Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

22. November '20 20:16 by Jørli Petersen

Samme – men bedre

Amerikansk type Jeep tilsat italiensk teknik. Resultatet er blandet.

Jeep, og for den sags skyld Fiat, har taget hul på den elektrificerede fremtid, og man gør det med to modeller Jeep, hvor man benytter helt den samme pakke. Samme benzinmotor, samme elmotor, samme størrelse batteri, samme grundregel med benzinmotoren til at trække forhjul, mens elmotoren så tager sig at at piske baghjulene, og den løsning er alt andet end ukendt. Faktisk er det den billigste måde at lave 4WD på, men når vi taler Jeep, er det helt på sin plads at påpege, at det ikke er et helt ægte hard-core 4WD system, der henter topkarakter i terræn, så ud fra et Jeep synspunkt, er vi langt fra det, man normalt vil opfatte som en ægte Jeep.

Compass er derimod lidt af en krydsning. Basisbilen er amerikansk, mens alt det der er proppet i bilen er italiensk, så Compass er en ægte krydsning, og det er netop dette møde mellem amerikansk og italiensk, der giver et bedre indtryk, end det vi fik med den mindre Renegade plug-in hybrid, da vi havde den til test.

Mormorlader og ladekabel af type 2 viser, at bilen også har et elektrisk element. Posen fra Alfa Romeo er landet i den forkerte bil.

Forskellen på de to biler er først og fremmest størrelse og opsætning af undervogn. Dertil kommer alt det med stil og image. Her vil mange nok mene, at Renegade er mere frisk i sit formsprog, der er mere livsstil og højere signalværdi i Renegade, men vores favorit blandt de to nyheder fra Jeep er Compass.

Dagens oplevelse

Compass i Europa er anderledes motoriseret, end Compass i mærkets hjemland, hvor 2,4 liters benzinmotor er den absolutte hovedmotor. I Danmark må vi nøjes med noget 1,3 liters benzin og noget 1,6 liters diesel, og det er 1,3 motoren med turboladning, der er ankerpunkt i Compass som plug-in hybrid.

Da vi testede Renegade, var en vigtig detalje som bilens forbrug iøjnefaldende. Det samme er gældende for Compass, bilen er mere vindglat men tungere, de to ting ophæver nærmest hinanden, så nok engang må vi konstatere, at en SUV-type bil, nu med træk på alle fire, ikke er helt sagen, hvis man også lægger vægt på sit forbrug. Retfærdigvis skal vi tilføje, at Compass kan klare sig ganske fornuftigt, hvis man holder sig inden for bygrænserne og bruger bilens batterifunktion på bedst mulig vis, men det er også legalt at sætte spørgsmålstegn ved en bil af typen Jeep med 4-hjulstræk og en kørevægt omkring de to tons som bybil?

Jeep har to biler med plug-in hybrid, denne Compass er bilen med mest plads.

Men, så længe man kan holde sig til det, man henter fra en ladestation eller en gang hjemmelader, så går det, og køber man et abonnement med gratis strøm via hjemmeladeren, så hænger det sammen.

Ellers handler det om brugsværdi og den daglige oplevelse.

To forslag

Compass er den store model i Jeeps PHEV udvalg, det er bilen hvor der er mere ”luft” omkring førerpladsen, og mere plads overalt i bilen, denne artikels forfatter føler sig kort og godt bedre tilpas bag rattet i Compass, og det er et rigtig godt argument, når der skal vælges.

Vi er også mere tilfredse med den helt generelle opsætning af undervogn og styring. Compass er ikke det store dyr, når vejen begynder at sno sig, vi har som følge af bilens 4-hjulstræk en rigtig god stabilitet, der er plusser på landevejen i det blæsende Danmark, men ellers handler det om komfort, og en god portion tålmodighed, for man lærer hurtigt ikke at mase for meget på den højre pedal, hvis man dels bil have rækkevidde, plus noget der ligner et fornuftigt forbrug.

Er den tekniske pakke med 1,3 liters turboladet benzinmotor og 60 hestes elmotor på baghjulene den rigtige løsning til en Jeep?

De bemærkninger vi havde til Renegade med alt for mange funktioner på alt for lidt plads, gælder også for Compass.

Set på den korte bane, og set som den hurtige løsning der kan bruges i et større antal biler, så fungere det for Fiat, – og dermed for Jeep, men vi kan sagtens komme på noget bedre, og ja, vi skal have fingre i en større motor.

Hvad med en 2,4 liters amerikansk motor tilsat den 60 hestes elmotor? Dermed er vi fremme ved den løsning Ford har valgt til Kuga, og vi er meget sikre på, det ville være en bedre løsning. Fiat har også glimrende dieselmotorer, hvorfor ikke vælge en god diesel og beholde el-motoren? Hvis man gør det sidste, har man både en rigtig god langtursløsning, samtidig med man har en komfortabel daglig transport til bykørsel.

Den større basismotor på benzin eller diesel, ville også åbne for en noget forbedret trailervægt, som mange Jeep købere automatisk skeler til, så betragt vore forslag som et opfordring til Jeep, og ellers, – køb med omtanke, og kør en langt tur uden for bygrænserne, før du tager den endelige beslutning.

 

Jeep Compass PHEV 4xe 190

Benzinmotoren trækker på forhjulene, mens elmotoren tager sig af baghjulene. Der er ingen mekanisk forbindelse mellem for- og baghjul, så der er grænser for bilens evner i terræn. Derfor handler det mere om komfort og plads, ligesom trailervægten er begrænset.

Pris: fra 320.000 kr

Pris for testbil: 364.000 kr

Motor: 1,3-liter 4-cyl

6 – automatgear

Samlet:

190 HK v. 5550 o/m

270 Nm v. 1850-2500 o/m

Benzinmotor – 130 HK

Elmotor – 60 HK

0-100 km/t: 7,9 sek

Tophastighed: 183 km/t

Forbrug: 24,9 km/l

Kørevægt: 1970 kg

Totalvægt: 2515 kg

Trailer: 600/1250 kg

CO-2: 46 g/km

Pin It on Pinterest