Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

8. September 18:36 by Jørli Petersen

Plug and drive

Der er ingen mekanisk forbindelse mellem for- og baghjul i de to nye Jeep plug-in hybrid. Baghjulene drives udelukkende af en 60 hestes el-motor. Ladesystemet kan producere tilstrækkeligt el til konstant træk på baghjulene. Også når der køres off-road.

Man fristes til at kalde det lidt smart, når Jeep tager to modeller og en pakke med teknik, for på den måde at få to biler med plug-in hybrid. I computerkredse hedder det plug and play, hos Jeep kan konstruktionen ligne noget der er hentet i Billund, – hos Lego, for man har udviklet en pakke med en elmotor og noget batteri, og det hele er samlet omkring bagakslen, hvor ”Lego pakken” udgør et 4-hjulstræk, og på denne lidt tjekkede måde, har Jeep samtidig gjort både den mindste Renegade og den større Compass til 4-hjulstrækkere allerede i basisudgave.

Faktisk er det meget lidt Jeep har ændret på en standard Renegade og Compass. Motoren er den samme, trækket er det samme, det man har ændret er automatgearet, Jeep kalder det helt nyt, vi tror nærmere, der er tale om en 6-trins automatkasse, som bare er ny på Renegade og Compass, mens den anden håndgribelige nyhed, er en kombineret lade- og starterenhed, der erstatter den tidligere generator og startmotor.

Jeep har udviklet een elpakke og man bruger samme 1,3 liters benzinmotor i både Compass og den mindre Renegade. Den eneste forskel er turbotryk, der er noget højere i Compass.

Det store plus er samtidig en bedre og mere lækker start, ikke noget klonk fra et indgreb, tandhjul mod tandhjul omkring svinghjulet, i stedet en blød start, hvor den nye enhed begynder at dreje, og trækker motoren rundt direkte på krumtappen via en kraftig kilerem.

To gange 1,3

Der er selvfølgelig også pumpet en god del elektronisk styring af de to motorer ind i bilen, der er flere muligheder for styring, både ny Compass og Renegade kan styres fra mobiltelefonen, man kan blandt andet styre opladning og opvarmning, så bilen er klar til start næste morgen. I stedet for en kold bil i 10 graders frost, kan man sætte sig ind i stuetemperatur, men vi er stadig i ukendt farvand omkring bilens tekniske formåen, så vi kan ikke sige noget endeligt om Jeeps nye plug-in kvaliteter.

Tre basis køremåder. Som almindelig hybrid, hvor bilen selv bestemmer hvad der er bedst, som ren el-bil så længe der er sovs i batteriet, mens sidste indstilling er tvungen opladning af batteri under kørsel.

Vi ved, at Jeep oplyser rækkevidden til 53 km. Ikke just i absolut topklasse, men heller ikke i bund, og kører man bykørsel, kommer det mere an på hvordan man kører, og hvor meget man kan oplade under kørsel, og her har to gange Jeep flere grader af opladning, der kan indstilles fra førerpladsen.

Vi noterer også, at Jeep i begge tilfælde kan køre mens bilen oplader batteriet.

Ikke en god løsning hvis man tænker på brændstof og driftsøkonomi, men man kan køre tværs gennem landet, og have fuldt el-kapacitet, hvis man er på vej ind i en særlig følsom miljøzone, hvor man engang i fremtiden kun må komme, hvis man kører med nul emission.

Både Compass og Renegade er forberedt til at køre i vand. Vadedybden er 50 cm, så der er ingen grund til at grave landets byer op og lægge større drænrør. Vi formoder batterierne ligger i vandtætte omgivelser.

Selve basis teknikken i Renegade og Compass er Fiats 1,3 liters benzinmotor, og denne motor er indtil videre eneste mulighed, hvis man vil køre Jeep plug-in hybrid.

Hos Renegade yder 1,3 motoren 130 HK, mens elmotoren på baghjulene lægger 60 HK. Samlet effekt er 190 HK.

Elmotoren der gør begge gange Jeep til rene baghjulstrækkere, når man kører som ren el-bil, yder 250 Nm, og det er samme elmotor, der findes i den større Compass. Igen har man 60 HK og 250 Nm på baghjulene, men man har 180 HK fra den 1,3 liters benzinmotor, som gør den større Compass lidt hurtigere end den mindre Renegade.

Jeep og mormorlader

Sammenligner man de to nye Jeep Plug-In, er der også andre forskelle. Begge plug-in har lidt mindre frihøjde end de to modeller uden plug-in, årsagen er helt enkel batteripakke og elmotor. De to gange plug-in er også tungere, i begge tilfælde er den køreklare vægt øget med 240 kg, som er vægten på batteripakke, elmotor plus lidt løsdele fremme i bilen, og selv om begge biler må forsynes med trækkrog, er det trods alt begrænset, hvad de må. Renegade må trække 1150 kg mens Compass må løbe med 1250 kg.

Jeep Renegade 4Xe, der er modelbetegnelsen for Renegade PHEV, koster nogenlunde det samme som en standard Renegade med 1,3 motor, 150 HK og forhjulstræk. Til gengæld må man finde sig i en 6-trins automatkasse, hvor almindelig Renegade kører med 9-trins automatgear.

Batteripakken der ligger omkring bagakslen og ned lang bilens midte, er på 11,5 kW. Igen er man afhængig af en god hjemmelader hvis man kører plug-in, mens bilen leveres med den såkaldte mormorlader, så man kan klare sig med en almindelig 230V stikkontakt.

Udstyret i de to gange Jeep er højt fra start, og igen nyder vi godt af de prisforhold, der gør sig gældende uden for landets grænser. I Tyskland, Sverige og alle andre lande er en plug-in dyrere end den traditionelle benzin- eller dieselbil. Det betyder, at man ikke møder skrabede begyndermodeller, som man først skal til at fylde op med komfort og udstyr, og billigste Renegade starter ved 290.000 kr.

Den større Compass starter ved 320.000 kr, og den rigtigt gode del af nyheden er også, at Jeep kan levere biler i stride strømme. Eneste betingelse er, at man bestiller bilen i god tid, for selv om Jeep nok vil oparbejde et lille stødpudelager, går der som regel mellem otte og ni uger fra køb til levering, fordi bilerne bliver strikket sammen efter kunden ønske, og bilerne bygges i Italien på Melfi fabrikken.

Hvis man vil være helt 100 sikker på de gældende priser, skal bilen forsynes med nummerplader inden den 31. december, som i år er en torsdag, så man kan få lidt mere tid, til at få losset de sidst ankomne biler videre til køberne, for ingen ved, hvad en Jeep Renegade eller en Jeep Compass skal koste den 1. januar 2021.

Jeep Compass er klart billigere end standard Compass, som til gengæld er udstyret med 1,4 liters benzinmotor og 9-trins gearkasse. Compass koster fra 380.000 kr, og fås også med 1,6 og 2-liters diesel. Som Plug-In hybrid starter priserne ved 330.000 kr.

Pin It on Pinterest