Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

31. October '21 22:23 by Jørli Petersen

Skoda og navne

Skoda spiller helt sit eget rollespil når det gælder navne. Man finder navne, ikke fra udkants Danmark, men fra verdens udkant.

Offentlige myndigheder kalder den nye Skoda Enyaq for en stationcar, Skoda vil sikkert nærme sig noget mere nyt, måske noget crossover, men uanset hvad, så er Skodas nye ellert en nyhed i el-bilernes mere lækre klasse.

For kort tid siden havde vi den nye Aiways U5 til test, og sjovt nok passer Enyaq nærmest som fod i hose til den model, som vi stadig havde i tankerne, Enyaq kører også med 204 hestes motor, vi konstaterer samme tophastighed, vi har samme acceleration, og vi har samme startpris på en femmer mindre end 300.000 kr.

Herfra er det bunkevise af forskelle. Se blot på testbilens pris, vi styrter næsten helt op til 500.000 vel at mærke afgiftslette kroner, så man kan godt få den mistanke, at det er fordelagtigt for importør og forhandler at sælge biler med masser af udstyr, og ret beset er ekstraudstyr for 200.000 kr ganske voldsomt for en Skoda.

Teknisk er vi til gengæld ikke imponeret, og Enyaq fås i flere varianter, testbilen er en type 80, og tallet for el-biler peger normalt i retning af batteriets størrelse, og med 77 kWh er Enyaq også blandt de større, hvilket selvfølgelig betyder lang rækkevidde, men også større egenvægt.

Officielt er Enyaq en stationcar, men mon ikke det er bedre at flytte den nye el-bil ind blandt de biler vi kalder crossover.

Går man rent efter data, findes Enyaq også som en 80x, her er batteriet endnu større, vi ryger forbi 90 kWh, men udskifter samtidig Golf-elmotoren med motor på 265 HK.

To gange test

Med en så stor batteripakke er det selvfølgelig oplagt at teste bilens rækkevidde. Kan den køre de 502 km, eller kan den bare komme i nærheden? I første forsøg blev Enyaq tildelt rollen som pendlerbil. Vi skulle med andre ord køre dansk motorvej til og fra arbejde, for at starte i dansk bykørsel og slutte i en gang industrikvarter, og resultatet er helt som ventet.

Vi kommer ikke i nærheden af de 500 km.

Testbilen var udstyret med bunkevis af ekstraudstyr, men vi undre os over, at en varmepumpe er ekstra, og den skal koste 9500 kr.

Anderledes ser det ud, hvis vi giver Enyaq rollen som bybil. Vi kører hver morgen fra en dansk forstad og triller i solid dansk trafik til og fra arbejdspladsen, dertil kører vi både til banko om tirsdagen og håndbold om onsdagen, og pludselig ser tallene helt anderledes ud.

Enyaq bliver større og større jo længere man kommer bagud i bilen.

På den valgte rute kører vi let og problemfrit alle uges dage på samme opladning. Turen til sommerhuset i week-enden kræver så særlige tiltag, men hvis vi ville tilbringe week-enden på hjemadressen, var der energi nok på batteriet til både butikscentret om lørdagen og bageren søndag morgen, men så var det også tid til at finde vægladeren, for sådan en har man selvfølgelig, hvis man har el-bil.

Det er alt for risikabelt at forlade sig på offentlige ladestandere i byerne, hvor situationen lige nu er mere og mere kaotisk, flere biler der kræver opladning, og slet ikke ladesteder nok, og det bliver værre og værre for hver måned.

Octavia plus

Skoda Enyaq er i nær familie med VW ID.4. Ingen overraskelse på den konto, teknikken har vi været forbi, bilen er født med baghjulstræk, den er på mange punkter helt almindelig for dagens type el-bil, men det lidt usædvanligt ved testbilen er måske, at den er udstyret med nogle ganske store hjul. Det er ekstraudstyr, fælgstørrelsen er 21 tommer, det kan give lidt bedre rækkevidde, hvis man ikke har alt for tung højrefod, men når vi ser nærmere på den information der er tilgængelig, skal det måske fremhæves, at Skoda gør opmærksom på, at de optimale data kun kan opnås, når batteriets temperatur befinder sig mellem 23 og 50 grader, og det er selvfølgelig en udfordring i store dele af året, og så er vi tilbage til en af el-bilens værste uvenner, – den danske vinter.

Teknisk er der ikke at komme efter. Elmotoren i Enyaq er måske den mest anvendte i el-biler i det hele taget, den ligger i rigtigt mange biler, bare se efter 204 HK, så er den hjemme.

Pladsmæssigt er vi til gengæld på den gyldne gren med Enyaq iV. Vi indledte med den officielle kategori stationcar, men Enyaq er meget mere. Den er grænsende til enorm målt efter sin klasse, og med en akselafstand på 277 cm, er vi i den størrelse, der hos Skoda hedder Octavia plus.

Bilens komfort er høj, vi er mere end almindelig begejstret for de omgivelser vi har benyttet under test, herlige sæder og nogenlunde god indretning, vi er ikke helt overladt til trykfølsomme skærme, der er stadig efterladt lidt almindelige trykknapper, og tak for det, mens det rent køremæssigt er til en solidt middelkarakter med en stor pil op.

Men den indledende henvisning til Aiways gør det tydeligt, at el-biler ikke helt kan og skal sammenlignes, som vi har gjort det med traditionelle biler. Teknisk er rigtigt mange el-biler forbløffende ens. Det er som at hoppe i radiobilerne i Tivoli, teknisk er de identiske, men de ser meget forskellige ud, og netop den kendsgerning er ved at blive den helt store udfordring for nutidens købere af el-biler, så vær omhyggelig med det næste køb, og husk også at se nærmere på Enyaq, som i vores testbog vil stå opført på plussiden, hvis man vel at mærke vælger en batteripakke, der giver en rækkevidde omkring det vi har oplevet med denne Enyaq iV 80.

Skoda Enyaq iV 80

Pris: fra 299.995 kr

Vi simulerede job- og familiebil i en hel uge. Hvis du kører bykørsel, kan du næsten køre en hel uge uden at oplade.

Pris for testbil: 498.326 kr

1 – aut

204 HK o/m

310 Nm v. 0 o/m

0-100 km/t: 8,6 sek

Tophastighed: 160 km/t

Batteripakke 77 kWh

Spænding ?

Rækkevidde 502 km

Kørevægt: 2148 kg

Totalvægt: 2540 kg

Trailer: 750/1000 kg

CO-2: 0 g/km

Pin It on Pinterest