Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

15. November '20 12:56 by Jørli Petersen

Planken ud

Nutidens Ford front, der er hentet direkte fra Aston Martin, men ny Puma mangler det typiske Ford. Alt det med lidt skarphed, køreglæde eller bare det, der kan kalde på det lille smil.

Ford kom endelig langt om længe ind i kampen om købernes gunst i den mere og mere vigtige cross-over klasse. Den klasse der ofte kaldes for SUV, selv om det er misvisende, men vi ved hvad det handler om, og Ford Puma er en af de nye konkurrenter til populære biler som Renault Captur, Peugeot 2008 og mange flere.

Ford kom sidst ind i kampen, fordi mærket satsede stort på biler af MPV-typen, B-, C-, og S-Max for at nævne nogle modeller, en satsning der viste sig at være en fejl. Da SUV-bølgen så ramte Europa med Nissan i spidsen, blev budskabet ikke pillet ned hos Ford, og da man ikke havde noget på det amerikanske marked man hurtigt kunne tilpasse og sende til Europa, kom man først på bussen i sidste sekund.

Resultatet hedder Puma, og selv om ny Puma ligger milevidt fra den tidligere Puma, rammer den selvfølgelig målet, men der er helt ærligt ikke meget Puma over bilen, ligesom der ikke var meget Jaguar over en gammel Mk.X, hvis bilerne skal måles og vejes ud fra deres navn.

Klassens bagagerum. Kunne være et bagagerum fra en hvilken som helst SUV-look-alike i klassen.

Ford har udviklet en bil, der er typisk for klassen. Der har været rigeligt med forbilleder, man skulle bare lave noget, der lignede det de andre solgte, og for at gøre det endnu mere enkelt, skærer man motorprogrammet helt ind til benet. Hovedmotoren i hele Puma programmet er Fords 1,0 3-cylindrede, mens den 120 hestes (og 4-cylindrede) diesel er gemt godt af vejen, og det tror vi er synd, for Puma diesel kunne måske mildne lidt af det overordnede indtryk vi har, efter at have slået tænderne ind på Fords nye Puma.

Hvad giver mild-hybrid

Puma er samtidig en af Fords nye mHEV modeller, hvor blandingen af uforståelige bogstaver betyder mild-hybrid, som vi meget ofte betegner som slatten-hybrid, for systemet er hverken fugl eller fisk, og det er umanerligt vanskeligt at fastslå, hvad det prisbillige 12V mild-hybrid system egentlig gør ved en bil.

Med Puma har vi i det mindste et gæt. Motorens max ydelse er 155 HK. Hvis vi skal være rigtigt optimistiske, er det mild hybrid, der lægger de sidste fem, mens vi ikke kan aflæse mild-hybrid i bilens moment, der har 190 Nm som det bedste fra 1900 omdrejning og op.

Her kan man sige, at Ford har valgt bredde frem for max vrid på akslerne. 190 Nm kan kun give en svag bølge på en skål rabarbergrød i dagens vrimmel af turboladede biler, for selvfølgelig er der bunkevis af turboladning på Puma, ellers kan man ikke hive 150 HK eller mere ud af en 1-liters, med mindre man bygger motoren som en rigtig race-motor, og det er der ikke tale om.

Til gengæld er der en stor fordybning under bundpladen. Reel brugsplads.

Forbruget på Puma oplyses til 17,5-17,9 km/l, testbilen er med manuelt gear, og bilen lever nogenlunde op til det man kan forvente for klassen. Puma er ikke forslugen, men heller ikke over økonomisk, her er vi i tidens gennemsnit, og ordet gennemsnit bliver udgangspunkt for selve bilen Puma.

Det typiske Ford

Ford har i mange år haft en tydeligt rød tråd i alle deres biler. Der har altid været et eller andet særligt ved en ny Ford, mærket har gjort sig umage med at give bilen lidt sjæl, en portion køreglæde i større eller mindre grad, så forventningen til Puma var selvfølgelig indstillet på  noget typisk Ford.

Her lever Puma ikke op til mærkets DNA. Puma er målt på sin køredynamik, en bil der er landet et godt stykke fra stammen. Der er ikke den portion Ford i ny Puma, som var ventet. Puma er klassens gennemsnit med et lille minus, tilsat en motor som slet ikke hører hjemme i Puma, så vi er helt ærligt ikke særligt opløftet over det tætte bekendtskab med Puma.

Faktisk en rigtig god førerplads med en rigtig god og meget logisk opbygning.

Handler det så om højere tyngdepunkt, kan den opmærksomme læser spørge? Her må svaret blive et nej, for Ford kan godt tilføje det ”særlige” Ford i højere biler. Man kan gjort det i Kuga i mange år, så det er ikke ukendt land for Ford, selv den nye Kuga har et element af den typiske Ford dynamik, mens Puma ikke råber Ford på styring, opsætning af undervogn eller reaktionsmønster i det hele taget.

Kopier venligst

Nu har vi været efter Puma på meget vigtige områder, men der er også de positive sider ved Puma. Uanset de nyere funktioner der betjenes fra bilens infoskærm, er der noget hjemligt ved Puma. Ford har gjort en dyd ud af de logiske funktioner, – det hele er så rigtigt, at det meste af det Ford prioriterer og gør, burde være lige til at kopiere af de fleste konkurrenter, og det positive ved Ford er selvfølgelig også, at man hurtigt falder til i bilen.

Et eksempel. Ford automatiske styring af lys gøres ikke bedre. Det der skiller fårene fra bukkene er den automatiske op- og nedblænding. Her er Fords system det bedste. Når du kører Ford, får du ikke de mange blink fra modkørende lastbiler, lyset skifter fra langt til kort på det rigtige tidspunkt, og sådan kan man pege på mange logiske og vel gennemtænkte Ford systemer, men det gælder selvfølgelig bredt over hele programmet, og jo nyere modellen er, jo mere får man pudset og poleret på funktion.

Typisk sideprofil fra den mest hotte type bil i Danmark slut 2020.

Det positive for Ford må være, at man endelig er kommet ind i kampen i den mest hotte af alle nutidens bilklasser. For køberne betyder det, at der er endnu en aktuelt bil at vælge imellem, men vi mener ikke Puma på nogen måde flytter grænser, eller gør sig særligt bemærket i klassen.

Puma er gennemsnitlig på de fleste områder, det er en Ford uden oplevelse af Ford, det er en bil med begrænset trailervægt, en bil som heldigvis også kan fås med diesel, – en model som nødvendigvis må være bedre, for Puma med mild-hybrid og 1-liters 3-benet er slet ikke spændende målt ud fra maskinrummet.

Vi mener Ford går planken ud med ny Puma. Endda med bind for øjnene. Har man haft for travlt med udviklingen? Hvor er det typiske Ford? Det, – der om ikke andet kan fremkalde et lille smil i ny og næ.

Ford Puma ST-Line X mHybrid

Puma har to typer start. Den traditionelle startmotor og et system med remtræk fra det prisbillige 12V mild-hybrid system, der ikke er gjort så effektivt eller kraftigt, at Ford alene tør stole på hybridløsningen som eneste startmulighed.

Pris: fra 233.000 kr

Pris for testbil: 299.804 kr

Motor: 1,0-liter 3-cyl

6 – man

155 HK v. 6000 o/m

190 Nm v. 1900-5500 o/m

0-100 km/t: 9,0 sek

Tophastighed: 205 km/t

Forbrug: 17,5-17,9 km/l

Kørevægt: 1323 kg

Totalvægt: 1760 kg

Trailer: 1100/640 kg

CO2: 126 130g/km

Pin It on Pinterest