Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

19. October '15 23:15 by Jørli Petersen

Politisk korrekt

GrVit2015-1Stor, rummelig, velegnet familiebil og ikke længere så politisk håbløs som tidligere. Et kort portræt af den nye Suzuki Grand Vitara, hvor billigste model starter så langt under 200.000 kr, at man rent faktisk kan slippe med 200 klik, når den nye bil står leveret med nummerplader hos forhandleren.

For de 200.000 kr. får man en Grand Vitara, der ser større ud end tidligere, men bilen er rent faktisk skrumpet på flere måder. Suzuki har arbejdet så kraftigt med hele bilens konstruktion, at vægten er faldet dramatisk, alt efter model taler vi om en vægtreduktion på mellem 4- og 500 kg, og det har stor betydning for både køremåde, oplevelse og ikke mindst benzinforbrug.

Det gennemsnitlige forbrug opgives til 18,2 km/l. Så flot et forbrugstal kom vi ikke i nærheden af under test, men lav vægt har ikke kun fordele, der er også en ulempe når en bil har begrænset vægt, Grand Vitara må kun køre med en trailer på 1200 kg som det maksimale og 400 kg hvis der ikke er bremser på traileren, og begge tal er under det man forventer af en Gr. Vitara, og en stor del af bilens potentielle købere har blikket stift rettet mod trailervægt.

Benzin og 4WD

Grand Vitara fås i et utal af varianter, men kombinationen af 1,6 liters benzin, 5-trins gearkasse med en lidt rigelig udveksling i højeste gear og 4-hjulstræk, er måske ikke den rigtige opskrift på en Grand Vitara. Vi ser 4-hjulstræk på denne model som ekstra luksus til 30.000 kr, vel at mærke en luksus, som kun skal bruges hvis man bor lidt ude på landet, og har brug for en bil, der kan kører lidt mere sikkert gennem snedriver.

4-hjulstræk hører til på dieselmodellerne, men vi har også en lidt uventet gang ros til den nye Gr.Vitara, for biler af denne type, er normalt bygget til at køre med 4-hjulstræk, og så går fabrikken lidt mindre op i gode køreegenskaber på de modeller, som kun har 2-hjulstræk. Vi kan lukke så meget op for posen, at vi kan oplyse, at en 2-hjulstrukket Gr. Vitara kører langt bedre end forventet, men vi må også understrege, at 4-hjulstrækket i Gr. Vitara er rigtig fornemt. Man mærker stort set ikke indgreb, når man får ekstra hjælp med træk fra baghjulene, bilen skifter ikke stabilitet under kurvekørsel, og generelt er det plusser til køreegenskaberne i Grand Vitara.

Det samme kan vi sige om bilens pladsforhold, rigtig god plads i forhold til bilens pris, man får også en lidt højere siddeposition med tilhørende bedre udsyn over sine medtrafikanter, højden giver også en lidt lettere ind- og udstigning, og så er der en helt personlig begejstring over det store runde ur, der er placeret højt i midterkonsollen. I guder hvor har jeg savnet et rigtigt ur med visere i en bil, havde helt glemt, at man kan slippe for at glo på mystiske små tal i underlige farver placeret mystiske steder, og før træerne vokser helt ind i himlen, giver vi et minus til Suzukis såkaldte radarstyring af fartpiloten. Lidt for følsom og ikke helt trimmet, men det kan jo komme sammen med en 6-trins gearkasse, når Gr. Vitara skal have et face-lift om føje år.

Suzuki Gr.Vitara 1,6 4WDGrVit 2015

Pris: 254.990 kr

Motor: 1,6-liter 4-cyl

5-trins manuelt gear

120 HK v. 6000 o/m

156 Nm v. 4400 o/m

0-100 km/t: 12,0 sek

Tophastighed: 180 km/t

ECE-snit: 18,2 km/l

Kørevægt: 1235 kg

Totalvægt: 1730 kg

Trailer: 400/1200 kg

CO2 127 g/km

Bedre indrettet, mere smart og især meget lettere end tidligere.

Pin It on Pinterest