Plug-in’s svanesang
Den skyldige er den danske lov om afgift på biler. Hvis der skal sættes navne på de skyldige, er det navnene på alle de folkevalgte politikere, som igennem årene har stemt for højere bilafgifter, så det er en meget lang liste af navne, der er årsag til danskernes pludselige interesse for plug-in hybrid biler.
Uden for Danmarks grænser, er en plug-in hybrid en bil, der er dyrere end alle andre i modelprogrammet. Man skal man andre ord ønske sig en bil, der både kan køre elektrisk og traditionelt. Uden for landets grænser betaler man ekstra for at få en bil, der kan køre elektrisk gennem miljøzoner eller køre elektrisk i byerne helt generelt, mens den typiske danske køberprofil er helt anderledes.
Her er køberen en person, der gerne vil have en billig bil. Enten en direkte besparelse i forhold til den bil, køberen normalt vil vælge, eller man benytter lejligheden til at købe bil i en større klasse inden for samme budget.
Lad os med det samme sætte en tyk streg under den kendsgerning, at vi ikke har det mindste imod billige biler til danskerne. Snarere tværtimod. Vi hylder ethvert tiltag, der kan gøre danskernes biler billigere.
Men, for der er selvfølgelig en men. Når man laver om på den køberprofil, der er udtænkt på bilfabrikkerne, laver man også om på den udledning, der var tiltænkt.
I Danmark bliver plug-in bilen brugt til hverdag og fest. Det betyder, at nogle ejere af plug-in biler lader deres biler op med jævne mellemrum, mens andre bilejere kører deres biler, som en helt almindelig bil, uden at lade ret meget.
På Bursd.com har vi her på kontoret kendskab til en tidligere ansat, der købte en plug-in hybrid for et par år siden. Bilen kørte i flere år fra en forstad til København til området omkring Svanemøllen, og bilen har aldrig været tilsluttet en ladestander.
Det krævede selvfølgelig en forklaring, der viste sig at være meget enkel. Den valgte Kia havde ikke et ladekabel som udstyr, da bilen blev leveret. Hos Kia er et ladekabel ekstraudstyr, og når der ikke er noget ladekabel, så mistede den kvindelige ejer al interesse for at oplade bilen, der har kørt som almindelig benzinbil fra dag et.
Der er også de ejere, der bruger bilen, som den er tiltænkt. Bilen oplades med jævne mellemrum, og den kører næsten altid elektrisk i byerne.
Her er tallene fra diverse undersøgelse vildt uenige. Ford har netop løsladt deres egen undersøgelse, der er meget positiv i antal af opladninger, og så er der alle de andre. Dem der bare køber en plug-in hybrid, fordi bilen er billig, og billige biler er altid interessant. En sammenligning med grænsehandel er nærliggende.
Og. Man skal ikke være professor i noget form for bilteknik for at gennemskue, at de officielle tal for udledning af CO2 og dermed de officielle tal for antal kørte kilometer på en liter brændstof, er helt ude i skoven.
De officielle tal kan ikke bruges til noget som helst. Værst er måske et tidligere tal fra Toyota, der kunne oplyse, at de officielle målinger viste et forbrug på 100 km/l for en RAV4 PHEV.
Der findes plug-in hybrid ejere, som kører 90 procent eller mere på ren el. Disse biler udleder selvfølgelig meget lidt CO2. Disse ejere tanker måske deres bil på tankstationen en gang hver måned.
Modsat er der de ejere, herunder den tidligere kontoransatte vi omtalte, som har udledt alt for meget CO2 i forhold til de officielle tal, og så kommer det værste af det hele.
Langt de fleste plug-in hybrid biler er slet ikke beregnet til at køre almindelig dansk landevejskørsel.
Årsagen er, at rigtigt mange plug-in hybridbiler lider under en minimeret motor, der er tilsat en gang batteri, en elmotor og en masse ekstra styring.
Når der ikke er strøm på batteriet, stilles der ekstra krav til den minimerede motor, som pludselig har det ekstra hårdt, når familien skal i skoven, samtidig med den slæber rundt på en ekstra høj egenvægt, og læg også også mærke til plug-in bilens påhængsvægt. Den er som hovedregel nedsat, og skulle man fristes til at sætte en større trailer på krogen, er det kun en endnu større udfordring for den minimerede benzinmotor, som pludselig udleder bunkevis af CO2, og dermed er rigtig dyr i brændstof.
Derfor er det rigtigt, når politikerne mener, at plug-in hybridbilerne ikke lever op til de officielle tal.
Modsat tager samme politikere ikke højde for, at det er deres skyld, at danskerne søger mod billigere biler, og derfor er det mere end sandsynligt, at det er ved at være slut med skatterabat på en plug-in hybrid, uanset hvor meget CO2 bilen udleder.
Derfor slutter vi med et købstip til den rigtige plug-in hybrid.
Køb en bil med en stor motor med masser af hestekræfter direkte fra benzinmotoren. Lad dig ikke distrahere af de mange heste, der står på forsiden af brochuren. Gå direkte til motorstørrelse og HK fra benzinmotoren.
Du kan også se, om motoren i din mulige plug-in hybrid findes tilsvarende i en anden model uden elmotor og batteri. Hvis en bil eksempelvis har 160 HK fra benzinmotoren i en PHEV, og den også fås med 160 HK som almindelig bil, så er det sådan en type PHEV, du skal vælge.
Hvis du kører mange kilometer hvert år, skal du købe en plug-in hybrid med dieselmotor, men her får du problemer, for udvalget af denne type bil er yderst begrænset.
Alligevel. Her er et par tip til køb af en af de gode eller brugbare plug-in biler.
Brugbare plug-in biler
BMW 330e benzinmotor 180 HK
Cupra Formentor eHybrid benzinmotor 150 HK
Ford Kuga benzinmotor 152 HK
Hyundai Tuscon benzinmotor 180 HK
Kia Sorento benzinmotor 180 HK
Mercedes E 300 de dieselmotor 194 HK
Opel Astra PHEV benzinmotor 180 HK
Peugeot 308 PHEV benzinmotor180 HK
Peugeot 3008 PHEV benzinmotor 180 HK
Suzuki Across PHEV benzinmotor 182 HK
Toyota RAV4 PHEV benzinmotor 182 HK