Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

13. March 13:48 by Jørli Petersen

Rekordholder

Toyota RAV4 PHEV er en standard RAV4 tilsat plug-in systemet, deraf de fornemme data. Hvis vi skal pege på den bedste plug-in hybrid på tværs af klasser, er det lige nu Toyota RAV4 PHEV.

Det er ny rekord for en plug-in hybrid, men mere om det senere, for RAV4 med udvendigt elstik og længere rækkevidde på ren el, er ikke Toyotas første plug-in hybrid, men det er den første i den større afdeling for biler, og netop RAV4 PHEV er på flere måde nyskabende, og vi griber først i en af de mere utrolige.

Bilens officielle forbrug er opgjort efter WLTP 100 km/l. Vi lader lige tallet stå et øjeblik.

Når de utrolige 100 er sunket ind, giver det næsten sig selv, at det ikke holder i byretten. Ingen bil kan endnu køre 100 kilometer på en liter benzin, VW lavede for år tilbage et totalt tåbeligt køretøj med det ene formål, at køre fra HQ i Wolfsburg til Hamborg på kun en liter diesel, men RAV4 er en rigtig bil, det er en bil der trækker på alle fire, det er også en bil med to el-motorer, en bil som også er ny på sin egen måde, det er en bil der kan køre en lille smule terræn, og den er første og fremmest en rigtig praktisk familiebil, som kan det meste af de hele, samtidig med man kan smække en 1500 kg trailer efter RAV4 PHEV.

RAV4 ligner en stor bil, der er rigtig god plads, men den er på mål en bil i Golf/Corolla klassen. Bare højere.

Hvordan bilen så ter sig med 1500 kg på krogen mangler vi at konstatere, og når vi tager netop det lille forbehold, er det fordi vi ikke ved hvad det gør ved det samlede forbrug, og hvordan el-delen opfører sig, når der kommer ekstra 1500 kg på vægtskålen, mens RAV4 i sig selv plejer at være en ganske duelig trækker, men hvis du bor på landet og/eller kører meget med påhæng, skal du selvfølgelig vælge en RAV4 med dieselmotor, – årh… for pokker, det er jo rigtigt. Toyota gider ikke dieselmotorer til den ægte Toyota, og således fik vi lige sendt en flad i retning af Japan.

Nye tricks

Vi har set nærmere på den nye generation RAV4 et par gange. Først helt uden, så med, og nu med pløk-ind, og fælles for de tre udgaver af RAV4 er, at de deler platform med den store Camry, som desværre er næsten usynlig på det danske marked.

Ægte Plug-In Hybrid eller bare PHEV.

Vi har også overøst RAV4 med flotte tillægsord, og RAV4 med større batteri, plus to elmotorer kommer til at dele skæbne med de to øvrige modeller. Som nævnt er RAV4 ikke den første Toyota med plug-in, men det er ikke just Toyotas spidskompetence målt på antal modeller, så det er naturligvis en udgave der skal måles og vejes, for selv om Toyota nok er absolut førende, når det gælder hybrid, er det ikke garanti for, at man også kan lave en plug-in udgave, men det kan man.

Nu har vi vrøvlet om to motorer et par gange, og nyheden i RAV4 PHEV er en finte i hybridgeneratoren,som med en ændring i transakslen betyder, at den allerede eksisterende komponent også kan fungere som motor, så vi taler effektforøgelse uden vægtforøgelse på samme mængde plads i maskinrummet.

Ladekabel nederst i det bagagerummet med dobbelt bund. Mormorlader er ekstraudstyr, og vi anbefaler det indkøbes i udlandet.

Når man laver en plug-in hybrid som Toyota gør, – og vi skal nok vende tilbage til rekorden, er man også nød til at tænke på varme i bilen. Toyota taler om op til 98 km på el i ren bykørsel, og for at få det til at hænge sammen, skal der selvfølgelig varme i bilen. For at spare på strøm og fortsat køre på el en kold vinterdag, har Toyota tilført en ny type varmepumpe, der iflg. Toyota selv er mere end dobbelt så effektiv som elektrisk varmesystem. For at kunne holde varmen ned til minus 10 grader udendørs, har varmepumpen gasindsprøjtning, man bruger en anelse brændstof uden at motoren nødvendigvis skal starte, ligesom Toyota har et stærkt begrænset varmesystem, der skal give en lidt bedre temperatur i batteripakken. El-varmen ligger mellem de enkelte battericeller, og ja, det er en hjælp, men det løser ikke alle batteriets problemer med kulde, der er el- og dermed plug-in bilernes fjende nummer et.

Vi skal selvfølgelig også et smut forbi Toyota forkærlighed for CVT gearkassen, vi udtaler vort vanlige forhold, og lader nåde gå for ret denne gang.

