Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

6. June 22:39 by Jørli Petersen

Rekordjagt

Den nye rekord for kørsel på en tankfuld brint blev sat med udgangspunkt fra lufthavnen Orly lige syd for Paris, mens samtlige kilometer blev tilbagelagt på velvalgte landeveje sydvest for Paris.

Ny rekord for en brintbil. Mere end 1000 kilometer på en tankfuld brint, helt nøjagtigt 1003 kilometer før de sidste dampe var forvandlet til fremdrift og vand, men hvorfor i det hele taget interessere sig i hvor langt en brintbil kan køre på en tankfuld?

Når man bare holder ind ved en stander, sætter studsen til tanken og trykker på startknappen, hvorefter man kører videre i løbet af tre minutter eller mindre, er der vel ingen grund til at gå så højt op i, hvor langt man kan køre, før der igen skal tankes.

Alligevel er Toyota hoppet i samme rækkevidde-fælde, som flere andre bilmærker der flirter med brint, men selvfølgelig henter man lidt opmærksomhed omkring sine biler, også her på siden beskæftiger vi os også med de mere end 1000 kilometer på en omgang brint, og så er det usikkert hvor længe den nye rekord vil holde, for den tidligere rekord på 887 kilometer, der blev sat i Australien, kun kunne holde et par uger, ligesom rekorden var sat af Toyota i den nye Mirai.

Lidt endnu er Toyota nogenlunde ene om at dyrke rekorder i brint. Vi har ikke hørt om Hyundai er gået på jagt, og de næste brintbiler der kommer på gaden, bliver efter alt at dømme varebiler, og her kommer man nok ikke i nærheden af noget der bare ligner Toyotas rekord, selv om man så let som ingenting skulle binde en solid gang brinttanke sammen i en Renault Master, og så var der lagt op til en helt ny rekord.

Alle der har taget hul på fremtidens brintbiler, har begået en besynderlig fejl.

Fire personer, alle med direkte tilknytning til Toyota, sad bag rattet i brintbilen Mirai, der sidder solidt på den uofficielle rekord.

Man opfatter brintbilen som en el-bil, – også når det gælder optankning til en ny runde på landevejene. Brintbilen er en el-bil, men også en bil der medbringer egen strømforsyning, samtidig med den tankes på samme måde som en traditionel bil med forbrændingsmotor.

Ingen tænker på hvor langt en Toyota Yaris kører på en optankning. Hvad er rækkevidden på en Yaris, før man tvinges til at tanke? Hvis man stiller det spørgsmål hos den lokale Toyota forhandler, vil sælgeren forsøge at holde masken, mens han med den anden hånd forsøger at finde ud af, hvor stor tanken i det hele taget er på en Yaris, og selv om en Dacia Stepway har en benzintank på 50 liter, vil Dacia forhandleren nok heller ikke møde dette spørgsmål, når der fremvises biler i det lokale showroom.

Der var engang, hvor jublen blandt motorjournalister bredte sig med lynets hast. Det var i de dage, hvor Volvo præsenterede nogle interessante dieselmotorer. Her kunne forbrugsmåleren pludselig oplyse, at rækkevidden i en Volvo diesel var længere end 1000 km, men det var i det gode gamle dage. De dage, hvor Volvo pludselig kørte længere end 7 kilometer på en liter og på det tidspunkt, hvor Volvo lavede rigtige dieselmaskiner.

Det gør de ikke mere, de har end ikke kendte planer om brint, så i fremtiden ruller brintbilerne videre efter optankning, mens el-biler holder i kø ved de alt for få ladestandere.

Egentlig er det helt forkert eller unaturligt, at tale om rækkevidde på en brintbil. Når tanken er tom, gør man bare som man plejer med en almindelig bil, man gør holdt ved standeren, tanker, og kører videre efter få minutter.

Pin It on Pinterest