Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

12. September '18 10:49 by Jørli Petersen

Samleren

Man kan undre sig når en bil som Alfa Stelvio skiller vandene. Tilhængerne elsker Stelvio for dens køreegenskaber, de der melder fra, fortrækker gyngehest.

Det er basis Stelvio vi ser nærmere på, den velkørende SUV med beskedne 180 HK, men bilen er meget mere end basis og beskeden. Underligt nok er det netop den model, hvor selv skeptikerne har tommelfingeren i en vinkel der peger lidt op, for som vi tidligere har skrevet, er Stelvio en bil der skiller vandene.

Enten er man ubetinget fan af Stelvio, eller også ser man sig om efter noget andet, hvis det handler om SUV i den lidt større klasse, for Stelvio er anderledes, også når vi begrænser os til 180 HK.

Her på redaktionen peger fingeren selvfølgelig op. Stelvio henter bunkevis af plusser i vores karakterbog, men knap så mange som den lidt større model 210 HK, og forklaringen er ikke som nogle måske fristes til at tro, – et spørgsmål om maskinkraft. Nu handler det mere om de begrænsninger man får ved at vælge 180 HK frem for noget mere, og nogle af disse grænser kan godt se lidt besynderlige ud.

Rigtig god plads til den pladskrævende familie, selvfølgelig med gode ankerpunkter og skinner i en solid bundplade.

Det ligner en politisk beslutning at begrænse trailervægten på 180 HK som man gør. Her hedder det 1700 kg som det maksimale, med flere heste forude hedder det 2300 kg, og vi kan ikke finde forklaringen på de 600 kg. Det handler ikke kun om baghjulstræk, hvor de kraftigere har træk på alle fire, det er heller ikke fordi den 180 hestes mangler motorkraft til at køre med noget mere end 1700 kg, så vi er tilbage til det politiske, hvor man har ment, at hvis man vil køre med den store bådtrailer eller den store hestetrailer, tvinges man til at vælge fra toppen af modelprogrammet.

Den anderledes SUV

Basis Stelvio har som nævnt baghjulstræk. Vi taler om den helt ægte Alfa opskrift, og Alfa gør som man altid gør, man laver en bil med fornøjelige køreegenskaber, og her præsterer man kunststykket, at overføre en stor del af det typiske Alfa til en halvstor SUV med højt tyngdepunkt.

Mange biler af SUV typen er pisket til at køre med 4-hjulstræk, hvis de skal køre anstændigt. Listen over den kendsgerning er rigtig lang, og gælder både små og de lidt større biler af SUV-typen. Bilerne er bygget og designet til 4-hjulstræk, og på alle de store markeder er det ikke noget man bemærker, for prishoppet fra 2- til 4-hjulstræk er så lille, at det er uvæsentligt. Hvis det kniber med finanserne, siger man bare nej til måtter i bilen i stedet, så det er danske bilafgifter der gør 2-hjulstræk aktuelt, men Alfa løser også denne vanskelige opgave.

Pænt, nydeligt og ganske velfungerende, men det er ikke her Alfas designere har brugt år og måneder.

For at få en så stor bil med forhøjet tyngdepunkt til at køre mere end fornuftigt, skal man selvfølgelig stramme undervognen, den skal designes og afstemmes med stor omhu, det kan ikke undgås, at det bliver en fast afstemning, og bilens styring skal selvfølgelig også lægges ud til den skarpe side, det hjælper ikke man ligner en Gary Grant i en gammel 50’er film, hvor man sidder og drejer bakelitten fra side til side, uden at bilen reagerer på styringen.

Alfa Stelvio har en ganske stram styring, bilen reagerer på selv små styreudslag, men det hører også med til fortællingen, at man ikke behøver at korrigere konstant for at holde bilen på ret kurs, Stelvio kører pænt og stabilt på motorvej, den opfører sig næsten eksemplarisk i den kritiske undvigemanøvre, og det er især her, Stelvio stikker af fra konkurrenter.

Alt kan vejes

Det er også her vandene skilles, når der skal gives point til diverse kåringer. Hvad tæller mest hos det enkelte medlem af juryen, går man efter gyngehest eller mere gyngende komfort i en SUV, elsker man at slingre ned af Vestergade, er det reklamekampagnen for alt det sikkerhedsudstyr, som skal forhindre, at man ikke laver ulykker i en dårlig afstemt SUV, er det mængden af ISO-fix og underholdning på bagsædet til familiens yngste, hvis det er alt det man synes er herligt, så er det helt andre biler der kalder på stemmerne.

Hvis man leder efter bilen med de gode køreegenskaber, hvis man leder efter den type bil, som salig Erik Balling beskrev som ”en bil der kan køre uden om vejtræet, frem for at køre ind i det”, så skal man vælge biler, der har egenskaber som dem man finder i Stelvio, samtidig med man er parat til at være lidt overbærende med design og indretning af kabine, for det er ikke her Stelvio har sin stærke side. Helt ærligt er det set meget bedre hos en længere række konkurrenter, men samlet er Stelvio en slags førerhund i sin klasse, og så skal du ikke gå så forfærdeligt højt op i prisen.

Som det er tilfældet med mange andre, har Alfa og Stelvio nogle særdeles giftige eller anderledes leasingpriser, og så lysner det pludselig, når man ikke skal hoste op med rundt regnet 650.000 kontante kroner for en ægte velkørende SUV.

Alfa Romeo Stelvio 2,2 D

Pris: fra 639.345 kr

Italiensk bildesign skiller sig også ud på den positive side når bilen ses bagfra. Stelvio fra den billige ende er velkørende, selv om den “kun” trækker på to hjul, – i modsætning til de fleste konkurrenter. Men: underligt nok har Alfa lagt nogle begrænsninger ind på 2WD modellerne som vi ikke forstår!!

Pris for testbil: 668.845 kr

Motor: 2,2-liter 4-cyl

8-trins aut

180 HK v. 3700 o/m

350 Nm v. 1750 o/m

0-100 km/t: 7,6 sek

Tophastighed: 210 km/t

ECE-snit: 21,3 km/l

Kørevægt: 1604 kg

Totalvægt: 2190 kg

Trailer: 750/1700 kg

CO-2: 124 g/km

Pin It on Pinterest