Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

13. November '23 19:00 by Jørli Petersen

Sidste valg med Vito

Det er sidste runde med den nuværende og veltjente Mercedes Vito. Den nye model kommer næste år, men dagens Vito har allerede fået en grundig opdatering af mekanikken.

Det er den sidste tur med Vito i denne version. I løbet af 2024 er Mercedes klar med den næste Vito, – sikkert også V-klasse, men på flere områder har Mercedes allerede taget hul på fremtiden.

2,2 motoren i Vito er udskiftet med en 2,0, og det er ikke en hvilken som helst 2-liters. Motorbetegnelsen hedder OM 654, der er en motor vi har kendt et godt stykke tid fra personbilerne, men nu har den også fundet vej til varebilerne, og en af denne motors helt store styrker kan nu komme til nytte i de biler, der ikke kun kører til og fra arbejde i storbyen, men har en fuld arbejdsdag eller mere med motoren tændt i byerne.

Når vi kredser om netop dette emne, er det fordi OM 654 motoren er den hidtil eneste, der har fået målt sit udslip af partikler til et rundt nul.

Nul. Ingenting. Ingen partikler!

Her er Vitos alder tydelig. En klassisk tændingsnøgle til en Mercedes og USB stik er af den store type. Disse ting findes ikke på nyere modeller.

Målingen af foretaget af TUV i Tyskland, det er en uvildig testinstans, der har til formål, at lave stikprøve test af en færdig produktionsbil, og det er en af disse biler, der bliver testet i almindelig trafik, der har vist det første runde nul, og med vanlig tysk grundighed, tror vi TUV har passet sit arbejde.

Hvad man så lære af det runde nul i denne Mercedes-motor? Pludselig er bilen blevet meget mere miljøvenlig end den mest moderne benzinmotor. Med nul i partikler brænder denne diesel mere rent end den reneste benziner, og da diesel som bekendt kører flere kilometer per liter, er der også tale om en bil med lavere udledning af CO2. Altså gevinst på alle leder og kanter.

Når Vito skifter ham, er det også et farvel til den nederste stik, der er den bedste fartpilot der er udviklet. I fremtiden skal man fumle med små knapper i rattet.

Bortset fra selvfølgelig, at man nu skal forsøge at overbevise landets politikere om de nye tider, og det er nok det største bjerg der skal bestiges, for diesel er blevet et af de værste fy-ord hos landets politikere, så hvordan skal de kunne vende på en tallerken, og pludselig tale mere positivt om en moderne diesel, end de taler om en benzinmotor.

Klassisk Mercedes

Vi finder den 2-liters i topmodellen hos Vito. Modelbetegnelsen er 119, og der er ingen grund til at skjule, at testbilen er udstyret med hele svineriet. Der er alt i udstyr. Vi mangler kun en udtrækkelig massagebænk, før det hele er på plads, og på mange måder er vi slet ikke så pjattede ved udsigten til næste års nyhed.

Læg mærke til den fuldt optrukne linje midt i billedet, hvor der står ”charge”. Vi har sluppet gassen, bilen motorbremser, og der betyder opladning til mild-hybridsystemet.

Bevares, Mercedes har for vane at gøre det bedre for hver ny model, men med denne Vito frygter vi også, at det er farvel til mange af de gode gamle Mercedesklassikere. Vi har set ændringer hos personbilerne, hvor Mercedes pludselig bliver mere ”almindelig” i deres opbygning, de har blandt andet afskaffet den klassiske fartpilot (stilkkontakten under vestre side af rattet) til fordel for nogle knapper i rattet, og ja, det nye Mercedes rat er da avanceret, men det har også haft en pris.

Opdateringen af Vito i denne version handler også om en forbedret gearkasse. 7-trins automatgear er udskiftet med 9-trins, selv om Mercedes for år tilbage ikke mente, at man kunne trylle mere end otte trin ind i en automatkasse, har man alligevel fundet plads til ni trin i automatkassen, og som altid fungerer det lydefrit. Vi letter også på hatten for gearkassens evne til at spille på motorens moment, det er ikke en gearkasse, der gearer ned ved selv den mindste lejlighed, og den sidste tur med Vito i sin nuværende form, blev en yderligere forbedret oplevelse, for testbilen havde 4Matic eller 4×4, og fra at være skubbet af sine baghjul, blev det hele ændret til en meget retningsstabil kassevogn, som heller ikke brokkede sig i blæsende dansk vejr i tom tilstand, hvilket vil sige en kørevægt omkring de 2000 kg.

Hvis man køber trækkrog til Vito, får man også en bedre og tykkere bund som sidegevinst. Det er næsten som at spille banko.

Prisen for 4×4 på dagens Vito er 37.000 kr, så er man dansk håndværker, skal man være ekstra gode venner med mester, før de sidste penge hopper op af kassen, og fra den lange lister over ekstraudstyr på bilen kan vi også konstatere, at hvis man vælger original trækkrog på bilen, får man i tilgift en tykkere og bedre bund i varekassen. Vi mangler dog fortsat at se logikken i den kombination!

Pris på dagens Vito er det sidste interessante emne, der er værd at bemærke. Traditionelt er der lagt ekstra udstyr og ekstra rabatter på de sidste modeller af en given model, og med den tekniske opdatering vi har konstateret i Vito anno slut 2023, tør vi godt anbefale den udgåede model, for varerummet er det samme på model 2024 (tør vi godt skrive under på) man kan få alt det udstyr man drømmer om på dagens model, og vi er også sikre på, at det med gode tilbud og rabatter på den model der dukker op i 2024, har lidt trange kår, indtil produktionen er kommet op på fulde omdrejninger, så den nuværende model med top-moderne diesel til en rigtig gunstig pris, ligner et rigtig godt tilbud.

Mercedes Vito 119 A2 4×4

4×4 eller 4Matic, som det hedder på personbilerne, betyder ikke større frihøjde. Det giver kun forbedret retningsstabilitet.

Pris: fra x moms: 289.752 kr

Testbil excl moms: 461.273 kr

Motor: 2,0-liter 4-cyl

9-aut

190 HK v. 4200 o/m

180 Nm v. 1350-2400 o/m

0-100 km/t: 9,1 sek

Tophastighed: 196 km/t

ECE-snit: 12,0 km/l

Kørevægt: 1986 kg

Totalvægt: 3050 kg

Trailer: 750/2500 kg

CO-2: 217/km

Pin It on Pinterest