Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

11. April '21 16:44 by Jørli Petersen

RS på el

Skoda Octavia RS kan også omskrives til praktisk og sporty Golf. Her i en udgave der også er udstyret med el-motor.

Vi indleder med at få de lidt besynderlige betegnelser på testbilen ned på jorden. Når Skoda kalder noget for RS, er det en version, der yder mere end en standard af samme type. Skoda kalder stationcar for Combi, mens A8 og iV kræver særlig indsigt i Skodas ordvalg, før man er nogenlunde med på legen.

Hvis vi i stedet skriver PHEV eller Plug-In hybrid, er de fleste bilkøbere nogenlunde med, vi har fingre i den type bil, som vi mener er den mest oplagt netop nu, en bil der kan køre hele året, en bil der ikke er afhængig af en ledig ladestander, man kan køre uanset vejr, vind og ladestandere og komme i Drive In Bio som man har lovet ungerne, man kan komme til fodboldtræning og måske mere vigtigt, kan man komme til skadestuen eller rykke ud til et hvilket som helst opkald på telefonen, der kræver hurtig udrykning.

Den helt store fordel ved en Skoda Combi, også kaldet Octavia stationcar.

Skoda Octavia har fra modelstart haft en ganske høj stjerne her på redaktionen. Som altid er Octavia den tjekkiske udgave af VW Golf, alt der handler om mekanik og tekniske løsninger er hentet nogenlunde direkte, men Octavia har et ekstra plus i betjening, for der er rigtige knapper i en Skoda, man kan trykke på en række af de mest almindelige funktioner, frem for at fedte rundt på underlige trykplader og manøvrere rundt i mere eller mindre overskuelige undermenuer, som den kommende ejer selvfølgelig lærer på den hårde måde, men når man skal trykke flere gange på en trykfølsom overflade for en given funktion, er det noget man er tvunget til i hele bilens levetid, så når man er på udkik efter ny bil, er det en god ide at tage sig god tid, finde rundt i de daglige menuer, og især finde rundt i den mængde sikkerhedssystemer, som der kommer flere og flere af, men det er samtidig systemer, som mange bilister kobler ud under daglig brug.

Alle disse betjeningsmæssige forhold gælder selvfølgelig også for Octavia, og bredt set lander vi pænt i midten. Vi er stor tilhænger af helt almindelige trykknapper til alle almindelige funktioner, vi er tilhænger af rigtige drejeknapper til op- og ned, og vi siger kun ja til skærmbetjente funktioner, hvis det er noget, der kun benyttes med spredte mellemrum.

Sæderne kan ikke blive bedre i en Octavia, og det begynder også at knibe med prisen, der er helt i top, selv om bilen er uden afgift.

Den praktiske Golf

Vi kan selvfølgelig ikke lave en test af Octavia, uden at bringe det tyske marked ind i en anmeldelse. Der kører rigtigt mange Skoda Octavia i Tyskland, og den kendsgerning siger rigtig meget om bilens funktion og duelighed.

Hver gang der bliver solgt en Octavia i Tyskland, kan man godt påstå, at der er solgt en VW mindre, så Skoda har rigtig godt fat blandt tyske bilkøbere.

En forklaring kan selvfølgelig være, at Octavia i denne version er ualmindelig praktisk. Skoda har meget stor succes med Octavia som stationcar, men også Octavia i standard er meget rummelig, og med seneste udgave, er der blevet mere plads til lange ben på bagsædet, og dermed er Octavia blevet endnu bedre til den gennemsnitlige danske familie, hvor bilen skal bruges til meget af det hele eller til lidt af hvert.

Fremme på forreste række sidder man rigtig godt i de gode sæder, bevares, vi sidder i det bedste Octavia formår, det er sæder der koster en god slat ekstra, og der er i det hele taget pumpet godt med udstyr i testbilen, og en pris på 441.258 kr uden afgift, er en ganske saftig pris for en Octavia.

Afgiftsfri selvfølgelig, for testbilen er en plug-in hybrid, hvor man i RS udgave opnår en samlet max effekt på 245 HK, men vi er lidt lurende ved Skodas valg af motorisering.

En god del Octavia kører 2-liters motorer. Og stor tak for det.

Styring af mange funktioner finder sted på den trykfølsomme skærm.

Når man så laver hybrid, og pumper hele systemet til flere heste, i dette tilfælde fra 204 til 245 HK, hiver man pludselig en 1,4 motor ned fra hylderne, skruer en lidt småhidsig turbo på motorens friskluftindtag, for at få det hele til at spille, og her kommer vores måske lidt uforstående spørgsmål.

Hvorfor ikke holde sig til 2-liters motorer? Og hvorfor ikke en Octavia plug-in hybrid med 2-liters dieselmotor? Netop denne kombination synes at være ualmindelig oplagt til det brede behov, hvor der både køres mange kilometer rundt i landet og tværs gennem diverse større byer.

Elpakken i Octavia har en el-motor på 131 HK, 1,4 motoren skal så lægge de traditionelle 150 HK, som normalt hives ud af denne type bil fra VW koncernen, det indbyggede batteri til den hjemlige opladning er på 13 kWh, og Skoda oplyser rækkevidden op til til 70 km.

Sidstnævnte udløser et stort HHHmmmmmm…….. Det er et tal vi har vanskeligt ved at genskabe, vi er langt fra de 70 km i den test, vi altid laver på biler af plug-in typen, vi lander nogenlunde omkring det typiske for en Plug-In, mens det forholder sig helt anderledes, hvis vi lægger Octavia RS iV ud på motorvejen. Gør man det med bilen i standardindstilling, løber man meget hurtigt tør for batteri. På meget få kilometer er man overladt til små elektriske tilskud, og ellers forlade sig på 1,4 motoren, som i øvrigt gør det udmærket, men vi stiller igen spørgsmålet, hvorfor har man ikke forvandlet Octavia 2,0 dut til en plug-in hybrid?

Når der står RS på en Skoda, er det en mere sporty udgave, og det ses også på de ydre detaljer.

Fidusen ved Plug-In er jo netop, at bilen er et både og, og går turen til Gedser, Skagen eller Barolo distriktet, er det en rigtig god luksus, at bilen er helt normal, samtidig med den kan køre som el-bil, når man stikker næsen ind i byerne.

Og opladning. Stikket er type 2, standard for denne type bil, ladehastigheden river ikke skindet af nogen blød budding, vi anbefaler selvfølgelig, at man har sin egen hjemmelader i carporten, og vi gør som vi plejer, sætter et minus ved Clever, som Skoda ellers markedsfører som leverandør, og det gør vi indtil de har fået opsat betydeligt flere ladestandere rundt i landet. I 2021 er andre leverandører markant bedre, men hvor meget og hvor lidt, afhænger selvfølgelig af de lokale forhold.

Skoda Octavia A8 iV RS St.C

Skoda Octavia skal i høj grad også ses bagfra. Octavia er mere end populær som stationcar, hvor den har udklasset Golf, så det er til at få øje på.

Pris: fra 234.996 kr

Pris for testbil: 441.258 kr

Motor: 1,4-liter 4-cyl

6-aut type DSG

Samlet:

245 HK v. 6100 o/m

250 Nm v. 1550-3500 o/m

Benzinmotor – 150 HK

Elmotor – 131 HK

0-100 km/t: 7,3 sek

Tophastighed: 225 km/t

Forbrug: 66,7 km/l

Kørevægt: 1760 kg

Totalvægt: 2141 kg

Trailer: 0/0 kg

CO-2: 28 g/km

Pin It on Pinterest