Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

16. March '20 14:49 by Jørli Petersen

Rundt rugbrød

Kassevogn og pick-up, mens VW Transporter i busudgave kom lidt senere. Alle havde den karakteristiske to-delte forrude.

I marts måned 2020, er det 70 år siden den første Transporter blev producet hos VW i Wolfsburg. VW Transporter gik i mange år under betegnelsen ”Rugbrødet” i danske folkemunde, og det siger meget om bilens popularitet. Næsten alle håndværkere kørte rundt i et Rugbrød, og viste sig at være en tillidsvækkende partner, stabil og troværdig, men ikke en bil med særligt gode køreegenskaber eller komfort. Varme i bilen var også et problem, men det spillede ikke den store rolle i 50’erne, hvor VW vendte op og ned på begrebet varebil.

Første model gik under navnet Transporter nummer et, deraf betegnelsen T1, men hos VW er det også en Type To, fordi det var bil nummer to hos VW. Type et er den legendariske VW Boble, og VW havde voldsom succes med hver eneste model man sendt op på et samlebånd, Type et blev alt i alt produceret i 21,5 million eksemplarer, og indtil videre er det blevet til 13 millioner model Transporter, og i jubilæumsåret, er et lidt usikkert, hvor længe VW’s Transporter holdes i produktion.

VW har bekendtgjort, at man indleder et samarbejde med Ford om den næste kassevogn. Det kan betyde et farvel til både Transporter og Transit, med mindre et af de to store mærker overgiver sig, og lader den nye samarbejdspartner køre videre.

T1 1950-1967

Den første Transporter T1, men også VW’s Type 2. hækmotor, luftkøling, træk på baghjulene og adgang via dobbeltdøre i siden.

Den første Transporter kørte af samlebåndet den 8. marts 1950. Bilen var udstyret med en 1,1 motor med 25 HK, luftkølet boxermotor naturligvis. Lasteevnen var 750 kg, adgang til den store del af varerummet skete gennem to sidehængslede døre i siden, ligesom en mindre tophængslet dør, gav adgang til den kraftigt forhøjede varebund, som gjorde det muligt at smide lidt ting og sager ind over boxermotoren, der fyldte ganske meget i den bagerste del af varerummet. I slutningen af modelperioden, blev T1 bygget på den nye fabrik i Hannover, ligesom T1 startede produktion på VW’s fabrik i Brasilien. Transporter kørte de første mange år med boxermotorer i tre størrelser, 1,1, 1,2 og 1,3 liter.

T2 1967-1979

Slut med to-delt forrude på T2, men kollisionssikkerheden var forsat chaufførens ben.

VW måtte udvide for at tilfredsstille efterspørgslen på biler, og T2 blev den første model, der blev bygget i stor stil på den nye fabrik i Hannover. T2 kendes på et helt nyt frontdesign. Ingen todelt forrude, ikke noget stort ”V” på fronten, og i hele forrudens bredde, var der installeret ribber til luftindtag. Motorer og gearkasser fra T1 modellen kørte videre. T2 var også den første model med skydedør i siden.

T3 1979-1992

T3 var den første med diesel og den sidste med motoren bagerst i bilen.

Model T3 holdt fast i boxermotor og træk på baghjulene. VW kaldte motoren for kompakt, og det var også T3, der blev den første Transporter med dieselmotor. En boxer-diesel. I 1985 blev de første biler forsynet med katalysator, mens dieselmotorerne fik en længe tiltrængt turboladning. Det var også T3 som i midt-80’erne blev første model med tilnavnet Syncro. En viskosekobling var skudt ind mellem for- og baghjulene.

T4 1990-2003

Den store revolution hos Transporter. Motoren holdt flyttedag til fronten, og nu fik bilen forhjulstræk.

T4 var den store revolution. Motorerne var rykket op i den forreste ende af bilen, og nu blev Transporter forvandlet til en forhjulstrækker. Motorprogrammet var både 4- og 5-cylindrede, i 1996 viste VW den første TDI motor til Transporter, den første var en 5-cylindret, (hentet fra den større LT’er) men det var også muligt at få en T4 med VR6 benzinmotor, hvis man valgte en bus- og benzinudgave af Transporter. Med T4 blev erhvervsbilerne en selvstændig afdeling af VW koncernen.

T5 2003-2015

VW Transporter T5,, flere og større motorer.

Model T5 kom med fire diesel og to benzinmotorer, og topmodellerne kørte med 5-cylindrede motorer. T5 havde også et nye 4Motions system.

T6 2015 – og frem

Dagens model Transporter med undertitlen T6.1. Denne model bliver den sidste ægte og 100 procent rene VW Transporter.

Den face-liftede model T6.1 blev sendt på markedet i efteråret 2019, og alt peger på, at denne T6.1 bliver den sidste ægte VW kassevogn. Efterfølgeren kan få betegnelsen Transporter T7, men bilen bliver identisk med den næste Ford Transit Custom, så tiden vil vise, hvor meget der er VW og hvor meget der er Ford. Forventet debut på afløseren er netop 2023. Topmotoren i den nye model T6.1 e ren 2-liters TDI med 199 HK.

Pin It on Pinterest