Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

1. February 21:58 by Jørli Petersen

Sølvbryllupsmodel

Senere på året kan Skoda Octavia fejre 25 års fødselsdag. I de 25 år har den tjekkiske familiebil udviklet sig til en storsælger.

Det lugter lidt af Audi, når Skoda bruger en modelbetegnelse som A8 til en af de efterhånden mange udgaver af Octavia, som i år kan fejre sit 25 års jubilæum eller sølvbryllup med sine nære familie. I de snart 25 år, har Octavia udviklet sig til at blive en topsælger for VW koncernen, og efter et grundigt kik på den nyeste model, forstår man bilens popularitet.

Det vil være forkert at påstå, at Octavia er blevet voksen. Det har den tjekkiske udgave af Golf faktisk været siden den blev præsenteret i 1996, hvor den kort efter blev kåret som Årets Bil i Danmark 1997.

Det var ifølge Skoda fabrikkerne den første titel til en Skoda i det hele taget, så det gik ikke ubemærket hen på fabrikken i Tjekkiet, og denne artikels forfatter har både fulgt hele rejsen for Octavia, ligesom et af bilens største aktiver, blev gjort til genstand for ugens kryds og tværs i Ekstra Bladet, igen med denne artikels forfatter siddende midt i det hele, for på det tidspunkt begejstrede bilens store bagagerum, og det gør det stadig.

Vi skal holde fast i udgangspunktet, som er en bil af typen Golf. Om Octavia eller Leon er det rettelige ophav, overlader vi til ægte freaks at afgøre, men det er en kendsgerning, at Octavia er en af fire storsællerter på samme bund og med samme teknik, så inderst inde er bilens meget identiske må på skruer og møtrikker, men det handler også om måden!

En anden lyd

Vi lægger ud med at udtrykke begejstring for ugens testbil. Det er rent faktisk befriende, at lande i en bil, som er udstyret med noget så klassisk som en 2-liters dieselmotor. Vel at mærke en meget veltrimmet diesel.

Godt gemt af vejen når den ikke er i brug. Det er –

Kebabkrogen der er vokset til en velfungerende type krog, der kan styre en fyldt indkøbspose.

Det er også Octavias topmodel i det såkaldte standardprogram, for som tidligere nævnt, Octavia kommer i dag i flere skikkelser, men dette er toppen af poppen blandt de almindelige biler, og de 150 HK forekommer som ren rutine og yderst ubesværet mekanik. Det funker bare, der er stort set ikke den mindste lyd i Octavia, og præstationer er ikke en mangelvare. 0-100 på lidt under ni sekunder, og en tophastighed på 224 km/t forklarer mere end tydeligt, hvorfor netop Octavia har så stor succes på det store tyske marked, hvor Octavia er blevet en yderst almindelig bil, og som regel finder man dem i overhalingsbanen.

Finpudsning

Prisen på ny Octavia starter ved 220.000 kr. Vi har kun et godt råd til basisbilen, – glem den. Man skal op 260.000 kr før Octavia bliver interessant, men derfra går der fornemt. Testbilen ryger noget op i ligaen med en pris på lige under 360.000 kr, men dieselmotoren fornægter sig ikke. Der er flot økonomi i bilen, det officielle forbrugstal siger 21,7 km/t, og vi kan komme tæt på det officielle tal, samtidig med vi må indrømme, at de tal vi har på bilen ikke kan give et fuldt retfærdigt overblik. Det er kun en god formodning vi kan præstere, men vi kan med sikkerhed sige, at Octavia er en særdeles velkørende bil. Der er ikke noget at sige til, at bilen hele tiden står stærkt i enhver sammenligning, og plussiden er især den 2-liters diesel.

Det helt store plus for Octavia har altid været et ualmindelig stort og godt bagagerum.

Det er hverdagskost så det er en fornøjelse, den 7-trins DSG gearkasse opførte sig også rigtig pænt, ingen større skavanker, styring og undervogn er tilpasset de krav, der stilles på de tyske motorveje, god føling, god vejkontakt og især god komfort ved høj hastighed, Octavia er en bil man uden problemer napper til langturen, og så har vi lovprist bilens bagagerum, her er den klart større end sine fætre og kusiner, og Octavias eneste oplagte svage punkt siden 1996, benplads ved bagsædet, er også blevet bedre.

Altså: En klar fremgang og udvikling, og så kommer vi til den egentlige sammenligning med den fætter, som alle biler ynder at sammenligne sig med. Golf.

Velindrettet kabine med gode sæder og en flot stak rigtige knapper til alle daglige funktioner.

Her er det markant forskel på tysk og tjekkisk. Forreste række kan godt ligne død løb, siddekomfort er meget ens, men resten af indretning omkring førerpladsen, falder klart ud til fordel for Octavia.

Her er en bunke helt almindelige knapper. Alle almindelige funktioner har sin egen knap, den er tydeligt markeret, de er lette at betjene, så kabinen i Octavia vinder over den tyske indretning, så Ridder Lykke har et rigtig godt øje til Octavia.

En allerede etableret succes står stærkere end nogensinde, og selvfølgelig er både sikkerhed og muligheder for yderligere tilkøb af udstyr mere end en mulighed, men basisudstyret i udstyrstrin Style er flot, og selv om den lange liste lokker, er den ret beset ikke nødvendig.

 

Skoda Octavia 2,0 TDI DSG 5d

Pris: fra 219.995 kr

5-dørs eller stationcar. Begge modeller lokker med rigtig god plads.

Pris for testbil: 358.585 kr

Motor: 2,0-liter 4-cyl

7 aut

150 HK v. 3000-4200 o/m

230 Nm v. 1700-2750 o/m

0-100 km/t: 8,7 sek

Tophastighed: 227 km/t

Forbrug: 21,7 km/l

Kørevægt: 1521 kg

Totalvægt: 2000 kg

Trailer: 730/1600 kg

CO2: 119 g/km

Pin It on Pinterest