Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

6. January '17 20:30 by Jørli Petersen

Sofaexpress a la skærgård

Volvo S90 er den første Volvo, som for alvor kan udfordre de tyske luksusmærker på deres hjemmebane. Dog kun når det gælder design, sikkerhed og især på komfort.

Volvo S90 er den første Volvo, som for alvor kan udfordre de tyske luksusmærker på deres hjemmebane, men kun når det gælder design, sikkerhed og især på komfort.

Den store Volvo XC90 blev en omgående succes for Volvo, og den nye S90 bygger på samme bund og grundide som sidste års succes. Den nye store Volvo, der afløser den noget alderstyngede model 80, signalerer nye tider og ny vilje hos Volvo, men bilen sender også tydelige signaler om stædighed, som i model 90 er en 2-delt form for svensk stædighed.

Den ene side af stædigheden handler om sikkerhed. Her holder Volvo fast i de gamle dyder, og mens man introducerer nye sikkerhedssystemer på stribe, vil vi gå så langt og mene, at den nye Volvo 90 er den mest sikre bil i sin klasse, og måske den sikreste af alle, selv om det er helt umuligt bevise sådan en påstand.

Næste gren af Volvos stædighed er ganske ny og handler om motorer. Volvo gider ikke så meget pjat, man har en 2-liters, og den bruger de til det hele, benzin og diesel, stort og småt. Det er kun et spørgsmål om lejer, dyser, turbo og brændstof.

Vi går lige til makronen, og glemmer alt om idylisk svensk skærgård. Volvo S90 er bilen, som for alvor kunne tage kampen op med de tyske ærkekonkurrenter, bilmærker som BMW og Mercedes, men også den nye frække dreng i klassen, Jaguar, som også begynder at bejle til brugere af biler i direktørklassen.

Når vi siger kunne og ikke kan, er det fordi Volvo S90 taber på motorkraft. Uanset hvor mange krøller man slår på en 4-cylindret 2-liters, kan den ikke matche tyskernes 6-benede maskiner, som både giver mere kultur, mere power, mindre og mere lækker lyd og selvfølgelig bedre præstationer.

Volvo har fået helt sit eget design. Godt eller mindre godt, meningerne er delte, men netop S90 er den Volvo, der også sælges som traditionel sedan.

Volvo har fået helt sit eget design. Godt eller mindre godt, meningerne er delte, men netop S90 er den Volvo, der også sælges som traditionel sedan.

Søndagsmaskine

Volvo S90 er en såkaldt D5. D for diesel og 5 for inddeling i klasser, hvor 5 hos Volvo betyder 235 HK, og mens vi tidligere har kritiseret motoriseringen i XC90 for at være under lavmålet til bilen, er vi på den yderste grænse i S90. Det går, men det går ikke super godt, og slet ikke hvis man sammenligner i direktørklassen og i S90’erens prisklasse, så vi gentager de drømme vi fremsatte under test af XC90, hvor vi drømte tilbage til de gode gamle Volvo-dage, hvor man både havde en række 5’er, en række 6’er på tværs, og sandelig om man ikke også havde en meget kompakt V8. Se det var Volvo-tider.

Derfor er S90 D5 en bil til søndagstur, til afslapning, til den lange landevej med svenske fartgrænser, men så skal vi også sige noget pænt om bi-turbo teknikken hos Volvo, for man gør sig umage med at fjerne småskavanker, blandet andet med en form for trykluftssystem, som bruges til at sætte hurtigt gang i turboladeren, så man undgår turbotøven, og på den måde opnår man forbedret acceleration, og så skal S90 have ros for at køre meget økonomisk, når man kører ”svensk”, mens den bruger lige så meget brændstof som alle konkurrenterne med flere huller i motorblokken, når bilen bliver kørt mere optimistisk, så eneste positive gevinst ved den 4-benede motor er ECE-tallet, som kan give en lidt lavere afgift til staten, men det med ECE-tal har forsvindende lille betydning, når bilen koster en million, og det er firmaet der betaler alle udgifterne.

Svenske lækkerier

Designet på S90 giver den nye Volvo en klar profil i klassen. S90 kan ikke forveksles med en anden bil, men S90 skal især vurderes indefra, for her er der lækkerier, som sparker den nederste del af ryggen på alle konkurrenterne.

