Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

12. September '23 14:58 by Jørli Petersen

Prisen på luksus

Luksusudgaven af Toyotas RAV4 vil mange nok mere, og på næsten alle punkter er det helt rigtigt. Teknisk er de to biler identiske.

Jamen det er jo en RAV4, vil mange nok mene, når vi ser nærmere på Lexus RX 450h+, og ganske kort er svaret ja. Og så alligevel ikke helt. Der er små forskelle fra RAV4 til Lexus, og det mest overraskende kan ikke være bilernes design, her er der markant forskel, og hvis man dykker lidt hos Lexus, kan man finde en udtalelse fra mærkets designerteam, at man har gjort sig umage med både at give bilen sin egen karakter, men også at gøre sig umage med alt det med vindmodstand, (Cw 0,35) og så falder vi efterfølgende over det officielle forbrugstal, hvor en RAV4 slet ikke kan køre de 100 km/l som er det officielle tal, ligesom Lexus RX heller ikke kan køre de 90,9 km/l, men det er disse umulige tal, der er sammenlignelige, så den kvikke læse vil nok mene, at her er der et eller andet, der er kikset hos Lexus, eller også har man ikke gjort sig tilstrækkeligt umage.

Vi starter med at konstatere, at alt det teknisk er identisk. Det er samme 2,5 liters 4-cylindrede motor, der er rygrad i begge biler, det er også den samme noget luskede konstruktion på el-siden, hvor man har en ekstra motor til baghjulene, i øvrigt en konstruktion hvor Lexus RX var først af alle, og skal vi forsøge at gøre konstruktionen let forståelig, er det en udvidet Toyota hybrid tilsat et større batteri, som kan oplades, når bilen holder hjemme i indkørslen.

Testbilen i grå har en andet udtryk end samme bil i en mørk kulør.

Forskellene er så, at den samme motor i RX giver bilen en tophastighed på 200 km/t, hvor RAV4 nøjes med 180, her kan det vindglatte spille ind, men hvorfor så forskel i forbrug? Bag rattet i Lexus, skal man bruge 6,5 sekund til de første 100, i RAV4 gøres det på 6,0, og så er rækkevidden fra det 18,1 kWh store batteri 68 kilometer, hvor man får 75, hvis man har valgt RAV4.

Dertil kommer prisen. Selvfølgelig. Og her finder vi den helt afgørende forskel, for en Lexus RX 450h+ koster fra 868.500 kr, mens man kan snige en RAV4 ud fra forhandleren for 513.000 kr uden rabat eller anden form for tiltag på listeprisen, og så kommer det svære spørgsmål: Er Lexus RX 450h+ 350.000 kr bedre end søstermodellen fra Toyota?

Ved profetens skæg

Umiddelbart er svaret et klart nej. Man får ikke mere plads samlet set, man får ikke mærkbart forbedrede køreegenskaber, og vi sværger ved profetens skæg, at vi ikke har kunnet mærke eller på nogen måde lokalisere de ekstra tre heste, det halve sekund ekstra til 100, vi har heller ikke haft det fornødne mandsmod til at efterprøve tophastigheden på 200 km/t mod de 180 i RAV4, og så skylder vi også svar på, om vi er generet af den kortere rækkevidde i Lexus (syv kilometer), ligesom vi er drevet til tankstationerne noget oftere, fordi Lexus RX kører de officielle 90 km/l mod 100 hos RAV4.

Lexus er luksus uanset hvor man opholder sig i bilen. Vi siger pænt tak for en klassisk type førerplads med rigeligt med knapper der kan trykkes eller drejes.

Alt dette er i bedste fald noget, der kan måles med mikrometerskrue eller meget følsomme elektroniske måledimser, det er slet ikke noget der kan omsættes til noget brugbart i hverdagen, men vi falder lidt uventet over en væsentlig forskel på Lexus RX og Toyota RAV4. Bilens vægt.

Mere eller mindre plads i Lexus frem for RAV4? Der er underligt nok mindre plads itl bagage i RX, end der er i RAV. Alligevel bør det være nok til ferieturen.

Lexus er tungere, – det forklarer det halve sekund i 0-100 tid, det kan også forklare det dårligere officielle forbrugstal, men en totalvægt på 2780 kg lander pænt i det man forvente af denne type bil, og så får man ekstra bonus på trækkrogen, for en Lexus med samme motor som RAV4 må køre med 2000 kg på krogen, og den vægt rykker Lexus afgørende op i en anden liga, når vi taler trailervægt.

