Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

23. May '16 19:26 by Jørli Petersen

Skodas frække S

Ualmindelig rummelig familiebil, diskret firmabil eller vild vil i superklasse. Skoda Superbs topmodel er det hele.

Ualmindelig rummelig familiebil, diskret firmabil eller vild bil i superklassen. Skoda Superbs topmodel er det hele.

Før du kaster dig ud i linier om Skodas Super Superb, bør du lige lade pegefingeren løbe gennem de sparsomme tekniske oplysninger. Læg mærke til de maksimale 280 HK, og mens du lader den oplysning synke, så se nærmere på næste linie, hvor der står 300 Nm i et område der spænder fra 1700 til imponerende 5600 omdrejninger. Nøjagtigt det antal omdrejninger, hvor man kan fornøje sig over samtlige 280 HK, som vi godt nok ikke har haft i mandtal, men indtrykket er så imponerende, at vi tror vi er nogenlunde på plads med dem alle.

Første indtryk af Skoda Superb er det velkendte. En ualmindelig rummelig bil, lidt konservativ indretning, men smagfuld med fin finish, en bil hvor man tydeligt skilter med de kontakter og metoder man finder i resten af koncernens biler, men Skoda Superb er også en bil med en god portion egenart.

Når man kører Superb, kører man en bil, som godt kan trække en vis portion misundelse hos kendere, men man kører også en bil, der kan stå nogenlunde i fred på en parkeringsplads, for diskretion er åbenbart en del af Skodas nye stil.

De vilde heste

Den vilde Skoda Superb sender ingen synlige signaler. Kun et diskret 4×4 skilt på bagklappen fortæller de indviede, at denne Superb er noget særligt. 4×4 systemet er hentet direkte fra VW-koncernens hylder, et perfekt og lydefrit system, som bare fungerer uden at mislyde af nogen art, de næsten diskrete 17-tomme fælge sender heller ikke signaler, og hvem vil trækket et lighedstegn mellem en ualmindelig rummelig bil med bunkevis af komfort, og et ualmindeligt veldresseret fartmonste

Et helt almindeligt gearskifte til en automatkasse, og det vilde S ualmindelig diskret.

Et helt almindeligt gearskifte til en automatkasse, og det vilde S ualmindelig diskret.

280 HK i et helt almindeligt og ganske anonymt maskinrum.

280 HK i et helt almindeligt og ganske anonymt maskinrum.

Motoren er en variant af koncernens 2-liters TSI maskine. TSI betyder direkte benzinindsprøjtning, men i tilgift er der en særdeles barsk variabel turboladning, som er fænomenet bag de 300 Nm over en næsten unaturligt bredt område.

Den særdeles potente 2-liters turbomotor med 280 HK opleves ikke som det vilde uhyre i det daglige. Man sætter sig bare ind i Superb, sætter gearvælgeren på den 6-trins DSG gearvælger på D, og nyder bilen og dens muligheder. Masser af overskud, masser af vejgreb, bunkevis af stabilitet, og selv om man er imponeret af bilens kræfter, bliver det først rigtig vildt, når man sætter gearsælgeren i position ”S”.

S for sport, S for Super-Superb, for det er på det beskedne, og helt hverdagsagtige ”S”, man lukker op for hemmeligheden bag den vildeste Superb.

Et helt andet program

Eneste lille beklagelse er de manglende skiftegafler bag rattet. Her sidder man pludselig bag rattet i en yderst potent bil, man styrer pludselig en helt anden motorstyring og skiftemønstret i gearkassen er ændret til ukendelighed.

Hold øje med det lille 4x4 skilt på bagklappen. Det eneste synlige tegn på en rigtig barsk Skoda.

Hold øje med det lille 4×4 skilt på bagklappen. Det eneste synlige tegn på en rigtig barsk Skoda.

Pludselig er Superb Super blevet tilhænger af høje omdrejninger, bilen nærmest leder efter det bedste område til at udfolde de mange kræfter, og det er en af de sjældne fornøjelser blandt dagens firmabiler, for vi er overbevist om, at langt de fleste af denne type Superb sælges som firmabil, enten den version hvor man kan udnytte de næsten uhyrlige pladsforhold omkring bagsædet, eller i den version, hvor man ikke går så højt op i farven på nummerplader.

Skoda er netop vendt tilbage til markedet for ombyggede danske varebiler, og dette særdeles velkørende og inspirerende monster af en fartmaskine, er den helt perfekte måde til at markere Skoda position. Som succesfuld dansk firmabil, – og måske som kommende succesfuld dansk varebil.

Skoda Superb St.C 2.0 TSI 280 4×4

Skoda har gjort det rigtig godt i snart mange år, og som noget usædvanligt, har man formået at få en gunstig position i den øvre firmaklasse.

Skoda har gjort det rigtig godt i snart mange år, og som noget usædvanligt, har man formået at få en gunstig position i den øvre firmaklasse.

Pris: fra 315.000 kr

Pris for testbil: 543.000 kr

Motor: 2,0-liter 4-cyl

6-trins aut

280 HK v. 5600 o/m

300 Nm v. 1700-5600 o/m

0-100 km/t: 5,8 sek

Tophastighed: 250 km/t

ECE-snit: 13,9 km/l

Kørevægt: 1635 kg

Totalvægt: 2275 kg

Trailer: 750/2200 kg

CO-2: 163/km

Pin It on Pinterest