Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

7. November '21 20:20 by Jørli Petersen

Qashqai Evo

Nissan kommer ikke med en ny bil, man udvikler den man allerede har, så ny Qashqai kan godt være ny, men den er lige så meget en evolution af den model, der har været en succes i flere år.

Det er på mange måder meget enkelt at se nærmere på Nissans udvalg af Qashqai. Vil du have automatgear, er der ingen vej uden om den kraftigste udgave med 158 HK, vil du kun have den mindre ydelse, er du dermed afskåret fra at køre automatisk, og vil du have 4-hjulstræk på Qashqai, skal du igen vælge stort, og prisen starter ved 383.000 kr.

Hvis du mener diesel er sagen, skal du til gengæld se dig om efter en helt anden bil, for Nissan synes at diesel er noget skrammel, og således tildeler vi Nissan et tiltrængt gult kort, for vi er langt fra enige i Nissans synspunkt.

Nissan benytter også MHEV i modelbetegnelsen, det er en forkortelse for mild-hybrid, systemet er desværre af typen 12V, det er den dårligste type slap-hybrid på markedet, og i tilfældet Qashqai, er det helt umuligt at sige noget som helst om systemets effekt.

Rent teoretisk skal den lille mængde opsparede energi fra påløb, opbremsninger og lignende kunne genanvendes når der gives gas under en eller anden form, mild-hybrid skal også give forbedret økonomi, men vi kan ikke mærke noget som helst til nogen elektrisk hånd, der hiver lidt ekstra, når vi skal uden om den forankørende lastbil, ligesom vi ikke kan mærke noget som helt til bare 0,1 km liter længere på literen.

Golfkyndige oplyser begejstret, at bredden i bagagerummet er blevet bedre. Nu kan der ligge golfudstyr på tværs i rummet.

En anden fordel ved visse systemer mild-hybrid er en anden type startmotor. Den gammeldags type startmotor med tandhjul mod tandhjul på svinghjulet er afskaffet på flere typer mild-hybrid, men ikke hos Nissan. Når vi koldstarter om morgenen, kan man stadig høre relæet klikke, hive tandhjulet til indgreb på svinghjulet, og sætte gang i de fire cylindre, der starter hurtigt og helt uden problemer.

Endnu en pumpe

På den måde fik vi kantet os ind på motoren i Qashqai, som er ved at være en ægte kendis. 1,3 liters 4-cylindret flytter automatisk Nissan op i en højere division, det er en slags superliga, hvor der ikke findes 3-benede motorer, og tilsat både det førnævnte slap-hybrid og ikke mindst en gang effektiv turboladning, lander vi på 158 HK i Qashqai.

Hvorfor ikke 160 HK vil kendere måske spørge? Svaret fortoner sig lidt i de konstruktive detaljer, det kan være noget så enkelt som udformning af motorrum, kniber det med at få ”flow” i den mængde ilt eller den mængde udstødning, der skal videre i systemet, er det en kompliceret undervogn, der giver ekstra sving på udstødningen, – vi ved det ikke, men det er fakta, at Nissan henter to heste færre end eksempelvis Renault, der også bruger motoren, ligesom 1,3 motoren også findes i Dacia og Mercedes, og vi tilskriver især sidstnævnte æren for at motoren er 4-benet, for vi har vanskeligt ved at forestille os en Mercedes A- eller B-klasse med en 3-benet maskine.

Ikke så meget pjat og plast, men vi skal da nævne, at 1,3 motoren rykker Qashqai op i en slags superliga, en liga uden 3-benede motorer.

Sammen med en forbedret automatkasse, der har fået forbedret skiftefunktion med endnu en oliepumpe i huset, har Qashqai en absolut udmærket pakke teknik, det er kun slap-hybrid systemet der udløser et lidt opgivende suk, men vi falder også over tidligere tiders erfaring med Qashqai, en tur hvor vi kørte bilen med træk på alle fire, og hvis vi kunne vælge frit på alle hylder, var der ingen tvivl. Den helt rigtige Qashqai har 4WD, og er dermed en ægte SUV, men så starter prisen på Qashqai også ved 383.000 kr, og inden man har fået det udstyr man ønsker sig, har prisen bevæget sig til et sted, hvor der er helt nye konkurrenter.

