Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

1. January '24 16:00 by Jørli Petersen

Pro i vintermode

Vi kan godt blive lidt rørstrømske og tænke på den gamle sang – I sne står urt og busk i skjul, underforstået, det er trist og vanskeligt, og det samme gælder for el-biler. De hader sne og is.

Det er efterår i 2020. VW vinder titlen Årets Bil i Danmark med ID.3, -nogenlunde som ventet, men det er tre år siden, så VW har følt det passende, at sende en meget let opdateret ikke-Golf på markedet.

Siden den danske gevinst til ID.3, er der sket mangt og meget hos VW. Siden har man endda formået et nappe endnu en titel, så to gange gevinst til VW i løbet af få år, er alt andet end hverdag for VW, som gennem tiderne har udført flere kunstgreb for at slippe for deltagelse i diverse kåringer, sikkert fordi det er lettere at sige, at man ikke deltog, frem for at have tabt til noget automobil fra et konkurrerende mærke.

Det er også en kendsgerning, at salgstallene for ID.3 ikke er helt som man kunne forvente. I det gode gamle Golfdage, var det Golf der havde de høje salgstal. Sådan er det ikke med ID-serien, hvor de større modeller viser rigtigt gode salgstal, både 4- og 5 i ID-række gør det rigtig godt, så kan de nye forbedringer på den lille 3’er lave om på det hele.

Svaret er sikkert et bestemt nej. Vi tror ikke det rykker på populariteten. Slet ikke, for ID.3 er stadig ID.3, som bilen var det, da den kørte med den danske titel anno 2021.

Der sker noget dramatisk med rækkevidden når kulden viser tænder.

Når VW kalder ID.3 for Pro, er det fordi man har gennemluset bilen for mulige fejl. Opdateringen handler ikke om motor, batterier og andet væsentligt, med den beskedne opdatering kan vi iagttage en ID.3 uden sorte lister på fronten, skærmen inde i bilen er blevet lidt større, mulighed for anhængertræk til et cykelstativ, og så har VW i en periode tilført en længere række assistentsystemer til nul kroner i det man har kaldet jubilæumsmodeller.

De to svagheder

Det betyder, at VW ID.3 stadig er klassisk VW. Det er fortsat en bil med baghjulstræk, så vi fik rig lejlighed til at tjekke forskel på Golf og ID.3 i testperioden, hvor kulde, sne og ikke mindst glatte veje satte en streg under fortid og nutid.

Komfort er nøgleordet for VW ID.3.

Det var også en øjenåbner for alt det med rækkevidde. Vi tjekkede selvfølgelig de tal vi havde fra den første test med ID.3, her var den bedste måling fra bilens eget system en rækkevidde på 360 km, så det er et voldsomt skifte til de 230 km ved 99 procents opladning, hvor vi i parentes kan oplyse, at bilen i øvrigt skifter fra 100 til 99 procent så snart man kører de første meter.

Vi kikke så på officielle data, der oplyser en rækkevidde efter WLTP på 426 km, så vi kan med lidt vinterlig indflydelse trække godt 200 km fra det officielle tal, og det er selvfølgelig ikke VW alene, der har det problem, det er et generelt for el-biler, og det er en af el-bilens to afgørende svagheder, for dansk vinter og el-biler har det lidt svært med hinanden.

Vi oplyser også de internationale data vi normalt oplyser i forbindelse med test af en el-bil, og her er vi for en gang skyld under de tal fra det store udland, som i parentes bemærket også er indhentet under lidt bedre temperaturer end de danske. Alligevel er vi overrasket, men vi er ikke overrasket over, at de oplysninger ID.3 selv afgiver, er nogenlunde retvisende.

Eksperternes råd

Tjek lige eksperternes råd omkring opladning og batterier, og læg dem til daglig brug af el-bilen.

Skal vi så lade efter de generelle anvisninger som batterieksperter mener er det korrekte, skal vi ikke lade batteriet over 80 procent, ligesom vi ikke gerne skal under 20 procent, så hvis vi trækker 40 procent fra 230 km, er vi i den triste situation at skulle trække 92 km ud fra de 230 km, og på den måde udstiller vi ikke kun en svaghed hos ID.3, men hos el-biler helt generelt. Rækkevidde er noget der er kritisk om vinteren, og hvis man skal overholde alle kloge menneskers anbefaling om opladning af el-biler, er vintertiden noget skidt, ligesom man skal være ekstra forsigtig med at købe brugt el-bil, så den helt generelle anbefaling til de der køber el-biler må være, at købe bilen fra ny, og sælge dem igen i god tid inden garantien på batterierne er rykket alt for tæt på udløbsdato.

Godt bagsæde med stor klap til transport af lange genstande.

I den forbindelse er det også værd at bemærke, at VW’s garanti på ID.3 er bedre end den altid har været på den dansk købt Golf. Fem år på bilen er næsten uhørt for VW, men det giver bedre sikkerhed i købet, det giver bedre muligheder for at slippe af med bilen, mens der fortsat er fabriksgaranti på bilen, og det med at sælge flere nye biler, er næppe noget der lyder dårligt i VW’s ører.

Køremæssigt er der ikke sket det mindste med ID.3 siden det første eksemplar ramte Danmark. Det er stadig komfort over køreegenskaber, en ID.3 vejer omkring de 2000 kg, når den er køreklar, det bliver for alvor tydeligt, at bilen skubbes frem af baghjulene frem for trækkes af forhjulene, når det er glat, og motoren har fuldt moment fra nul kilometer i timen og 204 HK som det bedste, så vinterdæk er et absolut must, når man kører ID.3. Den er direkte sammenlignelig med Bambi, hvis man kører med sommerdæk når der er sne og is på gader og veje.

VW ID.3 Pro

Pris: fra 319.995 kr

Man skal være lidt af en kender, for at skelne face-liftet ID.3 fra oprindelig ID.3. Noget med manglende sorte lister på fronten og nye baglygter.

Pris for testbil: 356.998 kr

Motor: 1 forhjulstræk

1 – aut

204 HK 2600-8000 o/m

310 Nm v. 0 o/m

0-100 km/t: 7,4 sek

Tophastighed: 160 km/t

Batteripakke 62/58 kWh

Rækkevidde 426 km

Spænding 356 V

Forbrug 15,3 kWh/100 km

Kørevægt: 1954 kg

Totalvægt: 2290 kg

Trailer: 0/0 kg

CO-2: 0 g/km

 

Rækkevidde estimeret: VW ID.3 Pro FL
By koldt vejr 340 km By mildt vejr 520 km
Motorvej koldt vejr 250 km Motorvej mildt vejr 325 km
Gennemsnit koldt vejr 295km Gennemsnit mildt vejr 405 km
Tal er internationale beregninger fra Holland, England og Tyskland.    

Pin It on Pinterest