Den faste rute

Hvad kan vi ellers studse over, når vi taler RAV4. Vi tror, at de fleste mennesker anser RAV4 for at være en større bil, så det er på sin plads at se på bilens akselafstand. Den er faktisk kun på 269 cm, så vi er lige omkring Golf/Corolla klassen med et begrænset plus, totallængden er ”kun” 460 cm, og når vi siger kun, er det fordi bilen ser meget større ud end den er i virkeligheden.

RAV4 har i denne udgave motor på begge aksler, og selvfølgelig kan en rigtig RAV4 køre lidt terræn selv om frihøjden ikke er imponerende. Hvis man keder sig, er der masser af knapper man kan hygge sig med.

Alligevel er der passende med plads i bilen. Vi nikker anerkendende, til det vi finder på bagsæde og i bagagerum, de for forreste pladser er herlig komfort, og køremæssigt kan vi ikke rigtigt finde på noget skidt at sige, så det må som minimum være godkendt, og vi er ikke bange for at tilføje et par plusser, og så tager vi endelig hul på rekorden.

Når vi tester en plug-in hybrid, er en fast del af testforløbet en fuld test af bilens rækkevidde på et fuldt opladt batteri.

Vi starter altid et sted tæt ved Tuborg på Strandvejen. Vi kører midt på dagen, så vi ikke begrænses af myldretid, dermed kører vi normal tæt bytrafik, vi følger selvfølgelig den samme rute gennem København, og så ruller vi ellers af den gamle landevej til Køge, og holder øje med, hvornår benzinmotoren starter første gang. Og her kommer rekorden.

En rekord med mange længder.

Den korteste distance i vores ikke særligt videnskabelig test er indgreb fra benzinmotoren kort efter det store kryds Gammel Køge Landevej / Folehaven. Næstkorteste distance betyder start af benzinmotoren halvvejs mellem dette punkt og Frihedens Station, og herfra går det rigtig stærkt. Der er nærmest dødt løb mellem en masse biler, men det har vi åbenbart glemt at fortælle Toyota RAV4.

Første lille pip fra benzinmotoren kom kort før Køge! Dermed sidder RAV4 som en solid nummer et på vores liste over testede plug-in biler, Toyota selv taler om næsten 100 km i bykørsel, vores test er med valgte rute, det vi anser for værende ideelt til plug-in biler, fordi der er tale om en rute med meget blandet type kørsel, og nu må vi så på jagt efter den plug-in, der kan vippe RAV4 af tronen, men det bliver nok vanskeligt, at finde noget der kører længere.

Herlig førerplads, godt udsyn og gode sæder. Det er kun hovedinstrumentet der giver anledning til kritik.

Vi skylder også at tilføje, at RAV4 har det rigtige type køresystem til en plug-in hybrid. Man kan køre fuld auto, så bilen selv bestemmer hvordan man mixer benzin- og el-drift, men man kan også stille på knapperne, og på den lidt gnidrede udlæsning kan man få et signal der godkender, at man kan tvinge bilen til at oplade batteriet, så man kører med fuld effekt, når man når frem til en bygrænse.

Der er fem års garanti på hybridkomponenter, men hvad er hybrid, og hvad er almindelig RAV4?

Et stort plus, hvis man kører på steder, hvor der enten er, eller forventes at blive indført forbud mod brug af traditionel forbrændingsmotor, så den lille detalje er værd at holde øje med, hvis man jagter en plug-in. Samtidig fik vi også sat et lille minus ved hovedinstrumentet i RAV, hvor der sker alt for meget på alt for lidt plads. Her er der plads til forbedring ved et kommende face-lift, men det er generelt vanskeligt at komme med relevant kritik af RAV4, som på mange måder sætter en streg under, at der fortsat er forskel på den Toyota, der er bygget i Japan, og den Toyota der er bygget i Europa. Japaneren er fortsat et hak bedre, og så slutter vi med noget, der kan ligne et lidt åbent spørgsmål for, hvad er hybridkomponenter i en RAV4? Hvordan afgrænser man den gruppe dimser, for der er fem års garanti på hybriddimser i RAV4, mens der er tre år på resten.

Toyota RAV4 2,5 VVT iE PHEV

Samlet yder topudgaven af RAV4 mere end 300 HK, og den imponerende acceleration til 100 er ikke kun pral. Læg også mærke til prisen. PHEV og almindelig hybrid koster det samme.

Pris: fra 419.990 kr

Pris for testbil: 486.990 kr

Motor: 2,5-liter 4-cyl

CVT automatgear

Samlet:

306 HK

227 Nm v. 3200-3700 o/m

Benzinmotor – 185 HK

Elmotor – 182 HK

0-100 km/t: 6,0 sek

Tophastighed: 180 km/t

Forbrug: 100,0 km/l

Kørevægt: 1910-2000 kg

Totalvægt: 2510 kg

Trailer: 750/1500 kg

CO-2: 2,2 g/km

Pin It on Pinterest