Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

15. February 09:41 by Jørli Petersen

Skal – skal ikke

Netop nu har Toyota tilsyneladende gode priser på testbilen. Med topudstyr er vi lige nu på en pris på 174.000 kr. Som tommelfinger regel skal man regne en merpris for hybrid på 20.000 kr hvis bilerne har samme udstyr.

Denne Yaris er den direkte efterfølger til den meget berømte lyseblå Corolla 3-dørs, som ad omveje bliver sat i forbindelse med rigsretten.

Et eller andet sted er det måske Corollas skyld, at vi i det hele taget har fået nok en  sag for rigsretten, og når vi kringler den lidt rundt om det hjørne, er det fordi en Corolla altid startede, når den så en nøgle, og tøffede hen hvor det nu blev ønsket.

Hvad nu hvis familiens bil have været en godt rusten Austin Allegro, måske en Fiat 127 eller en ældre Escort med godt slidte gummibøsninger, – nå, vi lægger drillerierne og hænger en gang tankespind på knagen, for her handler det om noget ganske andet, for skal man vælge det vi må kalde helt almindelig Yaris, eller skal vi købe den teknisk mere forfinede men også dyrere Yaris Hybrid?

Vi lægger ud med et pristjek. Yaris med 1,5 motor uden hybrid koster fra 175.000 kr. Med samme udstyr koster Yaris Hybrid 20.000 ekstra, så det tallet man skal balancere som merpris, ønsket om den mere forfinede teknik, ligesom man skal vurdere sit eget kørselsbehov, hvilken type kørsel indgår i hverdagen, og lidt nøgternt må vi også spørge: Er det muligt at tjene hele eller en god del af merprisen hjem, hvor man vælger den dyrere Hybrid, som godt kan virke ekstra tillokkende, for ingen laver hybrid som Toyota.

Hvilken kørsel

Desværre er hybrid-biler ikke omfattet af en mere venlig dansk bilafgift. Man er udelukkende afhængig af bilens officielle forbrugstal, som allerede er med til at gøre prisforskellen til det den er, for Yaris Hybrid kører længere på literen end Yaris uden, men hvad handler det hele om rent økonomisk.

Se mor, en Toyota uden hybrid-skilt.

Går vi til regnemaskinen, kan man med lidt eftertanke forsøge at regne på præcis dit private forbrug. Yaris 1,5 kører officielt 20 kilometer på en liter. Med hybrid kører bilen 26,3 km/l, og den forskel har allerede haft sin indflydelse på bilens afgift, som er lavere end standard Yaris.

Kan man så køre 26,3 km/l i Yaris Hybrid. I vores test er svaret nej. Til gengæld har vi rigtigt flotte forbrugstal uanset køremåde, vi har endda stresstestet en Yaris Hybrid, og vi du vide mere om hybridmodellen, kan du slå søgefunktionen til, og finder netop denne test.

Med Yaris type standard er vi igen ganske tæt på det officielle tal. Vi havde et testforbrug på 18 km/l, vi havde den blanding af type kørsel, som vi altid benytter under test, altså ikke noget særligt eller specielt, og de 18 km/l er flot. Rigtig flot.

Hvis man så skal hente 20.000 kr på sparet benzin, skal man finde det tal der dækker din egen køremåde i vores test af Yaris Hybrid, her skal der så ganges og divideres, og du vil sikkert bliver overrasket over, hvor mange kilometer du skal køre, før pengene er hentet hjem, hvis vi bruger dagens pris på en liter 95 oktan, der svinger rundt om 11 kroner.

Mere enkel, mere power

Hvilke forskelle er der ellers på de to gange Yaris, med og uden hybrid? Standard Yaris overstråler model hybrid med 125 HK mod max 116 i hybrid. Den enkle udgave er også hurtigere til 100 km/t, den har højere tophastighed, og så er det ikke uvæsentligt, at testbilen vejer 100 kg mindre end model hybrid, – lavere vægt har også betydning for bilens forbrug, og så er det heller ikke uvæsentligt, at testbilen må køre med en lidt større trailer end model hybrid, selv om ingen vægttal for trailere efter Yaris er imponerende.

