Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

27. February 21:41 by Jørli Petersen

Sidste frist

Hvis du vil sikre dig et eksemplar af den lækre VW Amarok med 3–liters V6 motor, er det nu. Bilen går ud af produktion i løbet af de næste par måneder.

Hvis du vil sikre dig en stor benzinbil, eller måske en diesel der sparker dig der, hvor du er højest når du plukker jordbær, skal du nok ikke vente til december 2030. De første lækre biler er allerede forsvundet fra det danske marked, og flere er på vej, så inden vi får set os om, er der kun sløjbens biler tilbage hos forhandlerne.

En af de noget uventede overraskelser er nyheden om VW Amarok. Denne meget nye pick-up med en rigtig lækker topudgave, går ud af produktion. I løbet af maj måned i år, ruller de sidste eksemplarer af Amarok af samlebåndet, og den ubrugelige undskyldning fra VW er, at samlebåndet skal bruges til VW’s nye el-biler.

VW’s søgte undskyldning for at sige farvel til Amarok er, at der skal bygges el-biler på Amaroks nuværende samlebånd.

En søgt undskyldning, for selv VW har kapacitet nok til at køre videre med Amarok hvis man ville, men det handler om CO2, og da VW er en af de store bilfabrikker, skal VW leve op til de skrappeste krav for deres samlede CO2 udledning, så Amarok bliver et ufrivilligt offer for VW’s jagt på mindre CO2.

Toyota har ofret Landcruiser på det danske marked. Både den lille og den store model er ude af markedet.

VW siger dig ikke farvel til pick-up bilerne. Den næste VW pick-up bliver en Ford, det nye samarbejde mellem VW og Ford betyder, at Ford sender halvslappe udgaver af Ranger til Europa, men Ford har også bragt sit eget offer for CO2 jagten. Den store Ranger 3,2 er allerede væk, og erstattet af noget mindre og knap så spændende, ligesom Toyota ved seneste modelskifte sagde farvel til deres Hilux 3,0.

Mitsubishi Pajero findes skam stadig. En helt ny model 4-hjulstrækker er kørt uden om Danmark.

Jagten på CO2 forplanter sig også til biler med benzinmotor, hvor der er hurtigt gevinst, når forbrug bliver omsat til gram CO2. Nyeste tiltag fra Audi er en slankekur i A6 modelprogrammet, i fremtiden bliver det kun muligt at købe Audi A6 med dieselmotor. Benzinudgaven er ofret på det europæiske CO2 alter.

Problemet med reduktion af CO2 er størst for de store bilfabrikker. De bilmærker der sælger mange biler, er underlagt de skrappeste krav, og vi nævnte tidligere Toyota, som havde sagt farvel til den store udgave af Hilux, men det er ikke det eneste offer.

Nissan Armada er topmodel blandt Nissans amerikanske off-roadere. 5,6 liters V8’er, mens det bedste danske bud på en SUV-type blegner i direkte sammenligning.

Toyota har også sendt både den lille og den store Landcruiser ud af markedet. Hvis man bor i et EU land, må man se misundeligt på FN’s hold af inspektører, som er på jagt efter bedre klima, og når de transporteres rundt i lande, hvor der lægges vægt på sikkerhed og pålidelighed, kører de LandCruiser, men flere japanske bilfabrikker har truffet samme beslutning.

Farvel til VW Amarok. Erstatningen bliver en Ford Ranger i mindre udgave, bygget i Sydafrika.

Mitsubishi sælger ikke længere Pajero i Danmark og Nissan har sagt farvel til alle deres meget duelige off-roadere, men ingen af disse japanske mærker er holdt op med at producere store off-roadere. Mitsubishi har en ny model Pajero, som vi slet ikke har set i Danmark, og Nissan har store 5,6 liters 4-hjulstrækkere på det amerikanske marked, ligesom mærkets monster-truck med tilnavet Titan, storsælger med en 400 hestes V8.

Det er kun i Europa vi må nøjes.

Titan er den største Nissan pick-up på det amerikanske marked. 400 rå heste fra en V8’er.

Pin It on Pinterest