Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

8. November '16 10:46 by Jørli Petersen

Skillerum og benzin

Kia slår på stortromme for at få en større andel af det stigende SUV-marked, og Sportage er blandt de absolut bedste.

Kia slår på stortromme for at få en større andel af det stigende SUV-marked, og Sportage er blandt de absolut bedste.

Kia går linen ud med den nye Sportage. Fra at være almindelig stangvare i den lette SUV-brigade, er Sportage pludselig blevet et af klassens meget skarpe skud, og selv om Kia Sportage ikke nåede med blandt de fem nominerede til Årets Bil i Danmark 2017, var den på min liste over årets fem bedste nye biler.

På den måde har vi således meldt ud, at Sportage hører til blandt favoritterne, så der er ikke alvorlige kritikpunkter til Sportage som helhed, men ingen er fuldendt, og visse modeller kan virke dårlig tilpasset sit formål, og Kias ombyggede Sportage er en af de biler, som kun er veltilpasset, hvis man bor eller har virksomhed i et område, hvor man ikke behøver køre så forfærdeligt mange kilometer, for motoren i denne Sportage er Kias 1,6 liters turbo-benzin med direkte indsprøjtning, og selv om vi godt kan forstå Kias lyst til at vise bilen frem, og vise motorens pænt mange kvaliteter, er det mere så som, når bilen kombineres med kulørte plader og skillerum bag de to forsæder.

Kabinen er et af Sportages gode fortrin med komfort og godt udsyn.

Kabinen er et af Sportages gode fortrin med komfort og godt udsyn.

Plads og komfort

Kia Sportage er udgave nummer to af nogenlunde samme bil inden for et år. Fætter Hyundai Tuscon er den nære slægtning, og de to biler deler groft sagt teknik og metode, men der er overraskende stor forskel på Sportage og Tuscon, både i design, førsteindtryk og især i køremåde.

Fætter Tuscon er bilen, der har det bedst på den lange lige landevej, hvor Sportage er bilen, der klarer sig på både snoede veje, let terræn hvis valget af model er tilpasset kørsel i terræn, og så kan Sportage også begå sig på motorvej.

Opsætning af undervogn er ganske vellykket, den høje bil kan listes gennem pænt skarpe forhindringer uden det bliver alt for kritisk, styringen er også ganske god for klassen, og så vender vi tilbage til den 1,6 liters turbomotor, som vil gøre sig godt for familien med begrænset kørselsbehov med 177 temmelig veloplagte heste.

Modsat mængden af heste, er vi knap så imponeret af motorens drejningsmoment, hvis største kvalitet er at være konstant fra 1500 til 4500 omdrejninger, men generelt er den rå trækkraft lige i underkanten, mens benzinforbruget er lidt i overkanten. De opgivne 13,7 km/t i gennemsnit holder hverken i byretten eller på landevejen, man skal regne med 10-11 km per liter hvis man kører nogenlunde pænt og blandet.

Fest og trailervægt

Kia Sportage har som nævnt i indledningen en ganske høj placering på vor lette SUV-hitliste. Det skyldes en heldig hånd med både bil, pris, garanti og især den daglige omgang med bilen. Man føler sig rigtig godt tilpas bag rattet i Sportage, en veludført kabine med mange gode detaljer, god aflæggeplads, godt udsyn fra førersædet og en nogenlunde problemfri ind- og udstigning.

Kia har den kedelige vane, at ødelægge et ellers nydeligt indre, men ualmindeligt grimme skillerum. Det fås næste ikke værre.

Kia har den kedelige vane, at ødelægge et ellers nydeligt indre, men ualmindeligt grimme skillerum. Det fås næste ikke værre.

Trailervægten på maksimalt 1900 kg tæller også til Sportages fordel, men vi hæver et lille signal som advarsel. Vi har ikke haft lejlighed til at smide 1900 kg efter Sportage 1,6 turbo-benzin, men vi tror ikke det er lykken. Det må betragtes som en nødløsning, en lovlig mulighed i en snæver vending.

Vi har også den vanlige indvending over Kias noget triste skillerum. I en bil som Sportage ødelægger det en stor del af den daglige fornøjelse. Vi drømmer søde drømmer om en mere nydelig – kald det diskret – type skillerum, og som udgangspunkt skal der kun sættes grimme ting op bag førersædet, mens den store øvelse med skillerum bag passagersædet bør ske på udtrykkelig opfordring fra hver enkelt køber.

Resultatet af denne test må være, at Kia Sportage henter en god karakter som gennemsnit, det er bilens komfort, design, indretning og køremåde der trækker op, mens benzinmotorer til en varebil af denne type kræver en helt speciel køber, som også skal tænke tanken til ende, for en varebil af denne type med benzinmotor, kan være vanskelig at få solgt om nogle år, så hvis der skal andet end hvide plader på en Sportage, skal der være diesel i maskinrummet.

Trailervægten er 1900 kg, men det må betegnes som en ren nødløsning. Den 1,6 liters turbo-benzin vil givet få problemer, og forbruget vil stige til det helt utrolige.

Trailervægten er 1900 kg, men det må betegnes som en ren nødløsning. Den 1,6 liters turbo-benzin vil givet få problemer, og forbruget vil stige til det helt utrolige.

Kia Sportage 1,6 T-GDI Van

Pris: fra 179.999 kr excl moms

Pris for testbil: 243.998 kr

Motor: 1,6-liter 4-cyl

6-trins

177 HK v. 5500 o/m

165 Nm v. 1500-4500 o/m

0-100 km/t: 9,2 sek

Tophastighed: 205 km/t

ECE-snit: 13,7 km/l

Kørevægt: 1678 kg

Totalvægt: 2120 kg

Trailer: 750/1900 kg

CO-2: 169/km

Pin It on Pinterest