Ny Yaris er som vi tidligere har skrevet, – helt ny. En på alle måder bedre bil end sin forgænger. Næsten.

Hvad mangler testbilen så i forhold til hybrid? Testbilen mangler selvfølgelig den type lydløs start og igangsætning, man altid har med en hybrid. Man har heller ikke den næsten uhørlige startmotor, som man får i hybrid, men det man især savner, er den indsats den drivende elmotor i hybridmodellen giver. Her får man max moment fra stående start, man har også en el-motor, der lægger sine 80 HK på en næsten insisterende måde, når man skal op i fart, mens det er mere kom-si-kom-sa, når man kører motorvej. Man får et lille ekstra elektrisk tilskud, som man til gengæld sætter til med automatkassen af CVT type, som vi altid mener er en mindre god type automatgear.

På denne lidt ubegribelige måde, har vi bragt både os selv og læserne i en næsten umulig position, for hvilken bil er den rigtige. Styringsmæssigt, køremæssigt, designmæssigt, på alle disse punkter er de to udgaver af Yaris lige, og sæt så lige en tyk streg under tallet to, for vi er helt klar over, at der rent faktisk findes tre udgaver af Yaris, men den billigste Yaris har samme 1-liters motor, som vi kender fra Aygo, så det er efter vores bedste overbevisning et no-go.

Manuelt gear i Yaris. Det fortæller tydeligt, at vi har fat i en helt almindelig bil.

Ny Yaris har ingen mulighed for at komme til sin ret, hvis man nøjes med 3-cylindret 1-liters. Det skal være 1,5, og benzinmotoren i Yaris 1,5 og Yaris hybrid er nøjagtigt den samme, det er bare ydelsen der er droslet ned i Yaris hybrid, hvor man på den anden side skal piske Yaris 1,5 godt og grundigt, hvis man vil hente motorens spidseffekt, og helt ærligt, en 3-benet motor lyder alt andet end super, når man pisker den med høje omdrejninger.

Og mens vi er ved det 3-cylindrede. Ingen faste læsere er det mindste overrasket. Vi mener, at 3-benede motorer kun bør bruges til små motorer. Til Toyotas undskyldning kan vi fremhæve, at man trods alt har 1,5 liters cylindervolumen fordelt til tre stempler, det er det positive, men vi skal så endnu engang hårdt presset indrømme, at hvis man absolut skal vælge 3-cylindret, så går man ikke galt i byen med Toyotas udgave. Man har faktisk formået at fjerne de fleste svagheder, men vi mener fortsat, at ny Yaris er en så god bil, med det mener vi god på alle parametre, at den faktisk fortjener en rigtig menneskemotor, så kære Toyota, hvad med en Yaris 1,6, ligesom i de gode gamle dage, hvor man solgte 3-dørs Corolla i farven lyseblå.

Toyota Yaris 1,5 VVT-1

Klassisk 5-dørs hatch-back med et mere smart design end tidligere hos Yaris, men lidt undren er der altid, når man kikker udstyr til biler. Eksempelvis fungere den automatiske fartpilot fra 0 kilometer i Yaris Hybrid, hvor Yaris 1,5 først fungerer fra 30 km/t.

Pris: fra 129.990 kr

Pris for testbil: 173.990 kr

Motor: 1,5-liter 3-cyl

6 man

125 HK v. 6600 o/m

153 Nm v. 4800-5000 o/m

0-100 km/t: 9,0 sek

Tophastighed: 180 km/t

Forbrug: 20,0 km/l

Kørevægt: 1040 kg

Totalvægt: 1555 kg

Trailer: 550/850 kg

CO2: 118 g/km

Pin It on Pinterest