Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

23. May '19 11:41 by Jørli Petersen

Pris på brint

Så er der kommet pris på den første helt almindelige brintbil, og som alt andet nyt, er den dyrere end andre. Hyundai vil have 600.000 kr for Hyundai Nexo. Udgift til brændstof er det samme som det er for kørsel med en tilsvarende bil på benzin.

Hyundai har endelig fået mærkets nyeste brintbil på danske nummerplader. Hyundai Nexo bliver brintbil nummer to på det danske marked, og Nexo bliver den første, der kan købes på helt almindelige vilkår. Ikke noget med begrænsninger, leasing, særlige aftaler eller andet, Nexo er en helt almindelig bil, der kan købes for helt almindelige penge, og når du forlader forhandleren, har du købt ny bil med masser af fremtid.

Hyundai Nexo (navnet er efter Nexø på Bornholm) er det der teknisk kaldes en bil med brændselscelle. Nexo er inderst inde en el-bil, den drives af elektromotorer, men måden den henter energi til el-motoren, er anderledes end på den betydeligt mere enkle el-bil.

Hyundai Nexo medbringer sit eget kraftværk, en slags brændeovn der kører på brint. Når man starter Nexo hjemme i carporten, starter man den motor der producerer elektricitet, og sammenlignet med el-bilen, har brintbilen den meget store fordel, at den ikke har nogle grænser.

Nexo er en bil der kan bruges på nøjagtig samme måde som en benzin- eller dieselbil, den kan køre det samme antal kilometer, den kan tankes og køre videre på samme tid som den traditionelle familiebil på benzin, og så har brintbilen to store plusser, som begge tæller voldsomt i CO2 regnskabet eller klimaregnskabet om man vil.

Brintbilens udstødning er rent vand. Når man afbrænder brint er affaldsproduktet helt rent vand, der er så rent, at det kan fryses til isterninger, og bruges i den fineste og dyreste whisky, og fordel nummer to er næsten lige så god.

Brint kan være løsningen på den overskydende el-produktion fra vindmøller.

Brintbilen kan tilbyde alt det vi kender fra den traditionelle familiebil, også rigelig varme om vinteren, uden det går mærkbart ud over rækkevidden.

Når familien Danmark er gået til ro, og vindmøllerne snurrer videre i nattemørket, kan man stikke et par elektroder fra vindmøllerne i Storebælt og opsamle en masse god brint, som senere kan pumpes i en brintbil. Vi taler om den næsten geniale løsning på produktion af brint, som er ganske energikrævende, og kræver solide mængder billig og helt ren energi.

Nexo og pris

Før Hyundai Nexo har det koreanske mærke hentet masser af viden om brintbiler. iX35 Fuell Cell har siden 2013 været næste enerådende som brintbil på det danske marked, den har været købt af kommuner og selskaber, iX35 er især synlig i gadebilledet på det vestlige Sjælland, men der har ikke været nogen egentlig pris på Hyundais brintbil. Den har været solgt med tilskud fra EU, og de første brintbiler der skulle sælges til Københavns kommune, blev prissat meget vilkårligt til en rund million danske kroner.

Dagens nye Nexo koster 600.000 kr på nær en enkelt krone.

I Nexo får man den almindelig type bil, en bil med 0-100 på 9,5 sekund, en bil med en tophastighed på 179 km/t, vel at mærke en hastighed der kan opretholdes i timevis, men også en hastighed der har samme betingelser som benzinbilens ved den hastighed, -forbruget af brændstof øges.

Derfor er den officielle rækkevidde på 666 km en meget teoretisk og nogenlunde unyttig oplysning. Når brinttanken er ved at være tom, kaster man anker ved den lokale brintstation, tanker, og kører videre.

Nexo kommer i to varianter, en luksus og en luksus de luxe, den sidste koster 630.000 kr, men det nye er selvfølgelig, at vi nu har fået sat pris på en brintbil, vi ved hvad vi har med at gøre, og vi har taget hul på et nyt afsnit til fremtidens biler. Brugbare biler.

Den kritiske læser vil selvfølgelig spørge: Er der slet ikke noget batteri i en brintbil? Svaret er jo, Nexo er også forsynet med et lille batteri, sådan i retning af det batteri vi kender fra Toyota Hybrid, dette batteri bruges som buffer eller mellemlager fra brintdelen til den trækkende elmotor.

Og ….. nå ja, det er otte års garanti på Nexo.

Netop nu kan der tankes brint otte steder i Danmark. I løbet af kort tid er det ni. En brinttank ligner en container til forveksling og kan opsættes på 10 minutter. Dagens netværk for brint starter fra Aalborg til København med en afstikker til Esbjerg. Ingen brint syd for Kolding eller Køge, ingen brinttank nord for Gladsaxe i København og Aalborg.

Pin It on Pinterest