Her er 2000 kg er magisk grænse. Det er her mange bliver interesseret, båd- og hestefolk har to ton på krogen som det magiske tal, der skal være opfyldt, så set fra den vinkel, er Lexus en klasse bedre end RAV4, men alt det med vægt får os til at se nærmere på mål foruden vægt, og her er der også forskel. Lexus har et plus på 10 cm på akselafstand med sine 279 cm. RX er også hele 29 cm længere end RAV4 med sine 489 cm, hvor højde og bredde er sådan nogenlunde.

Den største overraskelse måles fra bilens bagende. Lexus er rent ud sagt nærige med data omkring bagageplads, men det vi kan vinde hedder 453 som minimum og 1308 som max, hos RAV4 hedder det 580 og 1690 liter, så man kan med god ret påstå, at det man har opnået med større akselafstand til RX, går først og fremmest til en bagsæde. Det er sikkert også blevet til et par centimeter omkring forsæderne, det kan vi bare ikke sige med sikkerhed, men RX er en bil med et fornemt bagsæde, og er det så eneste fordel, foruden det med trailervægt?

De to plusser

Dæk i størrelse 21 tommer i 50 profil stiller krav til undervognen, hvis der skal være komfort i bilen. Især når bilen er en SUV. Ikke noget problem for denne Lexus.

Den tydelige forskel fra lillebror Toyota til storebror Lexus er luksus, materialevalg og den måde bilen er strikket sammen på. Nu er det selvfølgelig et rigtig skidt udgangspunkt for Lexus, at blive sammenlignet med Toyota, men det er flere gange slået fast med meget solide søm, at Lexus har en byggekvalitet i absolut topklasse, der er gjort mere ud af produktet, det mærkes under kørsel, at en ting som vindstøj og støj i det hele taget er stort set ikke eksisterende, når benzinmotoren snurrer, og vi måtte flere gange aflæse instrumenter for at konstatere, om bilen kørte på ren el, eller det var fire stempler, der hoppede op og ned i maskinrummet.

På den baggrund blev vi pludselig lidt optimistiske. Kunne vi komme efter Lexus, når det handlede om garanti. Ville Toyota efterlade koncernens luksusmærke i smøregraven målt på garanti, men vi måtte slukøret opgive projektet, for Lexus byder på samme garanti som Toyota, hvilket vil sige 11 år minus en enkelt dag, hvis man gøre det hele rigtigt, og sender sin bil til service på det autoriserede værksted. I virkeligheden er det mere end underligt, at Lexus er gået under radaren med mærkets garanti, mens Toyota har slået på stortromme for det samme, og mens vi taler om luksus, prøv at sammenligne garanti på Lexus med de to tyske luksusmærker.

Men tilbage til merprisen på 350.000 kr. Ville vi selv vælge Lexus RX frem for Toyota RAV4? Svaret er et klart nej. Ikke fordi Lexus RX 450h ikke er lækker, men fordi Toyota RAV4 er meget tæt på søstermodellen fra Lexus, og da vi er kroniske fedterøve her på redaktionen, ser vi selvfølgelig vort snit til at spare en anseelig sum i ren anskaffelse, og det er med garanti også en merpris, som ikke kommer bare nogenlunde igen, den dag bilen skal afhændes som brugt.

Vi har under flere test peget på Toyota RAV4 som den klart bedste bil i sin klasse. Lexus gør vi et hak bedre, netop fordi den rykker op i en anden klasse, når det gælder påhæng, hvor det er helt naturligt, at en større type SUV, selvfølgelig kan stikke af med en hestetrailer med to krikker, som er netop de 2000 kg, som er den magiske grænse for rigtige trækkere.

Herfra overlader vi så den store afgørelse til den interesserede køber. Kan de få plusser til fordel for Lexus opveje merprisen? Vi har givet vores holdning til kende.

En rækkevidde på knap 70 km på el kræver helt optimale forhold og udelukkende bykørsel med den helt rigtige mængde start/stop. Batteripakken er pænt stor med 18,1 kWh, mens det elektriske system er lidt for sig selv med 355V.

Lexus RX 450h+ PHEV

Pris: fra 868.500 kr

Pris for testbil: 959.500 kr

Motor: 2,5-liter 4-cyl

CVT automatgear

Samlet:

309 HK

227 Nm v. 3200-3700 o/m

Benzinmotor – 185 HK

Elmotor – 182 HK

Rækkevidde på el: 75 km

0-100 km/t: 6,5 sek

Tophastighed: 200 km/t

Forbrug: 90,9 km/l

Kørevægt: 2110-2240 kg

Totalvægt: 2780 kg

Trailer: 750/2000 kg

CO-2: 22 g/km

Pin It on Pinterest