Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

18. November '18 11:22 by Jørli Petersen

Smørklatten

Det helt store spørgsmål til Suzuki må være: Hvorfor skulle der gå så mange år, før man præsenterede det vi mener er den helt rigtige model Swift?

Så er den her. Endelig. Så kort kan mange års efterlysninger gøres op, og årsagen til den åbenlyse fryd er den nye type Suzuki Swift, en bil med tilnavnet Sport, og selv om den fås i flere farver, vil den nok blive mest kendt som ”det gule lyn”, og den meget iøjnefaldende kulør er ikke falsk reklame. Der er både fest og farver over Suzuki Swift.

Hjertet i den meget positive opgradering er Suzukis 1,4 liters motor, der bruges i flere modeller, men motorpakken træder for alvor i karakter i Swift Sport. Det er som om motoren er lavet til netop denne Swift, for selv om Swift ville have stor gavn af alle former for større og kraftigere motorer, så er det mest af alt den frække turboladning, det giver det sidste pift ud over stepperne.ser herlighederne der yder

Dørgrebet til bagdørene er ualmindelig godt skjult i bilens design.

Pludselig vil den gule Swift helt frem i vognen. Den rykker kraftigt på de første meter, og den har fået en gearing, der giver et solidt og meget hurtigt antrit uanset hastighed, så Swift kan både mestre den hurtige start og den hurtige overhaling, for sammen med de måske ikke så imponerende 140 HK, skal man også se på bilens kørevægt, her er Swift Sport langt foran, – eller betydeligt lettere – end mange naturlige konkurrenter, for en kørevægt på en sjat over 1000 kg for en lille potent bandit, giver mange ekstra fordele.

Tankens magt

Da Suzuki sendte den første af den nuværende model Swift på gaden, fik bilens omgående en større bunke fans. Det er bilen, der genopliver tidligere tiders kontante mini, den er ofte beskrevet som den direkte efterfølger til den oprindelige Morris Mascot eller Austin Partner, som de to biler blev kaldt i Danmark. Swift er også sammenlignet (positivt) med den nuværende model Mini, hvor Swift blot er meget billigere, og seneste Swift fik samme pæne vurdering, men kritikerne var ikke helt overvældet i deres positivt kritik, for toppen af poppen manglede stadig, og ”det gule lyn” er netop toppen af poppen, smørklatten i risengrøden eller glasuren på kanelsneglen.

Vi viser herlighederne som endelig yder fuld retfærdighed til den adrætte Swift.

Maskine skal der til kan man sige, men uden en passende undervogn, kan resultatet blive forskrækkeligt. Historien har gustne eksempler på biler med motorkraft uden afstemt undervogn, vi kan nævne versioner af MG Montego og Fiesta XR2 fra historiebøgerne, og selvfølgelig har Suzuki ikke begået den brøler.

Det er ikke Suzuki Swift henter ekstra point. Det eneste vi kan sige er, Hm…….

Der er solide opstramninger hele vejen rundt i undervognen, og lad os bare lægge ud med styringen. Den er skarp i en almindelig Suzuki, men betydeligt skarpere i Swift Sport, små udslag med rattet, og bilen er allerede på vej i den ønskede retning, man kan næsten sige, at bilen følger tankens magt før viljen har givet det lille udslag på rattet, og så handler det også om fintuning af komponenter, hvor man både lægger mærke til en noget mere kompetent krængningsstabilisator, en anden og mere kontant afstemning af fjedre, ligesom dæmperne er gjort noget mere sporty.

Alt i alt en rigtig sportslig undervogn, der helt og aldeles kan tumle de lidt sprælske kræfter fra turbomaskinen, og selvfølgelig er bremserne tilpasset de muligt højere hastigheder, mulige krav om kortere bremselængde og hvis man provokerer Swift Sport en anelse, bider bremserne solidt fra sig helt fra den første meter.

Noget om gearing

Indvendigt har Suzuki smidt lidt ekstra iver i forbedrede sæder med mere støtte, men vi er meget tæt på det vi finder i en standard Swift, og hvis man skal være lidt kritisk kan vi også tilføje, at Suzuki ikke er helt fremme, når det gælder nye tiltag og indretning af daglige funktioner i en personbil.

Bedre sæder og lidt mere kosmetik, men ellers en kabine der ligger tæt på Swift standard.

Nogle vil måske også sætte et spørgsmålstegn ved bilens totalgearing. Før denne eventuelle kritik skulle begynde, bryder vi ind med det vi mener er den helt rigtige type gearing til en bil som netop Swift Sport.

Her handler det ikke om topfart på motorvej, det handler om alt det bilen kan under alle andre forhold. Den 6-trins gearkasse er lagt med korte trin fra gear til gear, gearingen er lagt så man får den hurtige acceleration og det hurtige antrit når man ønsker at skifte tempo, der er hele tiden solidt træk fra motorrummet næsten uanset aktuelle omdrejninger, og hvis man skulle ønske sig lidt flere end de 140 HK, så er svaret vel, at den form for ønsker let kan gå i opfyldelse, når en benzinmotor er udstyret med elektronisk motorstyring og er tilsat en turbolader, så vi slutter på samme måde som vi begyndte. Vi udtrykker begejstring for Suzuki Swift Sport, og skal blot beklage, at der skulle gå så lang tid før bilen blev til virkelighed, for vi har haft netop denne Swift på nethinden, siden vi satte os bag rattet i den allerførste Swift.

Suzuki Swift Sport

Man må da godt prale, når man har noget at have praleriet i. Et lidt mere sporty udtryk, solidt afrundet af den dobbelte udstødning med rigelig diameter i de to afgangsrør.

Pris: fra 224.990 kr

Pris for testbil: 229.990 kr

Motor: 1,4-liter 4-cyl

6-trins man

140 HK v. 5500 o/m

230 Nm v. 2500-3500 o/m

0-100 km/t: 8,1 sek

Tophastighed: 210 km/t

Forbrug: 17,9 km/l

Kørevægt: 1045 kg

Totalvægt: 1445 kg

Trailer: 400/1000 kg

CO-2: 125 g/km

Pin It on Pinterest