Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

8. May '18 09:59 by Jørli Petersen

Prinsens foretrukne

Stil, design og med jævne mellemrum underlige løsninger har altid været Citorens særkende. Nu ser mærket ud til at vende tilbage til tidligere tiders dyder.

Stil og design har i årtier været en specialitet fra Citroen. Det mere bemærkelsesværdige og det der gjorde Citroen til noget særligt har dog været nedtonet i en længere årrække, men nu ser det ud til at vende tilbage, og især mangeårige fans af mærket vil råbe et højt hurra, mens andre gerne må følge med, for hvem er ikke tilhænger at biler med egen personlighed.

Citroens nye bølge af forhåbentlig mange biler med et godt udpluk af specialiteter ude og inde, startede med C4 Cactus i 2015. Den nye C3 skiller sig også ud i flokken af biler i den mere populære ”brug og glem” type, og Aircross er den høje version af C3 men samtidig søsterbil til Peugeot 2008, der sammen med Renault Captur har siddet solidt på salget i denne cross-over klasse, som gerne vil se ud som en SUV men ikke er SUV.

Citroen har ingen større tradition for 4-hjulstræk, kunderne må lede efter noget andet hvis man vil køre terræn, Citroen har historisk begrænset sig til at en meget kendt bil, der også blev bygget til at køre i vinmarker, men det er noget ganske andet end at køre terræn.

Kabinen i C3 Aircross forsætter fra den linie, der startede med C4 Cactus i 2015.

Lidt længere

Forskellen fra C3 til C3 som luftkrydser eller Aircross er længde og højde. Et plus på seks centimeter giver mere plads på alle indre leder og kanter, men trods denne forbedring adskiller Aircross sig ikke på nogen måde fra øvrige biler i klassen. Her er der virkelig dømt frihed, broderskab og især lighed. Om man sidder på bagsædet i Aircross, i den nye Kia Stonic, en af de tidligere nævnte eller den nye Ford Ecosport er uden betydning. Man har stort set samme mængde plads til lange ben og hoved.

Det kniber med benpladsen, men ellers ville Prins Henrik have elsket bagsædet. Bænketype, lige til at glide på plads i bilen.

Det samme gør sig gældende under bagklappen, man skal løfte en kasse øl eller kufferten lidt højere end i en standard auto, men lad nu være med at vælge den helt store kuffert hvis familien skal køres til lufthavnen, for det kan hurtigt komme til at knibe med plads.

Prins Henriks favorit

Citroen skiller sig ud på design og indretning. Intet nyt fra den front, men Citroen gør det på en ganske nydelig og meget personlig måde. Kabinen i C3 Aircross er den nye type Citroen, sæderne er også anderledes og lettere at betjene, hvis vi må bruge det udtryk, for den højere C3 er helt oplagt til de efterhånden mange, der leder efter en bil, hvor ind- og udstigning er super let og kørestillingen er højere end normalt og gerne lidt opret-siddende.

Det er ikke nogen skam at have små skiver på baghjulene når man ikke kan mere end C3 Aircross. Større skiver ville give problemer og kræve mere vedligehold.

Hvis der havde været mere benplads på bagsædet, ville Aircross have være en erklæret favorit hos Prins Henrik, der havde helt sin egen opfattelse af et bagsæde. Det skulle være være helt plant, en type bænkesæde og helst i læder, så man kunne glide sidelæns ind i bilen, og gerne flyde lidt ud, og det er denne type sæder Citroen ser ud til at tilpasse sig med den nye stil, der godt kan betegnes som type bænkesæde, – dog med lidt komfort.

Den vanlige jammer

Vi slipper ikke for en gang jammer og klage. Nok engang er vi hensat til en tvivlsom fornøjelse med en 3-cylindret snurrebase ude i næsen. Det formildende indslag i Aircross testbilen er den 6-trins automatkasse, der er det tekniske højdepunkt i Aircross, som også på det køremæssige er en lidt tilbagevenden til tidligere tiders køremåde.

Aircross har den blødt opsatte undervogn, med en blød compundaksel under baghjulene, kan det ikke undgås at bilen krænger en del under kurvekørsel, men Aircross er ikke en racer, den er heller ikke beregnet til den, der vil køre lidt sporty, Aircross er en Citroen med mere end et strejf af tidligere tiders dyder, og det gælder også bilen styring, der er 100 procent uden personlighed. Man drejer på den runde tingest foran næsen, håber man har ramt den rigtige indstilling, for efterfølgende at finde ud af, om man har gjort det rigtigt, for føling med de styrende hjul er helt ufølsomt kapitel.

Du skal løfte lidt højere i en SUv look-alike, men pladsen er ikke overvældende.

110 heste fra den 3-benede CO-2 nødløsning i maskinrummet går an uden at være imponerende. Det går til fire personer på tur, men det går ikke til en større trailer eller campingvogn efter bilen, Citroen har sat grænsen ved 840 kg, så det kan blive til en Camp-let eller telt.

Priserne starter ved 180.000 afrundede kroner, basisudgaven af testbilen koster 240.000 kr, og med 2-farvet design og lidt ekstra lækre fælge som det mest iøjnefaldende, er prisen røget op på 260.000 kr. Om det så er pengene værd er op til hver enkelt, men det er ikke til at komme uden om, at Aircross er bilen der skiller sig ud i det nye felt af biler, som gerne ville være SUV uden at være det, og så fremhæver vi nok engang, at vi her på redaktionen i de fleste tilfælde er mere enige med den internationale jury, end vi er med den danske, der sætter navn på Årets Bil i Danmark. Vi ville til enhver tid vælge Citroen frem for den Seat der vandt den danske titel i 2018. Aircross nåede til finalefeltet i Carof the Year, vi tror det skyldes Citroens specialiteter, og det er også derfor vi sætter kryds ved Aircross.

Citroen C3 Aircross 1,2 110

Tofarvet lakering, forlorent gitter for bagerste siderude er design, mens den obligatoriske gang plast ved skærmkanter og under bilen skal give det ønskede indtryk af SUV, men C3 Aircross er ikke en SUV eller off-roader. Med øget frihøjde kan den sikkert klare sig i vinmarken, men heller ikke mere.

Pris: fra 179.900 kr

Pris for testbil: 259.900 kr

Motor: 1,2-liter 3-cyl

6-trins aut

110 HK v. 5500 o/m

205 Nm v. 1500 o/m

0-100 km/t: 10,6 sek

Tophastighed: 183 km/t

ECE-snit: 18,2 km/

Kørevægt: 1278 kg

Totalvægt: 1815 kg

Trailer: 600/840 kg

CO-2: 124 g/km

testbil koster 239 –

Pin It on Pinterest