Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

15. August '19 13:21 by Jørli Petersen

Quick shift

Hyundai og Kia har udviklet et ny og hurtigt reagerende automatgear, som i første omgang dukker op i hybridbiler, hvor man lukrerer på motorens elektriske del, men læg også mærke til de beviklinger, der er synlige umiddelbart først i gearkassen.

Tænk at blive kontrolleret 500 gange hvert sekund. Den form for overvågning finder sted i et nyt automatgear fra Kia/Hyundai, og den nye automatkasse bliver i løbet af kort tid standard for først og fremmest hybridbiler, men det lyder utænkeligt, at en helt ny og bedre type automatgear kun er forbeholdt en bestemt type bil, især når man kan se, at gearkassen er bygget, så den både kan ligge på langs og tværs i et motorrum.

Bilbranchen har samme kedelige vane som militæret. Man opfinder forkortelser for alt, og den nye gearkasse lanceres under tilnavnet ASC, der betyder Active Shift Control, og formålet med den nye gearkasse er at tilpasse hastigheden i gearkassen til motorens hastighed, så ethvert gearskifte uanset om det er til et lavere eller højere gear sker hurtigere, har mindre gnidning eller friktionstab, og på den måde bliver mindre mærkbart i bilen, end det kendes med dagens kendte og meget velfungerende automatgear, hvor Hyundai/Kia bekender sig til flere typer automatgear.

Med den nye teknik sker et gearskift 30 procent hurtigere end det sker på dagens automatkasser. Målt i tid er det 350 millisekund på den nye ASC gearkasse mod 500 millisekund på den gearkasse, der kører på samlebåndet i dag, men årsagen til første introduktion i nye hybridbiler er, at man benytter motorens elektriske del, til at tilpasse motorens hastighed til gearkassen.

Det er el-delen i motoren der overtager bilens fremdrift når der skal skiftes gear, med en hurtigt virkende elmotor kan man ramme den bedst mulige hastighed, når der skal skiftes gear, og så snart der er skiftet, træder hybridmotorens elektriske del i baggrunden, sikkert uden nogen har opdaget, at der har været ændringer i systemet.

Nyheden om den nye type automatgear er lanceret af Kia, men det forlyder også, at første nye bil med den nye type automatgear, er en hybridmodel fra Hyundai. Kort tid efter dukker gearkassen op i en Kia, og herfra er der åbent for den nye tekniks udbredelse.

Pin It on Pinterest