Smølfebilen
En Yaris der skaber glæde. Men prisen på testbilen er så langt ude i hampen, at vi godt tør påstå, at salgstallene for denne udgave af Yaris, næppe vil være synlige i den store Yaris statistik.
Basisprisen er allerede relativ høj. Toyota Yaris har aldrig været en såkaldt ”billig” bil, – forstå det nu rigtigt, for betegnelsen kan også benyttes, når der tales om kvalitet, og det er alt andet end tilfældet med Yaris. Her er vi i toppen af det man kan forvente, både i denne og meget højere prisklasser, og det er ikke en tilfældighed, for netop byggekvalitet i alle sammenhænge, er det mest værdifulde ved varemærket Toyota. Tjek blot det Toyota ikke kalder garanti, men alligevel er en form for maksimal tryghed i købet, for næsten 11 års garanti på en bil gives kun at Toyota, og ordningen har kun ganske få krav, som at sende bilen til service på et Toyotaværksted. Et enkelt besøg om året er nok for langt de fleste, og denne ordning fra Toyota fås ikke bedre. Heller ikke når der står ”garanti” øverst på siden.
Hvad er det så, der har fået prisen på testbilen til at stikke helt af. Forklaringen hedder udstyr, og Toyota har helt enkelt hevet det hele ned fra hylderne, så der er både støjdæmpning, masser af komfort og selvfølgelig er listen over sikkerhedsudstyr komplet.
Udstyret omhandler også tofarvet lakering, og det er ikke et vittigt hoved fra redaktionen, der er kommet på kælenavnet Smølfebilen, det bliver bilen kaldt os Toyota, for da vi hentede testbilen, blev den kort og godt omtalt som Smølfebilen, og alene det at få et kælenavn, er slet ikke så dårligt.
Det betyder, at man har bemærket og taget stilling til bilen, og det mærkede vi under testperioden, hvor mange sendte et smil til bilen, der var også positive bemærkninger til farven, så det er ikke forkert at sige, at farven skaber glæde. Derfor er det også lidt trist, at danskerne er så tilbageholdende med at købe biler i andet end dødsenskedelige farver, men vor holdning er klar, vi har fingeren op, når nogen tør udfordre den lidt triste farvepalet i gadebilledet.
Den sidste benziner?
Prisen på en Yaris starter under 200.000 kr, eller det troede vi i det mindste. Et sidste kik på prislisten før vi klikkede ”udgiv”, fik os til at skrive denne ændring, for det ser ud som om Yaris nu kun fås som hybrid, og den ekstra gang mekanik koster penge.
Herfra kan man mene meget om danske afgifter på bilen, herunder hybrid. Vi har gentagne gange gennem årene udtalt manglende forståelse for ikke at hjælpe hybrid-systemet på vej med lavere registreringsafgift, og nu der det selvfølgelig for sent, for rygter mener også at vide, at denne udgave af Yaris med benzinmotor, skulle være den sidste, og det får os omgående til at sætte et sørgebind på armen.
Også selv om den nuværende Yaris motor ikke er vor livret. Vi kommer ikke til at lovprise en tre-benet motor, men vi hylder gerne det nyeste hybridsystem, som ligger i nyeste udgave af Yaris, og systemet bliver slet og ret bedre og bedre.
Toyota finder små og forsigtige forbedringer hver gang man opdaterer hybrid, vi erkender, at batteriet bag hybridsystemet er større end det var på de første modeller, men vi oplever, at vi kører på ren el i noget det ligner halvdelen af tiden i bykørsel, vi starter i ni ud af 10 tilfælde på el uden at benzinmotoren ruller, og når vi kører bykørsel, er det lige før vi skal spidse ører for at finde ud af, om motoren er aktiv, eller vi kører på ren el. Den lette start og fornemme kørsel på el under bykørsel, skyldes i høj grad elmotoren, der lægger hele 185 Nm fra stående start.
