Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

13. December '21 22:18 by Jørli Petersen

Praktik og komfort

Direkte efterkommer til Citroen BX, men nutidens C5 Aircross er meget anderledes. også når den er pljg-in hybrid.

Dagens kolde realiteter er, at der er to priser på Citroen C5 Aircross. De to priser er kort og godt med eller uden plug-in hybrid, og årsagen til de to priser er selvfølgelig, at det afgiftsmæssigt er mere fornuftigt at købe plug-in hybrid, end det er at køre uden, selv om både vægt og mængden af indbygget teknik taler til ugunst for den opladelige model.

C5 plug-in koster i skrivende stund fra 315.000 kr. Testbilen er lidt dyrere, og efter 1. januar 2022 er prisen røget 30.000 kr i vejret, fordi regeringen er begyndt at reducere de mere gunstige afgifter, så er du hurtig, kan det nås endnu.

Herfra kan vi ikke lade være med at bladre i historiebogen. Citroen begyndte for alvor at blive dansk mainstream automobil for den typiske danske familie i 80’erne med model BX, der både kom som GTI og sløv model 1,4, så bilen kunne fås både med og uden meget synlig hækspoiler.

Senere hed bilen Xantia, som igen blev afløst af den første C5, som var vokset op i datidens meget solgte firmaklasse, og dagens C5 Aircross er således en efterfølger til alle førnævnte, og dermed en slags oldebarn til Citroen BX, hvor sælgerne lærte at hjælpe den mulige køber ind i prøvebiler, så køberen ikke selv skulle lukke døren. Sælgeren lukkede diskret og forsigtigt døren, hvor hvis man bare smækkede døren på vanlig vis, lød det som en tom olietønde, der faldt på værkstedsgulvet, men det kunne ikke hindre BX’erens popularitet.

C5 i nyeste udgave er en type SUV look alike og næsten voldsomt rummelig.

Fælles teknik

Vi tror ikke denne C5 kan gentage de salgstal, der har kendetegnet forfædrene. Forskellen er først og fremmest bilens design, C5 er blevet en type SUV, og som plug-in hybrid, er den i meget nær familie med flere andre biler fra den franske bilkoncern, og den model der kommer tættest på C5 Aircross er DS7.

Derfor er det ikke nogen overraskelse, at bilen er teknisk næsten identisk med DS7. Der er lidt med vægt og en anelse omkring forbrug, resten af udstyr og design, mens køreegenskaberne er meget identiske, og noget af det der har kendetegnet familien, og ikke overraskende handler det igen om de nye SUV-træk på bilen, som også flytte tyngdepunktet opad, og køremæssigt er et højere tyngdepunkt et minus.

Slemt kan man ikke kalde det om C5 Aircross, men vi ryger heller ikke i den afgiftslette PHEV-himmel. Hertil er en kørevægt på lige knap 1900 kg også noget der trækker ned, så det totale indtryk fra en større runde med C5 Aircross er en middelkarakter for typen.

Så kan man selvfølgelig vende hele herligheden på hovedet, og se denne type Aircross ud fra den økonomiske vinkel, men så skal det gøres, som vi ville gøre, hvis vi gik og drømte om en ny plug-in i carporten.

Komfort har afløst de traditionelle finurligheder hos Citroen, og opholdet bag rattet er netop – komfortabelt.

Teknisk var bilen identisk med DS7, det vil sige 1,6 liters benzinmotor, som alene og helt uden assistance fra el-delen lægger 181 HK og 250 Nm, som godt nok er tilstede ved 1650 omdrejninger, – og så kommer spørgsmålet. Kan du leve med det? Er denne motor og disse data tilstrækkelige til familiens valg af bil, så er alt det øvrige ren bonus.

Nutidens type bil

Afdelingen for bonus hedder en el-pakke, som vi har stiftet bekendtskab med af flere omgange. Det fungere tilfredsstillende, men det er især den 8-trins automatkasse, der henter pluspoint i det samlede set up, vi er også ganske tilfredse med bilens støjniveau, batteripakken hører til i den pæne afdeling, og bilens rækkevidde er over gennemsnit for de plug-in biler vi har testet, og nok engang kan man ikke bruge de officielle 61 km som rækkevidde til andet end at sværte lidt papir.

Endelig er den helt afgørende bonus alt det praktiske. Her er C5 Aircross af meget høj klasse. Hvis ikke bilen var så høj, som den er, kunne man næsten føle sig fristet til at køre hele indkøbsvognen ind foran bagsædet, mens man efterfølgende smuttede forbi byggemarkedet og plantecentret, for at fylde bagagerummet.

Behagelighed, så absolut, og på den måde har vi næsten skildret en typisk dansk familiebil ved årsskiftet 2021 til 2022, hvor den vanskelige disciplin med køreegenskaber er udskiftet med praktik og komfort.

Citroen C5 Aircross 225 PHEV

Dagens billigste C5 Aircross er den model, der har ekstra teknik i motorrummet. Prisen for en plug-in starter ved 315.000 kr. Alternativt kan man købe en diesel, hvor prisen starter ved 425.000 kr, så man skal køre rigtigt mange kilometer i rigtigt mange år, før dieselmodellen hænger sammen økonomisk.

Pris: fra 314.990 kr

Pris for testbil: 359.990 kr

Motor: 1,6-liter 4-cyl

8 – aut

Samlet:

225 HK v. 6000 o/m

360 Nm v. 3000 o/m

Benzinmotor – 181 HK

To elmotorer – 110 HK

Batteripakke: 13,2 kWh

0-100 km/t: 8,7 sek

Tophastighed: 225 km/t

Forbrug: 71,4 km/l

Rækkevidde el WLTP: 61 km

Kørevægt: 1896 kg

Totalvægt: 2300 kg

Trailer: 750/1300 kg

CO-2: 32 g/km

Pin It on Pinterest