Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

22. February '19 11:09 by Jørli Petersen

Private køber elbiler

Salget af el-biler er kommet pænt fra start i 2019. Senest er der meldinger om fremgang hos Nissan, hvor det vigtigste budskab er, at langt hovedparten af salget finder sted til private købere.

Salget af el-biler i Danmark er stigende. Hyundai kom flyvende fra start med næsten 130 indregistrerede Kona i årets første måned, af disse er en god del sikkert forhandler- og demobiler, men Hyundai oplyser samtidig, at man har solgte 600 Kona el indtil videre.

Kort tid efter er der også positive meldinger fra Nissan, som også er kommet med en ny og kraftigere udgave af Leaf, og den længere rækkevidde har indtil videre betydet 65 solgte Leaf, hvoraf de 56 er solgt til private købere, og det er denne sidste del af  opgørelsen der er interessant.

Med en så stor andel solgte el-biler til private, kan det tyde på, at den generelle skepsis overfor el-biler er i kraftigt aftagende.

Nissans nye ellert, der tilsyneladende har privat tiltrækning, har navnet e+3.Zero foruden Nissan og Leaf. Ingen skal komme og påstå, at el-biler hedder noget simpelt, men Nissan har en samlet kapacitet på den nye 62 kWh model på 5000 biler til det europæiske marked. De 3000 af denne pulje er allerede bestilt, og det er ikke overraskende, at halvdelen af de 3000 bestilte biler er på vej til Norge.

Med et 62 kWh batteri i Nissan Leaf, øges rækkevidden op til 385 km. Prisen er sat til 361.000 kr og her får man gratis strøm i de første to år, – altså alt ”brændstof” betalt, ligesom man får en gratis ladeboks installeret i carporten, hvis det er muligt.

Andre folkelige el-biler

Konkurrenterne til Nissan Leaf i kraftigste udgave er hastigt stigende, og indtil videre kommer de store udfordringer fra Korea. Her har Hyundai to modeller, hvoraf den nye Kona med 64 kWh batteri også giver teoretisk rækkevidde op til 449 km, og så fås Kona med stort batteri til priser fra 310.000 kr, hvor ladekabler og ladeboks med opsætning medfølger.

Pas på når du køber el-bil. Foruden forskel i rækkevidde, er der også forskel på det tilbehør du skal bruge. Nissan tilbyder som de eneste en komplet pakke, ligesom de første to års strømforbrug er gratis.

Hyundai har også Ioniq som ren el-bil, her kan man nøjes med en startpris på 255.000 kr, men batteriet og rækkevidde er betydeligt mindre, 28 kWh er noget mindre end det man finder i den kraftigste Kona, men alle Hyundais el-biler har 8 års garanti, ligesom man får alt tilbehør til opladning af bil.

Søsterbilerne fra Korea er Soul EV og den nye e-Niro. Soul EV ligger netop nu stand-by som dansk model, der er en helt ny og kraftigere Soul EV på vej, eller – den er lige på trapperne, og den kommer til at ligge meget tæt på det vi kender fra Hyundai Kona.

Kia e-Niro er toppen af poppen i Kias el-program, batteriet er 64 kWh, rækkevidden op til 455 km hvis solen står i det helt rigtige hjørne, prisen starter ved 335.000 kr, men man skal lægge mærke til et par vigtige ting ved Kia, for pludselig skal man betale ekstra for at få strøm på bilen???

Alle former for ladekabler er ekstraudstyr, det er som at købe en bil hvor tankstuds med tilhørende klap koster ekstra, men Kia sidder også lidt i hængedyndet, når det gælder garanti.

Vi har i mange år sendt mange plusser til Kia for deres 7 års garanti, men det gælder desværre også for el-biler, og her er konkurrenter pludselig en hel del bedre end Kia. Både når det gælder længde på garanti, ligesom det tilladte antal kilometer i garantiordningen er bedre hos konkurrenterne.

Vi slutter med Renault, som tidligere har været meget synlige som leverandører af el-biler, men det begynder at knibe. ZOE er Renault eneste tilbud som almindelig personbil, her er batteripakken 41 kWh, det giver en rækkevidde på 317 km, og priserne starter ved 235.000 kr. incl ladekabler og vægboks.

Pin It on Pinterest