Vi siger også god for CVT gearet under bykørsel, så længe vi bare ruller rundt i byen, fungerer det rigtig fint, men så snart byskiltene forsvinder i bakspejlet, kan vi opleve, at motoren pisker op i omdrejninger, når der trædes på højre pedal, og selv om Toyota har udført et fornemt stykke arbejde med at isolere den utiltalende lyd fra en tre-benet i maskinrummet, er det ikke nok til at skjule systemets svagheder.
Modsat skal vi også løfte på hatten for bilens økonomi. Det officielle forbrug siger 23,8 km/l, og selv om vi testede i november, kunne vi sagtens leve op til det officielle forbrugstal, selv om der var drøn på både varme og sædevarmen kørte på højtryk. Det er hybridsystemet fortjeneste, at vi oplever en så fin økonomi, vi kan endda lægge lidt landevejskørsel oven i bykørslen, og stadig holde os i nærheden af rundt regnet 25 kilometer på en liter helt ægte benzin, så hvorfor ulejlige sig med at tænke el-bil med alt det bøvl der hører til el-biler.
Maksimal komfort
Vi sendte lige en negativ bølge i retning af 1,5 motoren. Det var trist, at Toyota følte sig fristet til at nappe en 2-liters maskine, og save en cylinder af, og hvorfor netop Toyota har gjort denne udåd, fortoner sig lidt i det fjerne, for det er ikke fordi, Toyota ikke ved hvad der er godt.
I koncernen både laver man, og har man lavet rigtigt lækre motorer. Vi kan eksempelvis tænke tilbage på en Lexus IS med 2-liters række 6’er. Vi er lige omkring år 2000, Toyota eller Lexus hentede kun 155 HK ud af den fornemme motor, med en næsten uhyggelig lækker motorgang, der var rigtig gået BMW 320 række 6’er i Lexus, så jo, Toyota ved godt, hvad der er godt!
Det er så lidt skammeligt, at de 155 HK fra den omtalte 2-liters række 6’er, ikke er meget mere end de 130 HK, Toyota hiver ud af denne 1,5 liters 3-cylindrede, men for motorelskere er der forskel. Meget stor forskel, så stor tak til Toyota for at gøre en stor indsats for at mildne oplevelsen af noget unaturlig motor, men også stor tak til Toyota for at gøre en stor indsats for at give komfort til Yaris.
Hele den forreste række er blevet rigtig lækker og komfortabel, mens bagsædet ikke er noget vi synes Toyota skal prale af. Måske nok lidt mere kompakt end hos flere konkurrenter, så oplagt børnebil, – svaret er nok et nej.
Bagagerummet er som vi oftest oplever det i denne størrelse bil, og så kommer vi til noget rigtigt vanskeligt, for selv om køreegenskaberne basalt set hører til et stykke over middel for klassen, bliver indtrykket noget rodet, når den ønskede reaktion fra bilen ikke følger den bevægelse der betyder fuldt kraft frem. Her går det delvist op i hat og briller, når elastikgearet først skal klø sig i nakken mens motoren drøner op i omdrejninger, og forsinker den undvigemanøvre, man forsøger sig med på et sikkert område.
Men humøret er højt, vi anerkender, at Toyotas 3-benede har flere kubik end konkurrenterne, og så glæder vi os slet ikke til den dag, hvor Toyota helt fjerner benzinmotorerne fra Yaris, og så kan vi da minde om, at Toyota også har en såkaldt meget festlig topmodel Yaris, her er der nogle flere heste at tøjle. Noget næsten helt ægte GTI.
Toyota Yaris Hybrid Pri. Edition
Pris fra: 233.990 kr
Pris for testbil: 324.990 kr
Motor: 1,5-liter 3-cyl
aut type CVT
130 HK v. 4800 o/m
120 Nm v. 3600-4800 o/m
0-100 km/t: 9,2 sek
Tophastighed: 185 km/t
Forbrug: 23,8 km/l
Kørevægt: 1175 kg
Totalvægt: 1615 kg
Trailer: 450/450 kg
CO2: 95-96 g/km