Systemer må vente

Ny Qashqai er udvikling af en eksisterende succes, skrev vi efter første møde til den internationale præsentation. Designet peger i en ny retning, men bilens komfort gør det samme, og det tog ikke lang tid at blive en rigtig god ven med Qashqai. Man lærer hurtigt at sætte pris på den forbedrede komfort, det handler både om afstemning af undervogn og ikke mindst støj, vi lægger også mærke til bilens generelle indretning, hvor flere funktioner er dukket op, flere er blevet skærmbaseret, man skal rode rundt i skærmmenuer med tilhørende undermenuer, for at betjene en længere række funktioner, men Nissan forsøger også at balancere funktionerne mellem almindelige knapper og tryk på en skærm, og det er her, man skal holde bilfabrikkerne i ørerne, for hver gang de sløjfer en klassisk kontakt, sparer man penge, og hvis man kan spare fem knapper i en bil, og gange det med mange tusinde, har man sparet rigtig mange penge, samtidig med man sætter prisen op til køberne, for tju-hej hvor er vi moderne og i takt med tiden. Køberne falder for tricket.

Nissan har skruet op for komfort og ned for støj. Der er også mere “skærm” i ny Qashqai, men der er fortsat kontakter til flere funktioner.

Derfor vor kritiske indstilling til mere skærm og færre knapper, men Nissan slipper for mere end den almindelige løftede pegefinger, og så tænker vi på det område, hvor Nissan har været fremme i skoene. Nissan har det nyeste i fartpilot, men det går fortsat nogen tid, før vi ser det system, der også foretaget automatisk overhaling på motorvej, men vi skal blandt andet kikke til Nissan, for at få øje på de første biler med flere selvkørende systemer. Måske til førstkommende opdatering af Qashqai.

Køremæssigt kan vi indsnævre ny Qashqai til den netop overståede udvælgelse af årets finalefelt til Årets Bil i Danmark. Vi havde gerne set Nissan Qashqai blandt de sidste syv, men sådan skulle det ikke gå. Vi er blandt det mindretal, der lægger stor vægt på bilens komfort og daglige brugsværdi, vi er blandt de anmeldere, der også sætter pris på et forbedret bagagerum, som ifølge tilgåede oplysninger betyder, at nu kan der også ligger en gang golfudstyr på tværs i bagagerummet, og selv om vi kun giver point til design, når alt andet står lige, så er vi ganske godt tilfredse med de forbedringer, der er strømmet i retning af ny Qashqai.

Og hvad kunne så være bedre, vil den kritiske læser måske spørge? Vi har allerede sagt god for den forbedrede 7-trins automatkasse, vi er tilfredse med benzinmotoren, men man har jo lov at drømme søde drømme, og vores drømmeversion af Qashqai ville være den nuværende topmodel med 4×4, automatgear, og ikke mindst en opdateret version af den tidligere 2,2 liters diesel, som blandt andet lå i X-Trail, fra dengang X-Trail var en god off-roader.

Nissan Qashqai 1.3 MHEV 158

Større og bedre er en klassisk opskrift på en ny model, men Qashqai er også en såkaldt mild-hybrid, og så har Nissan helt afskaffet muligheden for at købe en Qashqai diesel.

Pris: fra 274.980 kr

Pris for testbil: 406.990kr

Motor: 1,3-liter 4-cyl

7 aut

158 HK v. 5500 o/m

270 Nm v. 1800-3750 o/m

0-100 km/t: 9,2 sek

Tophastighed: 199 km/t

Forbrug: 15,4-15,9 km/l

Kørevægt: 1468-1568 kg

Totalvægt: 1985 kg

Trailer: 725/1825 kg

CO2: 145 g/km

Pin It on Pinterest