Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

23. May '18 19:39 by Jørli Petersen

Slut med sjuskefejl

Manglende lys eller fejl på lygter er den mest almindelige sjuskefejl, som nu kræver omsyn af din bil.

Bilen skal til syn, den har næsten lige været til service, den bremser som den skal, – tror de fleste, så hvorfor ikke bare smutte rundt om synshallen og tage chancen?

Mange bilejerer har på den måde ladet synshallen bestemme, hvad der skulle laves på bilen, og hvis man kun havde et par småfejl på slæden, kunne man være heldig og slippe med en løftet finger, hvis man samtidig lovede at få rettet de mindre fejl på bilen.

Vi ses om to år, sagde de flinke mennesker i synshallen, men sådan er det ikke mere.

Store stygge EU har vedtaget nye og skrappere regler for bilsyn. Nu skal tingene være i orden. Ikke noget med at slippe sjuskefejl gennem synshallerne. Selv om det er helt elementære, men små fejl på bilen, skal den til omsyn, og omsyn koster som bekendt tid og penge.

Derfor er en god ide at gå bilen efter for selv de helt banale fejl, og her er listen over nogle af de fejl, som i fremtiden kræver nyt syn af bilen, før den kan godkendes til endnu et par år på gaden.

Applus Bilsyn lister disse seks typiske fejl, som alle bilejere selv kan sikre sig er i orden, før man svinger til højre ind i synshallen. 1. Nærlyset er fejljusteret. Typisk fordi man selv har skiftet en pære, som ikke sidder korrekt. 2. Nummerpladelyset mangler lys i en eller flere pærer, altså ned på knæ og se efter. 3. Stoplyset virker ikke. En alvorlig fejl som giver kørselsforbud, så find en butiksrude hvor du kan se bagenden af din bil, og træd på bremsen. 4. Dækmønsteret er under 1,6 mm eller sagt på en anden måde, dækket er slidt ned. Hvis man har vinterdæk på bilen og slidbanen er under tre millimeter, kan man få en påtale, men dækket er ikke ulovligt, kun uhensigtsmæssigt til kørsel i sne og sjap. 5. Parkeringsbremsen el. håndbremsen bremser mindre end 50 procent på det ene hjul. Bilen bremser skævt når man trækker bremsen. En fejl man godt selv kan konstatere, men prøv bremserne under sikre forhold når der ikke er andre i nærheden. 6. Utæt udstødning. Især en fejl på lidt ældre biler, men også en fejl man selv kan lokalisere bare ved at lytte med bildøren åben.

Hvis bilen er ny i synssammenhæng, det vil sige fire år, er der som regel ikke de store problemer med bilen. Her er det netop dæk og lygteproblemer der kan give problemer, for hvis bilen er til regelmæssigt eftersyn, bør alt det sikkerhedsmæssige være i orden.

Er bilen noget ældre, bør man være ekstra grundig med forarbejdet. Synshallen er især opmærksom på sjuskefejl, der kan sige noget om bilens generelle pleje. Det er noget med lidt for meget olie i motorrummet, synshallerne elsker et rent og tjekket maskinrum, husk også at sikre dig, at bilens akkumulator er spændt fast, den må ikke kunne rokkes, så jo ældre bilen er, jo vigtigere er det at være omhyggelig med forberedelse til syn.

Det er næsten for banalt, men du kan ikke få synet din bil, hvis du møder i synshallen med nedslidte dæk, hvilket vil sige mindre end 1,6 millimeter slidbane. Det gælder også for vinterdæk, selv om alle gode råd siger mindst tre millimeter slidbane, hvis du skal køre sikker vinterkørsel.

EU har indført strammere regler for bilsyn, og det er selvfølgelig ikke de danske bilister der sjusker. Det er alle de andre, så det er de andres skyld du ikke længere kan slippe med en løftet pegefinger i synshallen.

Pin It on Pinterest