Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

1. November '22 15:53 by Jørli Petersen

Permanent siesta

Ford har sprøjtet Fiesta ud i rundt regnet 50 år. Fiesta har været afholdt og afskyet, den er solgt i meget stort antal, men til sommer er det slut. Og der kommer ingen efterfølger.

Til sommer er det slut. Den sidste Ford Fiesta er rullet af samlebåndet, og der kommer ingen ny model. Fiesta er på vej til den permanente siesta, men, – Fiesta er ikke den eneste bil fra Ford, der laver det store forsvindingsnummer.

Med udgangspunkt i de kendte modeller, er Mondeo fortid. Galaxy og S-Max er også enten forsvundet eller smutter meget snart, og den meget nye Explorer fik en meget kort levetid på det danske marked. Explorer er allerede fortid.

Hvad skal danskerne så købe hos Ford?

Tre modeller er tilbage. Puma, Focus og Kuga, – nævnt efter størrelse.

En anden model fra Fords storhedstid. Denne bil blev endda solgt som to modeller, som Taunus og som Cortina, hvor topmodellen havde V6 maskine. Se det var tider.

Puma sælger groft sagt ikke i Danmark. I årets første ni måneder er det blevet til 206 solgte biler, mens Focus gør det bedre, selv om bilen ikke blander sig blandt topsælgerne. Focus har et stabilt salg, ved udgangen af september var der solgt 572 Ford Focus, nogenlunde samme antal som samme periode sidste år.

Fords absolutte topsælger er Kuga. Kuga ligger netop nu som nummer tre på listen over de mest solgte, men selv med et salg på 2522 biler på ni måneder, er det alligevel bekymrende på direktionsgangen hos Ford, for det er kun halvdelen af det antal Kuga, Ford solgte sidste år, og da plug-in modellen er den alt dominerende Kuga, er den topsælger for en type bil, som bliver dyrere de kommende år, ligeosm plug-in biler bliver erstattet med andre typer bil frem til 2035.

De gode gamle dage

I de gode gamle dage, var Ford et absolut topmærke i Danmark. Der var en Ford forhandler i hver eneste dansk købstad, og den lokale Ford forhandler var både formand for Lions og de lokale frimurere, han var storsponsor for den lokale idrætsforening og en af byens absolutte spidser.

Sådan er det ikke mere.

Sammen med Opel og en række britiske mærker, er Ford sunket ned på listen over de mest solgte biler. Netop nu sælger Ford nogenlunde som en Audi- eller BMW forhandler, og disse to tjener betydeligt flere penge på deres personbiler, end Ford forhandleren tjener på en Puma eller Focus.

Ford frister i øjeblikket en tilværelse som nummer ni på listen over de mest solgte bilmærker i Danmark, der er tale om generel tilbagegang i salget af biler, og selvfølgelig går Ford også tilbage, men nyheden om at trække stikket på Fiesta, er meget mere end en nyhed. Det er et signal.

Ford skrumper og skærer til. Fra at være et af de helt store mærker, skal man nu finde sin nye position på et marked, som i højere grad bliver domineret af kinesiske penge og flere kinesiske bilmærker.

Ford skal finde en ny position på markedet for biler. Fra at være et af de helt store bilmærker, handler det om at finde sin nye plads midt i feltet.

Ford har selvfølgelig planer for fremtiden, man venter at lancere ni nye el-biler inden udgang af 2025, men Ford har traditionelt haltet efter konkurrenterne, når det handlede om udvikling og ny teknik, Ford har spillet på det sikre, og netop nu kan Ford kun trøste sig med, at man er det helt store mærke, når det gælder varebiler.

Ford sidder på 25 procent af det danske marked for varebiler, men også på dette område er der store ændringer inden for nærmeste fremtid.

En af de andre topsælgere af varebiler er VW, og Ford og VW er langt fremme med fælles modeller. Transit og Transporter bliver samme bil, Caddy vil blive bygget med Ford-skilt, og den nye VW Amarok og ny Ford Ranger er samme bil, hvor eneste forskel er motorprogrammet.

Ford er ved at tilpasse sig en ny fremtid. Lige nu skal Ford satse på at sælge den fuldt elektriske bil, som meget misvisende bruger et af Fords mest kendte navne, Fords Mach-e sælger pænt, og er i klar fremgang, men lidt endnu må Ford være indstillet på et stadigt mindre salg, indtil bilejerne har set nærmere på de kommende nyheder.

Da Ford var størst havde man Taunus i flere størelser, 12, 15, 17, 20 og sågar 26M, det var Anglia, Colsul 315, Zephyr og Consul, Cortina og senere Granada og Scorpio, og det er denne historie, som nu skal erstattes af helt nye el-biler, mens de kendte modeller forsvinder.

Pin It on Pinterest