Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

4. August '19 17:00 by Jørli Petersen

PureTech den gode

Citroen lægger sig voldsomt i selen for at få køberne til at tro, at C5 Aircross er en SUV. Det er den ikke. TIl gengæld er den så meget andet.

Det er med en vis mængde uro vi sætter os bag rattet i den store Citroen C5 Aircross, og uroen stammer fra modelbetegnelsen PureTech, som ikke har hentet den helt store pointhøst her på redaktionen.

Så snart der er trykket på startknappen, og motoren er sprunget i gang, aftager den lidt kedelige, forbeholdne grundindstilling, et lille skub på pedalen til højre udløser den rigtige lyd fra motorrummet, og pludselig er stemning ganske anderledes og med det mener vi meget mere positiv.

Årsag til den nye glæde gælder motoren, for det er heldigvis ikke den triste 1,2 liters der halter gennem tilværelsen på kun tre ben, det er heldigvis den større 1,6 liters, som komponentmæssigt er identisk med 1,2 motoren når det gælder størrelse på ventiler, stempler, vippetøj med tilhørende plejlstænger og alt det andet, forskellen på de to motorer er mere præcist længden på motorblokken og topstykke, ligesom knast og krumtap er gjort længere for at holde hele vejen fra ende til anden i den 4-cylindrede motor, som ikke længere er så selvfølgelig.

Testbilen er med alt i udstyr, som bl.a. udløser en el-drevet bagklap.

En anden type Xantia

Tænk, at man i dagens bilverden næsten skal bryde ud i jubel, når man bliver præsenteret for en 4-cylindret benzinmotor, som målt på antal cylindre er helt identisk med en længere række historiske en-komma-træls motorer, men når man også henter 180 heste ud af den fine 1,6 motor, kalder det selvfølgelig på en pæn portion respekt, især når motoren udfolder sig på den civiliserede måde, som det er tilfældet med 1,6 motoren i den store C5 Aircross. firmabil.

Aircross eller luftkrydser. C5 peger mere i retning af tidligere tider med Xantia og mere almindelig type

I overflod er motoren bundet sammen med den 8-trins automatkasse, som vi nærmest roser i et væk, det er en rigtig god automatkasse, og den er velafstemt i C5 Aircross, der er en bil, som ligger så langt væk fra den tidligere C5, Xantia, og hvad bilerne ellers har hedder i den klasse, som Citroen nu har vendt ryggen.

Ikke en SUV

Fremtiden er SUV, synes Citroen at mene, at alt tyder på de har ret. Traditionelle familiebiler falder på salgsstatistikkerne, den tidligere C5 var det vi kaldte en klassisk dansk firmabil, her hed konkurrenterne Mondeo, Avensis, 626, 508, Insignia Passat og Bluebird, hvis vi går lidt længere tilbage, men den typiske firmabil er en hensygnende race. Dagens biler i denne klasse leases under anderledes lempelige vilkår, de hedder BMW, Mercedes og Volvo, men at strække SUV betegnelsen til også at dække over C5 Aircross, er at hive elastikken til bristepunktet, for der er ikke en 4×4 model programmet, så når man ikke har en 4×4, har man ikke en SUV, hvis vi går helt regelret til betegnelsen SUV.

Den store Citroen handler mest om plads og komfort.

Til gengæld har Citroen noget helt andet. Man har endda noget, som ingen anden bilproducent har, og det passer godt i tråd med det vi kender fra Citroen, der gennem bilhistorien har opfundet flere typer anderledes biler.

Med C5 Aircross er det ikke teknik det handler om, det er alt det indretningsmæssige, det er enkeltområde fra flere typer bil, det er et blandingsprodukt, hvor man har hentet det bedste fra den traditionelle stationcar, det bedste fra en MPV, og så har man selvfølgelig hentet en række stilelementer fra den SUV man så gerne vil ligne.

Mange typer elementer

På den måde er C5 Aircross helt sin egen. Det er en bil hvis vi kender platformen, som med en akselafstand på 273 cm. pludselig bliver helt almindelig, længden er der heller ikke noget ualmindelig ved, vi kender mange biler med en totallængde omkring de 450 cm., men højden på C5 Aircross er 169 cm, den har måske også hentet inspiration fra en helt almindelig kassevogn med helt lige sider og helt lodret hæk, og det er disse mål og den høje indstigning der giver bilen sin egen stil, og det er en bil med ualmindelig stor rummelighed.

Det gælder på alle leder og kanter, fra siddehøjde og benplads på bagsædet, til rummelighed i bagagerummet, hvis det kniber, er der stadig et større ikke udnyttet rum hvor der tidligere har ligget, og stadig kan placeres et rigtigt reservehjul, og det er på alt det funktionelle vi kan rose C5 Aircross i særdeleshed, ligesom vi giver solide point til den tekniske pakke.

Man bliver næsten glad for møde en 4-cylindret PureTech motor. Mange klasser bedre end den 3-benede.

Mængden er lækre detaljer er omfattende. Her er et to-farvet tagbøjle.

Køremæssigt lander vi dog på det gennemsnitlige. Det er fortsat mere end vanskeligt, at give en bil med de ydre former som er blevet tildelt C5 Aircross et sæt dynamiske køreegenskaber, der også kan udløse små træk i smilebåndet.

Her handler det om stil, komfort og plads. Er det det man søger, at se nærmere på den nye ”store” Citroen, og pas på hvis modelbetegnelsen 1,2. Gå efter den store 1,6 benzin eller diesel, hvis du kører mange kilometer, for vi vil ikke strække betegnelsen økonomisk til at være gældende for C5 Aircross benzin.

Citroen C5 Aircross 1,6 PureTech

Pris: fra 254.990 kr

C5 Aircross har hentet stllelementer fra mange typer bil, den har en lang række daglige kvaliteter, mens det køremæssige er på det brede gennemsnit.

Pris for testbil: 459.990 kr

Motor: 1,6-liter 4-cyl

8 – aut

180 HK v. 5500 o/m

250 Nm v. 1650 o/m

0-100 km/t: 8,2 sek

Tophastighed: 216 km/t

Forbrug: 13,5 km/l

Kørevægt: 1542kg

Totalvægt: 1990 kg

Trailer: 750/1500 kg

CO2 166 g/km

Pin It on Pinterest