Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

1. August 14:47 by Jørli Petersen

Pepsi kører Tesla

Pepsi har fået leveret de første elektriske lastbiler fra Tesla. Bilerne skal køre på faste ruter omkring hovedfabrikken i Californien.

Den har været længe undervejs. Rigtig længe, og der er stadig et godt stykke igen, før det Tesla lovede i 2017, er opfyldt.

Der har været covid-19 i mellemtiden, og alle kuldsejlede projekter skyldes selvfølgelig Corona, men nu er Tesla endelig begyndt at levere deres elektriske lastbil, men hvor projektet var banebrydende da det blev præsenteret, kan det godt være overhalet i 2023, hvor man også har stoppet for alle yderligere bestillinger.

Midlertidigt må man formode.

Det er ikke til at komme uden om, at Tesla er begyndt at levere den lastbil, der har fået navnet Tesla Semi. Lastbilen leveres fra start som en trækker, – en almindelig type lastbil der kører med trailer, og denne trækker fås i flere udgaver. Med to oplyste rækkevidder, med to batteripakker og tre eller fire motorer.

En anden interessant oplysninger om Tesla Semi, er en ny type elektrisk system. Hvor et 800V system anses for det mest avancerede netop nu, har Tesla udviklet et 1000V system til Semi, og hvis vi ser på de oplysninger, der er tilgængelige, er rækkevidden enten 300 eller 500 miles, (483 og 804 km) og så kan Tesla Semi kører med læs op til 80.000 pund, svarende til 36.300 kg.

Tesla går også op i accelerationstider, hvilket er af mindre betydning for en lastbil. Man oplyser en 0-100 tid på 20 sekunder, men det betyder også, at man skal til at gøre sin last bedre fast i traileren end tidligere, mens det ville have været mere interessant at få andre oplysninger fra Tesla, spørgsmål om batteripakkens størrelse og trækkerens køreklare vægt.

Vi mangler vigtige oplysninger om Teslas nye lastbil. Det kan kortes ned til vægt og effekt.

Disse oplysninger er ikke tilgængelige, og Elon Musk har på gentagne præsentationer undladt at svare på dette spørgsmål. Måske fordi rygter om en meget stor batteripakke betyder, at Teslas produktion af batterier slet ikke slår til, – og måske er det grunden til det formodentlige midlertidige stop for bestillinger af nye elektriske lastbiler.

Der er heller ikke nyt om det landsdækkende net af superladere til elektriske lastbiler. Hvis en elektriske lastbil skal give mening efter Elon Musks opfattelse, skal der køre elektriske lastbiler fra kyst til kyst i USA, og hvis ikke de skal holde i mange timer ved ladestationer, skal der også ske noget revolutionerende på ladefronten.

Vi mangler således svar på to vigtige spørgsmål. Rå power i form af en oplysning om antal af hestekræfter og lastbilens køreklare vægt uden læs, men vi har til gengæld fundet prisoplysninger, som er rykket alvorligt, siden Tesla begyndte at modtage bestillinger på Semi.

Prisen er hoppet fra 180.000 til 250.000 dollars, men så hjælper det lidt, hvis man har registreret sin virksomhed i Californien, hvor man får en rabat på 10.000 dollars, hvis man køber elektrisk lastbil. Andre stater giver også skatterabat, mens langt de fleste stater ikke er nået så langt.

Pepsi er første større virksomhed i USA, der har fået leveret Tesla Semi. Lastbilerne kører i fast mønster, og kun omkring hovedkontoret i Californien, så selve ladefunktionen kan finde sted hos Pepsi, men hvor Tesla har været forsinket med deres udvikling, er flere konkurrenter allerede på det amerikanske marked.

Disse konkurrenter er Freightliner, der har en lastbil med en rækkevidde på 238 miles med en batteripakke på 438 kWh. Volvo lover 275 miles med et 565 kWh batteri, mens Nikola klarer 330 miles med et batteri på 733 kWh. Tesla lover op til 500 miles, men vi kender ikke batteriets størrelse i detaljer. Nikola er i øvrigt det bilmærke, der har indgået samarbejde med italienske Iveco.

Teslas vision er, at der skal køre elektriske lastbiler i tusindvis fra kyst til kyst i USA. Men der er stadig langt til målet.

Pin It on Pinterest