Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

13. January '23 11:19 by Jørli Petersen

Prisfald på Tesla

Elon Musks aktier i Tesla er blevet meget mindre værd, og nu svarer Tesla igen på de mange nye konkurrenter. Priserne skal ned. Prisfaldet på de mest solgte biler er rundt regnet 100.000 kr.

Det er ikke kun Elon Musk, der er landet i økonomisk stormvejr, nu rasler prisen også ned på biler fra Tesla.

Der er ingen officiel erklæring eller forklaring på prisdykket fra Tesla, og der er tale om en voldsomt prisfald.

Mellem 90- og 120.000 på de mest populære modeller. Y og Model 3. Teslas øvrige modeller er mindre interessante, for både X og især S er ved at være godt brugte modeller, – læs gamle, men: Hvorfor denne uventede handling fra Tesla?

Forklaringen må være følgende. Antallet af solgte biler skal op. Tesla er røget ned som nummer tre på listen over solgte ellerter i Danmark, og Tesla bryder sig ikke om at være nummer tre, fire eller endnu længere nede på listen, og hvis ikke man gør noget drastisk, vil Tesla blive presset yderligere de kommende år, og det sker netop som man har åbnet en ny fabrik i udkanten af Berlin.

Tesla har på den måde stor kapacitet.

Man kan bygge flere el-biler end nogen anden producent netop nu, Tesla har tre fabrikker i USA, en i Kina og den nyeste ved Berlin, men antallet af konkurrenter er stigende, især Kina ligner den helt store konkurrent til Tesla, og svaret fra Tesla er derfor prisfald.

Prisdyk der kan mærkes.

Hvad siger de mange konkurrenter til prisfaldet hos Tesla? Hvornår følger man ned, og hvor meget bliver det billigere at købe en ellert i løbet af kort tid. Produktionen på Teslas nye fabrik ved Berlin skal holdes oppe.

Teslas nye priser er alt andet end godt nyt for alle andre, der bygger el-biler. Her på redaktionen har vi længe haft en mistanke om lidt for høje priser på en lang række el-biler, især de kinesiske biler ligner noget, der har været for dyre, men uanset den tidligere prisdannelse på markedet, vil alle fra Audi til Volvo og VW i den anden ende af alfabetet, sætte sig ned og finde ud af, hvor meget man kan sænke priserne, for ikke at blive smidt ud af markedet.

Især K.W. Bruuns nye kinesiske luksusmærke skal gentænke hele sin strategi, for med prisfald på 120.000 kr på en Tesla, bliver det endnu mere vanskeligt at se, hvem der vil betale 800.000 kr for en ukendt kinesisk bil.

Billigste Tesla koster nu 360.000 kr, og det betyder, at alle der har købt ny Tesla den seneste tid, må konstatere et voldsomt værditab på nyheden i carporten. Det samme gælder de der har leaset en Tesla, for leasingydelsen falder ikke, og alle der handler med brugtbiler, skal også finde den store spritpen frem, for der skal laves store overstregninger på prisskiltene.

Teslas nye priser vil også have voldsom effekt på mængden af importerede brugtbiler til Danmark. I 2022 blev der solgt flere let brugte Tesla fra det store udland, end der blev solgt fabriksnye Tesla i Danmark, og vil den trafik kunne fortsætte?

Endelig er der bankerne, der har penge i klemme på lån til bilerne. Med et fingerknips fra Tesla er der ikke dækning for det lån, der er givet til bilerne, men hvad sker der i det hele taget med priser på el-biler i Danmark?

Det eneste gode råd vi kan give må være: Stop ethvert tilløb til køb af ny el-bil.

Vent til priserne har indrettet sig efter den nye situation, og det kan godt tage flere måneder, for ingen er interesseret i at sætte priserne længere ned end nødvendigt, så vi kan forudse en trinvis tilpasning til markedet.

Vil VW som eksempel sætte priserne ned med noget der ligner 100.000 kr i gennemsnit? Næppe. Hvad med Mercedes, – og hvad med de helt nye som Xpeng, Byd og det nærmeste vi kommer en dansk ellert, – Fisker, som nu skal møve sig ind på et helt andet marked.

Det er heller ikke forkert at skæve til de alt for høje priser på elektriske varebiler. Vil prisdannelsen på varebiler følge det dramatiske prisfald hos Tesla? Hvis ikke, bliver det mere end vanskeligt at forklare, hvorfor der en så voldsomt forskel i pris på en personbil og en varebil.

Teslas nye lastbil skulle have været på markedet for flere år siden, men indtil videre har ingen set noget til det ambitiøse projekt.

Pin It on Pinterest