Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

17. March '16 18:27 by Jørli Petersen

Skodas pladsmonster

Plads behøver ikke at se ud af noget. Når en Superb dukker op i bakspejlet, ligner den til forveksling en Octavia.

Plads behøver ikke at se ud af noget. Når en Superb dukker op i bakspejlet, ligner den til forveksling en Octavia.

Skoda Superb er bilen der brød med gængse traditioner, og blev en succes. Mens mange bilmærker har strakt våben, og opgivet at lave biler i den større klasse, har Skoda givet opskriften på hvordan det skal gøres, og vi forsøger at give opskriften, som i bund og grund er ganske kort: Lækre køreegenskaber, en godt opsat undervogn, tilstrækkelige mængder motorkraft, pænt basisudstyr og så kommer det måske vigtigste med Superb, plads, plads og endnu mere plads.

Skoda Superb imponerede for snart en del år siden med imponerende mængder benplads ved bagsædet og ufattelige mængder plads til bagage. På bagsædet kunne en gennemsnits dansker sidde komfortabelt med benene over kors, mens den omfangsrige bagage kom med på turen uden problemer.

Man aner de mere end rundhåndede pladsforhold.

Man aner de mere end rundhåndede pladsforhold.

På den 5-dørs model opfandt Skoda en form for knækløsning til bagklappen, hvis man havde indstillet systemet rigtigt, kunne man opfatte Superb som en bil med almindelig bagklap, hvis håndtaget blev vippet til den anden side, røg hele vognporten til vejs, og vognport er ikke helt forkert til Skoda Superb, som har en ualmindelig velvoksen bagklap.

Glem de små motorer

Den nyeste generation Superb er i ordets betydning en gennemgribende ny bil, og der er selvfølgelig mange tekniske nyheder i Superb, som lokker mulige købere med det velkendte trick, -at opfinde en speciel model, som kan sælges til en særlig lav pris.

Det kan ikke komme som en overraskelse, at basisudgaven ikke kan bruges til noget fornuftigt. En Superb med 125 hestes motor på 1,4 liter er alt andet end lykke, og det er en motorisering, som slet ikke hænger sammen med bilen og dens mange kvaliteter. Billigste diesel, som har 1,6 motor med 120 HK, hænger noget bedre sammen, men generelt mener vi, at en bil som Skoda Superb stiller krav til – og fortjener – noget naturligt moment, før man tilsætter diverse former for kunstigt åndedræt, for at opnå det ønskede resultat.

Derfor handler det om 1,8 liters benzin og 2-liters diesel, og testbilen har netop den 2-liters diesel med 150 HK, som godt kan betegnes som den logiske model Superb, hvis man bor i et land, hvor afgift på biler er et ukendt fænomen.

Det er ikke en super top moderne kabine, men sæderne er rigtigt gode, disponeringen omkring førerpladsen er i orden, og læg også mærke til automatgearet, der er 6-trins DSG, som er bedre og helt anderledes end 7-trins DSG.

Det er ikke en super top moderne kabine, men sæderne er rigtigt gode, disponeringen omkring førerpladsen er i orden, og læg også mærke til automatgearet, der er 6-trins DSG, som er bedre og helt anderledes end 7-trins DSG.

Testbilen med 2-liters motor og 150 HK tilsat den automatiske DSG gearkasse, som heldigvis stadig er den 6-trins version, koster fra 436.000 kr. Når bilen er med Style udstyr, ryger vi op på 475.000 kr, og med ekstraudstyr som elektrisk bagklap og parkeringsassistent tilsat de vanlige danske strafbetalinger til metallak og levering, runder vi stille og roligt 500.000 kr, og på den måde er vi kommet rigtig langt væk fra den pris på 300.000 kr, som skal lokke interesserede private købere ind hos forhandlerne.

De små detaljer

Derfor er Skoda blevet en af de biler, som bejler til de der vælger firmabil, det er en bil, der som hovedregel er leaset, og derfor er alt det med priser meget uaktuelt. Hvis Skoda vil have rigtig mange biler ud at køre, skruer man bare lidt på priserne, hvis det kniber med at få biler fra fabrikken, lader man være med at give rabat, så på den måde, kan Skoda, som alle andre bilfabrikker, selv regulere hvor attraktiv bilen skal være.

Når Superb er blevet en etableret bil til flere formål, er det selvfølgelig også fordi Superb byder på en god hverdag bag rattet. Gode sæder, godt udsyn, fornuftig indretning med god daglig betjening, men glæden ved en bil er også at mærke, at bilens reagerer når du træder på pedalen eller drejer på rattet, herligt at undervognen både er opsat til daglig komfort og hurtige reaktioner, og der er også plusser i karakterbogen til bilens trailervægt.

Mens nye biltyper skruer ned for det man må sætte efter bilen, holder Skoda fanen højt med maksimalt 2000 kg for testbilen, men så klapper vi lige hesten og hestetraileren, der lokker mange med de 2000 kg, for en ting er det lovlige, noget andet er det muliges kunst.

Tidligere udgaver af Superb havde det bedst med en lidt lavere vægt, sådan omkring 16-1700 kg som det naturligt maksimale, og vi har en fornemmelse af, den nye Superb nok ikke adskiller sig fra den tidligere model på dette punkt.

Men Superb handler også om lækre detaljer som paraply indbygget i dørsiden, lygter i bagagerummet, og det er den slags små detaljer, som man måske ikke lægger mærke til hos forhandleren, men det er noget man påskønner i daglig omgang.

Vi slutter med at påpege, at denne signatur havde Skoda Superb som en personlig top-5 til kåring af Årets Bil i Danmark 2016. Jeg valgte Skoda Superb frem for Audi A4, og var pænt sagt noget overrasket over, at ny Superb ikke nåede blandt de 5 nominerede biler.

Skoda Superb 2,0 TDI Style 150 DSG

Det er ikke bagklap størrelse normal der ryger til vejrs. Det er en  hel ladeport der åbnes.

Det er ikke bagklap størrelse normal der ryger til vejrs. Det er en hel ladeport der åbnes.

Pris: fra 305.000 kr

Pris for testbil: 503.000 kr

Motor: 2,0-liter 4-cyl

6-trins aut. gear DSG

150 HK v. 3500 o/m

340 Nm v. 1750 o/m

0-100 km/t: 8,9 sek

Tophastighed: 218 km/t

ECE-snit: 22,2 km/l

Kørevægt: 1485 kg

Totalvægt: 2045 kg

Trailer: 2000/750 kg

CO2: 118 g/km

Pin It on Pinterest