Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

19. May '16 10:20 by Jørli Petersen

SF og trafikpolitik

SF's Karsten Hønge siger klart nej til flere overflødige motorveje og et lige så klart ja til meget mere futtog. Foto. S. Brogaard

SF’s Karsten Hønge siger klart nej til flere overflødige motorveje og et lige så klart ja til meget mere futtog. Foto. S. Brogaard

Så røg der en alvorlig finke af panden. SF’s transportordfører har den gode egenskab, at han ikke altid er udstyret med filter, når han taler, og når vi nærmer os en af SF’s hjertesager, kan ren iver afsløre SF’s sande holdning til fremtidens trafik.

Transportordfører Karsten Hønge kunne selvfølgelig ikke tie stille, da Pia Futtogs hjertesag nok engang blev dagens politiske emne. Den tidligere regerings store forlig om udbygning af danske jernbaner, er SF’s eneste figenblad for deltagelse i en regering.

Pengene til mere jernbane skal komme fra beskatning af nye olieindtægter fra Nordsøen, men olieprisen er faldet, og der mangler rigtig mange milliarder, før de samlede udbygningsplaner hænger sammen.

Derfor mener både SF’s formand, Pia Futtog og hendes trafikordfører, at de manglende penge kan hentes på finansloven, og så var det Karsten Hønge kom til at afsløre SF’s egentlige holdning til trafikpolitik, da han på DR2 udtalte: ”Skal vi have udbygget den offentlige trafik, eller skal vi have flere overflødige motorveje”. Citat slut.

Svaret på Karsten Hønges spørgsmål er selvfølgelig et nej til overflødige motorveje, men den gode fynske Hønge er lidt sent ude, for selv på de nordjyske motorveje, som tidligere var en parodi på politiske forlig, – ser man af og til motorkøretøjer, så helt overflødige er de ikke i 2016.

Motorvej til Svendborg

Til gengæld er der flere steder i Danmark, hvor man godt kunne bruge en stump motorvej for at lette på trafikken, men hvad er det så Karsten Hønge har kik på. Det er vel ikke den relativt nye motorvej til Svendborg, Karsten Hønge hentyder til? Karsten Hønge har tidligere været SF’s folketingskandidat i Svendborg kredsen, så det er det nok ikke, – kan det så være udbygning af motorvejen over Fyn den gode Hønge hentyder til? Det vil være lidt besynderligt, for Karsten Hønge både bor og er valgt på Fyn, så mere trafikalt kaos på Fyn, kalder næppe på flere vælgere, selv om Karsten Hønge mener, at manglende penge til Pia Futtogs store udbygningsplan, bare kan hentes på Finansloven.

Spørgsmålet er derfor: Når penge til flere skinner og timedrift mellem byerne skal realiseres, hvem skal så betale? Skal der lægges nye afgifter på biler? Er det benzin der skal belægges med nye afgifter, eller skal der skæres på ældrepleje eller sygehuse?

Tilsyneladende er højere afgifter på biler ikke aktuelle i SF’s politiske fremtidsvision, med mindre man vil til at brandbeskatte el-bilen.

El-bilens gennembrud

Ifølge SF’s alvidende Lisbeth Bech Poulsen, står vi overfor et snarligt gennembrud for elbiler. SF’s lysende politiske talent fra Sønderborg, har gentagne gange forbløffet den danske offentlighed med sin viden, og i dagene før COP21 i Paris, udtalte SF’s miljøordfører på et formøde på den franske ambassade i København, at el-bilen havde en forgyldt fremtid.

Lisbeth Bech Poulsen har gentagne gange forbløffet offentligheden med sin utrolige viden. SF's miljøordfører forudsiger, at el-bilens største problem er løst i 2017. Foto. S.Brogaard.

Lisbeth Bech Poulsen har gentagne gange forbløffet offentligheden med sin utrolige viden. SF’s miljøordfører forudsiger, at el-bilens største problem er løst i 2017. Foto. S.Brogaard.

I løbet af 2017 er el-bilerne udviklet så meget, at de kører dobbelt så langt på en opladning, som de gjorde i oktober 2015, betroede Lisbeth Bech Poulsen den forbløffede forsamling.

Hvad er det SF’s miljøordfører ved, som endnu ikke er kendt for offentligheden? Hvad er det der sker med moderne batteriteknologi? – Det lyder meget interessant, for netop rækkevidden er el-bilens svage punkt, men det bliver altså løst i løbet af 2017, hvis Lisbeth Bech Poulsens forbløffende viden holder hele vejen til ladestationen.

Så godt nyt for elbilerne. I 2017 kører en Tesla dobbelt så langt som den gør, eller gjorde, i efteråret 2015. Det samme må gælde for elbiler fra Nissan og Renault, men el-biler med stor rækkevidde har også brug for motorveje, så nu mangler vi bare at få besvaret, hvilke motorveje der er overflødige. Er det motorvejen fra Maribo til Bandholm eller er det en helt ny motorvej fra Fåborg til Falsled Kro?

Pin It on Pinterest