstermodellen fra Hyundai, i40, startede sin tilværelse som stationcar, mens vi måtte vente længe på i40 som sedan. En form for omvendt Kia.

Biler i denne klasse og af denne type er næsten altid udstyret med dieselmotor, og Kias valg er meget kortfattet. Alle udgaver af Kia Optima SW fra 350- til 470.000 kr har 1,7 motor med 141 HK, forskellen på bilerne er alene mængden af udstyr, og om bilen skal have automatgear af typen dobbeltkobling, og vor anbefaling er åbenlys. Køb Optima med automatgear.

Ikke fordi bilen med manuelt gear er dårlig, snarere fordi den automatgearede er så god som den er, det er en rigtig god automatkasse Kia har strikket sammen, så nap den, og lad venstre fod holde pause i den tætte trafik.

Klassisk stationcar, masser af plads til bagage, næsten ingen kant, dobbeltbund og regulære mål.

Klassisk stationcar, masser af plads til bagage, næsten ingen kant, dobbeltbund og regulære mål.

Den sjældne

Man kan også kalde Kia Optima for den sjældne bil, og forklaringen er meget enkel. Hvis du som privatperson skulle købe en Optima for dine surt opsparede skillinger, får du et særdeles kraftigt værditab længe før blækket er tørt på købsaftalen.

Biler i denne klasse og af denne type er normalt firmabiler og næsten altid leasede biler. Det betyder helt andre priser end de officielle, og da Kia ikke deltager i det store prisrun mod bunden, skal du betale nogenlunde det der står på den officielle prisliste, og derfor taber du bunker af penge, hvis du køber. Sørgeligt men sandt.

Målt i helt almindelige kroner betaler leasingselskaberne mindre for en Passat end du skal betale for en Kia Optima, så der er ikke noget at sige til, hvis Kia ikke gør sig de store anstrengelser for at sælge Optima, for forhandleren vil også gerne kunne se den private kunde i øjnene dagen efter salget, men hvis vi ser på konkurrenterne, er det foruden Passat en bil som Skoda Superb, det er Ford Mondeo, Renault Talisman Toyota Avensis og det nye farlige dyr i klassen, den nye Opel Insignia, som kan blive klassens nye topsælger, for Opel er med på løjerne, når det handler om firmabiler.

En lige så klassisk kabine og indretning, bare en anelse bedre og lidt mere komfortabel.

En lige så klassisk Kia-kabine og indretning, bare en anelse bedre og lidt mere komfortabel.

Men selv om Kia Optima er den sjældne bil, behøver den ikke være ringe. Snarere tværtimod. På mange måder stikker den konkurrenterne et par solide koreanske flade, for Kia har faktisk ramt bilens opsætningen, lige der hvor Faxe ramte bolden i 1992.

De små svagheder

Det er kun bilens styring, der måske mangler det sidste. Ikke i det daglige, her virker bilen meget omgængelig, styringen virker både hurtig og præcis, men lidt mere føling ved høj hastighed på motorvej, ville give det sidste plus i bogen.

Undervognen er meget velafstemt vurderet efter den målestok der hedder klassisk firmabil, der er en fin kobling mellem komfort og vejgreb, og selv om bilen er en stationcar, ændrer den ikke voldsomt karakter, når man smider en god gang plantesække ind gennem den elektriske bagklap, der er standard på alle modeller.

Bremserne fungerer fornemt, vi er også ganske godt tilfreds med den 1,7 liters dieselmotor, men endnu engang må vi undre os, for selv om det officielle ECE-tal siger 22 plus noget i antal af kilometer per liter olie, kniber det gevaldig med at komme tæt på tallet.

Især hvis man giver lidt gas, og det gør man jo gerne i en firmabil, man kan jo ikke holde parkeret i motorvejens inderspor hele arbejdsdagen, så man deltager i løjerne i overhalingsbanen, og så øges forbruget en hel del. På dette område mangler koreanerne den sidste viden og finpudsning af dieselteknikken, sammenlignet med de typiske europæiske konkurrenter. Til gengæld stikker man den mange gange på garanti og i mange tilfælde også på holdbarhed, når bilen får nogle år på bagen, så efter vor opfattelse, er det helt i orden, at man måske bruger lidt ekstra olie, når man fræser rundt på motorvejen.

Når vi bare ruller by- og lidt landevejskørsel er det mængden af røde lys og den øvrige trafik der afgør, om man er super økonomisk eller ej.

Kabinen er typisk Kia, gode sæder, lavt støjniveau og en rigelig mængde knapper man kan trykke på, og køber man modellen med mere udstyr, får man endnu flere. Som stationcar får man en lidt bedre siddehøjde på bagsædet, som måske kan kaldes bilens lille svaghed nummer tre, den langbenede teenager har faktisk en sag, men den korte beskrivelse af Kia Optima vil være, at Kia har præsteret en klassisk europæisk firmabil, som banker sine europæiske konkurrenter på de fleste områder, bortset fra alt det med pris, så derfor kan vi ikke anbefale køb af Optima.

Kia Optima SW 1,7 CRDi Vision

Kia skulle bruge et meget langt tilløb til en stationcar i firmaklassen, men Kia giver ikke store rabatter på deres biler, og derfor er bilen stort set chanceløs på det danske marked.,Biler af denne type er leasingbiler, og leasingbiler sælges med gigantrabat til selskaberne.

Kia skulle bruge et meget langt tilløb til en stationcar i firmaklassen, men Kia giver ikke store rabatter på deres biler, og derfor er bilen stort set chanceløs på det danske marked. Biler af denne type er typisk leasingbiler, og leasingbiler sælges med gigantrabat til selskaberne.

Priser fra: 349.990 kr

Testbilen koster: 371.885 kr

Motor: 1,7-liter 4-cyl

6-trins manuelt gear

141 HK v. 4000 o/m

340 Nm v. 1750-2500 o/m

0-100 km/t: 10,2 sek

Tophastighed: 205 km/t

ECE-snit: 22,7 km/l

Kørevægt: 1480 kg

Totalvægt: 2140 kg

Trailer: 750/1800 kg

CO-2 g/km: 113 g

Pin It on Pinterest