Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

13. March '17 20:47 by Jørli Petersen

Småt eller godt?

Citroen Jumpy i kortest mulige udgave. M;en en totallængde på kun 481 cm., kræves der kun minimuim af plads til parkering.

Citroen Jumpy i kortest mulige udgave. Med en totallængde på kun 481 cm., kræves der kun minimuim af plads til parkering.

Citroen Jumpy er en af de tre identiske trillinger, som venter at ligge helt i front, når årets bedste varebil skal findes, og et af de skarpeste kort i bunken for Citroen, Peugeot og Toyotas fælles nye varebil, er den korte model. Bilen der kun fylder meget lidt, må læsse det samme som de øvrige, men samtidig en type moderne kassevogn, der er forrygende let at parkere i byerne, hvor det altid kniber med at finde plads.

Vi har set nærmere på den kompakte favorit, der kombinerer den lille lette varebils fortrin med de vægtmæssige fordele man finder i større og tungere varebiler, og det må være klart for alle, at Citroen er klar over den kompakte models store styrke, for de to bagruder med viskere er standard på alle modeller, også den billigste.

Det gør det lidt lettere at sno den 481 cm lange bil ind på den samme mængde plads man skal bruge, hvis man kører i en standard personbil, og det lille ekstra kik gennem de to bagruder er lidt af en gave, for de lidt for små sidespejle er ikke særligt velegnede til tæt bytrafik med endeløs strøm af cykler i mange hastigheder. Vel at mærke hurtigtgående cyklister, som ikke nødvendigvis opholder sig på den autoriserede cykelsti, og når vi er lidt efter de små sidespejle, er det fordi vi oplevede, at en holdende cyklist ved bilens højre side, var helt og aldeles usynlig i sidespejlet.

1.6 motoren i mindste Jumpy ligger dybt i motorrummet, men det lave gælder også gearingen, der er for lav til danske forhold.

1.6 motoren i mindste Jumpy ligger dybt i motorrummet, men det lave gælder også gearingen, der er for lav til danske forhold.

Byernes trafik og gearing

Den super kompakte kassevogn er testet i mindste version, og det betyder 1,6 liters motor med 90 HK og en begrænset 5-trins manuel gearkasse.

1,6 motoren er en videreudvikling af den næste legendariske 8-ventilede 1560 motor, hvor den største ændring er det nye topstykke med 4-ventilteknik, men det betyder samtidig, at motoren har mistet lidt af det, der tidligere var motorens stærke side.

Med minimum af ventiler og usædvanlig stor slaglængde, havde PSA med vilje udviklet en motor der giver bedst muligt moment, men Euro 6 norm og skrappe miljøregler betyder, at der er mere gennemtræk i toppen af motoren, og momentet er ikke længere så overbevisende.

Sidedøren kan akkurat køres helt tilbage uden at konflikte med den helt åbne bagdør. Vejeskiltet siger 1700 kg total og 895 kg last.

Sidedøren kan akkurat køres helt tilbage uden at konflikte med den helt åbne bagdør. Vejeskiltet siger 2610 kg total og 910 kg last. Det passer ikke med de officielle data.

Samtidig har Citroen valgt en meget lav totalgearing. Faktisk så lav, at bilen kører op ad bakke i 5. gear med fuldt læs uden det mindste brok, faktisk ganske imponerende, men spørgsmålet er selvfølgelig, om det nu også er velegnet til pandekage-flade danske byer, hvis man ikke altid kører med noget, der kommer i nærheden af fuldt læs.

Ulempen bliver åbenlys, når man kommer uden for byernes tætte trafik, – på motorvej eller ude på landet. På dansk motorvej med maksimal tilladt dansk hastighed, snurrer motoren liger over 3500 omdrejninger, og det er ikke optimalt på nogen måde. Uanset om det handler om forbrug eller motorlyd er det negativt, problemet kunne selvfølgelig klares med en 6-trins gearkasse, men den findes kun til større motorer, så indledningsvis efterlyser vi en 6-trins gearkasse til alle varianter af Jumpy, ligesom vi sætter en tyk streg under, at Jumpys mindste model er en bil til service og distributionskørsel i byerne.

Kombinationen

Den åbenlyse kombination er selvfølgelig, at nappe den lille kasse med den større motor. Der er ikke anden grund end den rent økonomiske, til at vælge den mindste motor, hvor Citroen har et ganske pænt prishop på næsten 20.000 kr fra 1,6 til 2,0 modellen, men man får rigtig meget mere for pengene, hvis man vælger den større motor, og pudsigt nok får man også et lavere forbrug af brændstof og ikke mindste en halvårlig besparelse på 400 kr i ejerafgift.

Ruderne i den dobbelte sidehængslede bagdør er standard i alle udgaver, men af en eller anden grund, har de tre bilmærker begrænset sig til en 180 graders åbning. Ærgerligt.

Ruderne i den dobbelte sidehængslede bagdør er standard i alle udgaver, men af en eller anden grund, har de tre bilmærker begrænset sig til en 180 graders åbning. Ærgerligt.

Med vanlige rabatter og forhandlinger i forbindelse med køb af varebil, bør det være muligt at få fingre i en 2-liters Jumpy i model kort totallængde, hvis svaghed godt kan være en anelse for lidt i lasteevne, de for små sidespejle og de nye type sikkerhedsudstyr med diverse advarsler og ikke mindst en fartpilot med tilhørende afstandsradar, som i mest venlige beskrivelse er uduelig og ubrugelig.

Til gengæld er der al mulig grund til at tilkøbe det isolerede skillerum, som er standardudstyr i de dyrere udgaver, men vi startede med spørgsmålet, om småt er godt, og svaret er kun delvist positivt. Vi giver tommel op til det kompakte ydre, men også et minus til den lille motor, hvis bilen skal bruges til andet end daglig bykørsel.

Citroen Jumpy L1H1 1,6 HDi 90

Jumpy lider ikke at ufatteligt stort udhæng over bagakslen, snarere tværtimod, men alligevel sætter bilen sig godt i fjedrene når den er læsset til sidste kilo.l

Jumpy lider ikke at ufatteligt stort udhæng over bagakslen, snarere tværtimod, men alligevel sætter bilen sig godt i fjedrene, når den er læsset til sidste kilo.

Pris: fra 134.420 kr

Pris for testbil: 168.170 kr

Motor: 1,6-liter 4-cyl

5-trin man

88 HK v. 3500 o/m

180 Nm v. 1500 o/m

0-100 km/t:16,6 sek

Tophastighed: 145 km/t

ECE-snit: 14,9 km/l

Kørevægt: 1780 kg

Totalvægt: 2861 kg

Trailer: 750/1472 kg

CO-2: 177/km

Pin It on Pinterest