Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

5. February 13:19 by Jørli Petersen

Paris og parkering

En ting er at køre til Paris. Noget helt andet er at parkere. I løbet af kort tid, vil det bliver billigere at flyve til Paris, end det vil være at parkere sin bil mens man leger turist i den franske hovedstad.

Kun 5,7 procent af de i talt 1,3 million stemmeberettigede benyttede den demokratiske ret til at give sin mening til kende, men 54,55 procent af de afgivne stemmer viste, at der skal indføres nye og højere afgifter for parkering i Paris.

Brandbeskatning, er et godt dansk udtryk for de afgifter, man i fremtiden skal slippe, hvis man sætter sin bil ved kantstenen i Paris, for hvis bilen vejer 1600 kg eller mere, koster det i fremtiden 134 kr i timen, hvis man parkeret i de indre dele af Paris, – og det er jo det indre af Paris, der er interessant for danske turister.

Hvis man kan holde sig i udkanten af Paris, kan man slippe med 89 kroner i timen, og så skal man huske, at rigtigt mange steder i Paris, kan man kun købe parkering for to timer ad gangen. Hvis man ønsker at holde på samme sted i længere tid, skal man tilbage hver anden timer, og fodre automaten med det til formålet indkøbte betalingskort, som udelukkende kan benyttes til betaling af p-afgift i Paris.

Alternativet er selvfølgelig parkeringshuse, men her er det meget dyrere.

Franske særregler?

Hvilke biler er det så, pariserne vil have ud af byen? Har man tilgodeset franske biler i særdeleshed, og det kan man godt sige, for langt hovedparten af de franske biler vi kender i dag, vejer mindre end 1600 kg, og de nye regler betyder også, at især franske fabrikker vil være meget forsigtige med ikke at overstige 1600 kg for almindelig biler, mens alle el-biler skal holdes under 2000 kg, men det vender vi tilbage til.

Hvis du vil køre SUV, og kunne parkere til lav takst i Paris, kan du vælge Kia Sportage. Den koreanske SUV holder sig akkurat under de 1600 kg.

De franske parkeringskonger har imidlertid glemt en vigtig detalje. De har glemt, at der er noget der hedder plug-in hybrid, og her falder de franske biler i vandet, nøjagtigt som langt de fleste importbiler.

Vi har set på alle biler fra Renault og Stellantis, og hos Renault er det let at huske, at den eneste model der overstiger de 1600 kg, er Captur PHEV, mesn det hos Stellantis er lige så enkelt, for alle modeller fra Jeep og Alfa Romeo er hjemfalden til de nye parisiske systemer.

Hos Opel er det alle biler af typen PHEV, det samme gælder for Peugeot 308 og 3008, ligesom DS7 og Citroen C5 skal være klar ved kasse et, hvis man vil parkere.

De små ellerter

Der er rigtigt mange el-biler, der vejer mere end 2000 kg. De ellerter der kan parkere billigt i Paris, er typisk de biler, der har den lille batteripakke.

Vægtgrænsen for el-biler er sat til 2000 kg. El-biler er jo tungere, konstaterer de kloge hoveder i Paris, og som ejer af en ellert, skal man være særdeles opmærksom. Hvis en dansk registreret ellert skulle have dristet sig til Paris, kan man som grundregel gå ud fra, at man skal betale den høje afgift. Rigtigt mange el-biler vejer mere end to ton, især hvis de er af typen ”long-range”, hvilket betyder større batteripakke.

Det må være rent guf for Line Barfod, der er chef for p-vagterne i København. Forhåbentlig er hun ikke blevet inspireret af de nye priser fra Paris.

Det er biler med lille batteripakke, som i sjældne tilfælde kan slippe for den høje afgift, et tilfælde vi ser hos Kia EV6, der kan fås til både høj og lav p-afgift. Hos Tesla er det kun en type 3, der kan snige sig under 2000 kg, mens MG ikke har en eneste ellert, der vejer over 2000 kg.

Når Paris indfører de nye regler, bliver der samtidig stillet nye krav til de luskede p-vagter, der gemmer sig i port- og kloakåbninger. Der bliver rig lejlighed til at lave fejl, for vejer bilen man har i kikkerter over eller under de 1600 kg eller måske 2000 kg, og kan en mindre begavet fransk p-vagt se forskel på en Kia EV6, for har den stort eller lille batteri? Og ved samme p-vagt, at en almindelig bil som Toyota Corolla i nogle versioner kan veje over de 1600 kg, hvor det straks er lettere, hvis der er tale om en Mercedes. Her er det kun biler af typen A-klasse i en eller anden variant, som i mange tilfælde kan snige sig under 1600 kg.

Pin It on Pinterest