Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

27. February '18 20:06 by Jørli Petersen

Rio Grande

Kia Stonic er en SUV look-alike eller mere korrekt, en cross-over udgave af Kia Rio. Lidt højere, et andet design og mindst et plus på 45.000 kr.

Man tager en Kia Rio, øger højden med syv centimeter, genbruger de syv centimeter til at gøre bilen længere, og ser man på udhæng over bilens bagaksel, er det på nær lidt afrunding stedet man finder det større antal centimeter på den længste model.

Bilens akselafstand er identisk med Rio, men så gør man noget andet ved bilens design, man tillægger den nogle SUV-signaler, giver bilens et personligt design, og bilen får navnet Stonic, og på den måde er man kommet nogenlunde let og bekvemt om hjørnet til en helt ny model, uden det har kostet fabrikken astronomiske beløb til udvikling, for der er i høj grad tale om genbrug.

Meget lav totalgearing

Vi har kaldt Kia Stonic for Rio Grande, og det bliver ikke så vanskeligt at bevise det meget nære slægskab melem Stonic og Rio. Selv motorprogrammet er det samme, dog med lidt flere valgmuligheder (endnu) til Rio, men testbilens 1,2 motor med 84 HK kender vi også fra Rio, og selv om vi er i det flinke hjørne, så er 84 HK ikke alverden til Stonic, som ser ud til at være mere sporty end Rio, så en gang dansk motorvejskørsel er ikke ren lykke.

Tofarvet giver bilen et helt andet udtryk, men det koster 10.000 kr af fĂĄ tag og spejle i en anden farve.

Stonic i basisversion har sine begrænsninger på præstationer. Basis Stonic er (desværre) udstyret med en 5-trins gearkasse, der samtidig er gearet ualmindelig lavt efter dagens målestok, men Kia har valgt den bedste løsning til bilen, for når man stopper mennesker og bagage i bilen opdager man, at der er tale om en basismodel, en bil med begrænset motorkraft og det betyder også, at bilen er mest økonomisk i brug, hvis man kører normal bykørsel, mens Stonic med 1,2 motor og meget lav totalgearing ikke er rette valg som pendlerbil.

Alt udlignes

Næste motor i programmet er en 1,4 liters, mens Kia gør et stort nummer ud af at sælge Stonic med 1-liters turbomaskine, men det er en 3-cylindret, så det kan aldrig blive vores favorit, så vi er kommet lidt i vildrede med Stonic, for hvad skal vi anbefale? Svaret må blive 1,4 liters benzin, hvis man har et begrænset kørselsbehov. Kører man længere, står den på diesel, som måske er det helt rigtige motorvalg til Stonic netop nu.

Stonic er lige omkring syv centimeter længere end Rio, og her veksles den øgede længde til mere plads.

Det er dog ikke til at komme uden om, at Stonic handler om design, om at følge tidens trend, og at få en bil i programmet, hvis type ser ud til at blive mere og mere almindelig.

Fidusen med den ekstra højde på syv centimeter vi beskrev i indledningen, er nøglen til bilens succes. Let indstigning og en lidt højere kørestilling er nøgleord, og så gør det ikke noget, at Stonic ikke er en ægte SUV, men bare minder lidt om det attraktive forbillede. Konkurrenterne til Stonic er biler som Renault Captur, Peugeot 2008 og selvfølgelig søstermodellen fra Hyundai, og skal vi finde en teknisk forskel fra grundmodel Rio til den højere Stonic, er det et let ændret og forbedret baghjulsophæng på Stonic, men det lille plus forsvinder som dug for solen på grund af bilens højde, for større højde betyder også højere tyngpunkt, så ligheden mellem Rio og den type grande, er meget mere end slående.

Bilens friske og anderledes design går ikke igen indendørs. Typisk Kia, ikke mere dristigt end normalt.

Prisen pĂĄ design

Køremæssigt er Stonic sat op til den gyldne mellemvej, der er ikke noget der falder i øjnene hverken negativt eller positivt, det er grå hverdag bag rattet, og sikkerhedsmæssigt gør Kia et nummer ud af nødbremse som standard, men det er heller ikke ualmindeligt længere, så kort fortalt er Kia Stonic et spørgsmål om design. Synes man den forhøjede Rio med det meget anderledes udtryk er sagen, så kan man gå direkte til spørgsmålet om pris, for prishoppet fra Rio til Stonic med samme motor er som udgangspunkt 45.000 kr. Vil man have en af de smarte to-farvede varianter, skal man lægge 10 af de store oven i basisprisen, og lad dig ikke snyde af bilens 17-tomme hjul, det er også ekstra, samtidig med det gør det lidt mere vanskeligt at trænge ind til bilen sande køreegenskaber. Derfor er vi meget forsigtige og generelle i vor beskrivelse.

Bilens antenne er ved at være af ældre dato. Et signal om teknik med en vis alder.

Testbilen med en god portion ekstraudstyr koster 213.000 afrundede kroner før levering, så nu kommer det helt afgørende spørgsmål. Hvad er prisen på design? Kan man nøjes med Rio, eller synes man den er så smart, at man absolut må have en Rio type grande til en noget mere grande pris?

Kia Stonic 1,2 Advance

Pris: fra 174.999 kr

Pris for testbil: 212.699 kr

Motor: 1,2-liter 4-cyl

Signalværdien er høj på Stonic, men den er ikke en ægte SUV. Stonic fås ikke med 4-hjulstræk, så vi har fat i en cross-over med ekstra udvendig plast.

5-trins man

84 HK v. 6000

121 Nm v. 4000 o/m

0-100 km/t: 13,2 sek

Tophastighed: 165 km/t

ECE-snit: 19,2 km/

Kørevægt: 1032 kg

Totalvægt: 1600 kg

Trailer: 450/910 kg

CO-2: 118 g/km

Pin It on Pinterest