Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

14. August '18 04:22 by Jørli Petersen

Problemer på Bonneville

Det skulle have været lidt fintuning og kontrol af alle funktioner på den nye racer, men indtil videre er det også blevet til alt for mange timer med problemløsning og værkstedstimer. Et uventet problem med skiftemekanismen til gearkassen er årsag til alle problemer på saltsletten.

Det danske race-team på Bonneville måtte konstatere, at situationen kunne blive endnu værre. Mandagen på saltsletten der ligger på grænsen mellem Utah og Nevada startede med optimisme, nu skulle første testkørsel brændes af, men problemet med racerens gearskifte, der drives af trykluft (CO2) blev ved med at udvikle sig.

I løbet af dagen blev alle smuthuller og skumle mekanikertricks afprøvet. Sidste desperate forsøg blev udført med noget så usædvanligt som bl.a. læbepomade, men kort efter frokost stod det klart, at alle gode råd var uden effekt, og det var nødvendigt med en ægte nødløsning, der kunne fungere.

Her sidder de så de seks på rad og række lige bag motorblokken, de drilske solinoid ventiler, der åbner og lukker for trykluft til de respektive gear. Der skal være konstant tryk på et givent gear, for at gearkassen forbliver i gear. En sikkerhedsdetalje.

Problemet med startnummer 777 var det amerikanerne kalder en ”logic plate”, der fordeler trykluft til de enkelte gear, mens en række solinoids, styrer det grove arbejde med at åbne og lukke for luftstrømmen.

Den 4-trins gearkasse er en race gearkasse. Gearkassen kræver konstant tryk for at forblive i gear, falder trykket eller sker det uheld med bilen, skifter gearkassen automatisk til neutral, og den fræsede logic-plate eller fordelingsplade er fremstillet i acryl, og den viste sig at have små fejl, der sammen med fejl på stort set alle solinoids (trykluftventiler) betød komplet udskiftning af hele systemet.

Her kan man se det amerikanerne kalder en logic plate, i dette tilfælde et stykke acryl med udfræsede luftkanaler. Acrylpladen har desværre vist sig at have mindre fejl i form af revner omkring de steder hvor ventilerne er monteret.

Producenten havde ingen trykluftskiftere, det samme gjaldt sjovt nok for fordelingspladen, men det lykkedes at finde et par enkelte solinoids rundt om i USA, og for at være på den sikre side, har team Spirit of St. Louis lånt et komplet skiftesystem fra den anden racer, der står på værkstedet i Seattle. Mekanikere fik besked på at afmontere hele luftsystemet fra den lange blå lakester du ser nederst på siden, det hele blev pakket i en kasse, og sendt med pakketransport til et pick-up center 20 miles fra Bonneville. Sammen med mere nyt grej skulle de tekniske problemer være løst tidligt tirsdag formiddag lokal tid, så hvorfor ikke slutte dagens kedelige rapport med lidt data om den gule 777 racer, der en en type Lakester, hvilket betyder, at alle hjul kører i fri luft. Da føreren i den gule 777 sidder med hovedet i det fri, er den også en Roadster, som helt korrekt hører til i klassen AA/GRMR, hvor AA betyder motorstørrelse, mens de sidste fire betyder (gas) benzin, R for rear-end motor, M for modified og R for roadster.

Ved forhjulene sidder selve trykbeholderen, der indholder CO2 med et tryk på 1000 PSI. Trykbeholderen sidder i holderen, når bilen er klar til race. Den sorte slange fra regulatoren flytter CO2 til rattet og videre til gearskiftet. Kassen med køleslanger til højre i billedet er en kølekasse til is. Den sender isafkølet luft til kørerens hjelm.

AA betyder den største klasse motorer. For at være en AA, er motoren større end 8,21 liter eller 501 cid, – amerikanske kubiktommer.

Motoren i startnummer 777 er uden trykladning af nogen art, men den er på 579 cid, svarende til næsten 9,5 liter. Blokken er oprindelig en GM V8’er, men kloge og fingernemme mennesker har arbejdet videre med GM’s standardprodukt, som nu udvikler omkring 1250 HK.

Det system til gearskifte der er ”lånt” fra den store racer, er af samme type som på den åbne 777, men det er også et system, der kan håndtere betydeligt flere kræfter, da V8 motoren i den blå Lakester er det amerikanerne kalder ”blown”, hvilket vil sige trykladning af en eller anden art, og på den blå Lakester taler vi om motorkraft på den anden side af 2000 HK. Hvor meget mere fortæller vi, når bilen skal starte næste gang.

Det er denne næsten 14 meter lange Lakester, der lige nu er “slagtet” for sit gearskifte. En hurtig afmontering i Seattle efterfulgt af lyntransport til Bonneville og ventende mekanikere.

Pin It on Pinterest