Pænt stort bagagerum uden at være prangende. Vil man have mere plads, skal man vælge en V og ikke en model S. Læg mærke til den gamle type bøjlehængsler, som forsvinder i i rummets sidegemakker.

Pænt stort bagagerum uden at være prangende. Vil man have mere plads, skal man vælge en V og ikke en model S. Læg mærke til den gamle type bøjlehængsler, som forsvinder i i rummets sidegemakker.

Lækkert design, lækre lyse farver, flot afstemning og så lækre sæder, at man har lyst til at hive dem ind i den hjemlige stue. Det gøres stort set ikke bedre i nogen serieproduceret bil. Vi skynder os at kalde det indre for skandinavisk design, så smitter det lidt af på gamle Danmark, og det er her Volvo skal hente de mange point, og det er her, de skal hente deres kunder. Tricket er blot, at hive potentielle købere indenbords, og hvis køberen på forhånd har læst motordata, kan den store Volvo være frasorteret på forhånd. Især i lande hvor antallet af pløkker i maskinrummet viser hvor højt man er placeret i virksomhedens interne hiraki.

Så er det de mange sikkerhedssystemer, som skal lokke interesserede, og et system som Pilot Assists betyder, at bilen næsten kan køre selv med hastigheder op til 130 km/t, bilen bremser også selv for forgængere, elge m.v., den holder sig automatisk væk fra grøften og meget, meget mere. Det er derfor vi kalder S90 for tidens mest sikre bil, så i praksis er Volvo S90 en ægte kvindebil, for kvinder lægger først og fremmest vægt på brændstofforbrug, derefter kikker kvindelige bilkøbere på sikkerhed, og først derefter kommer emner som pris, udstyr og alt andet.

Et godt råd

Volvos klart bedste side. En ualmindelig lækker kabine med sæder i særklasse. Design holdt i lyse farver, - man føler sig godt tilpas og meget velkommen.

Volvos klart bedste side. En ualmindelig lækker kabine med sæder i særklasse. Design holdt i lyse farver, – man føler sig godt tilpas og meget velkommen.

Køreegenskaberne i Volvos nye S90 er især sat op til komfort. Testbilen var udstyret med det dyre baghjulsophæng med luftaffjedring, det koster knap 40.000 kr ekstra, men det er med til at højne bilens komfort, ligesom det er med til at give bilen ganske OK svingegenskaber, selv om det ikke er S90’erens kongedisciplin, for bilen krænger en del, og styringen mangler føling, men har nogenlunde præcision.

Volvo S90 er en skærgårds-cruiser. Det er bilen til Olsson og Svensson, når de søger ud mellem klipperne til krebsekalas med overnatning, og vi er godt og grundigt ærgerlige over, at Volvo ikke er gået hele vejen, og fikset en ordentlig maskine til bilen.

Her er endelig den Volvo, som kan dyste med BMW, Mercedes og Jaguar på deres egen hjemmebane, så det gode råd fra redaktionen er derfor: Se så at få fingrene ud, og væk nogle af de gamle motorer til live. Selvfølgelig i en moderne og optimeret udgave.

 

Volvo S90 D5 AWD

Volvo har mange stærke sider, blandt andet permanent 4-hjulstræk, højeste sikkerhed og en ualmindelig lækkert kabine, men den store Volvo har også åbenlyse svagheder, som er alvorlige skavanker. Den 2-liters motor betyder automatisk fravalg hos mange potentielle købere.

Volvo har mange stærke sider, blandt andet permanent 4-hjulstræk, højeste sikkerhed og en ualmindelig lækker kabine, men den store Volvo har også åbenlyse svagheder, som er alvorlige skavanker. Den 2-liters motor betyder automatisk fravalg hos mange potentielle købere.

Pris: fra 545.000 kr

Pris for testbil: 1.028.874 kr

Motor: 2,0-liter 4-cyl

8-trins aut.

235 HK v. 4000 o/m

480 Nm v. 1750 o/m

0-100 km/t: 7,2 sek

Tophastighed: 240 km/t

ECE-snit: 20,8 km/l

Kørevægt: 1892 kg

Totalvægt: 2360 kg

Trailer: 750/2200 kg

CO-2: 127 g/km

Bil uden udstyr 820.000

Pin It on Pinterest