Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

19. August '16 10:24 by Jørli Petersen

Solskin og hjemmesløjd

Kia Picanto har fået visse ændringer, de fleste små og gode,  plus en enkelt gedigen bommert. Ny model Picanto må ikke køre med trailer. Et stort og unødvendigt minus.

Kia Picanto har fået visse ændringer, de fleste små og gode, plus en enkelt gedigen bommert. Ny model Picanto må ikke køre med trailer. Et stort og unødvendigt minus.

Bilernes microklasse er knap så meget micro når det handler om plads. Microbilerne er faktisk større end deres rygte, og Kia Picanto i face-liftet udgave er en af de mest rummelige selv om det hedder microklasse.

Det er kun på pris, man for alvor kender begrebet micro. Med danske bilafgifter i baghovedet, er det svært at forestille sig, at en brugbar familiebil eller pendlerbil kan blive billigere, og hvis vi går tilbage i historien, kostede biler i den såkaldte microklasse betydeligt mere end de gør i dag.

Den lille rundgang med mindre forbedringer og opdateringer, har ikke ændret radikalt ved Kia Picanto. Bilen er fortsat i særklasse når det gælder garanti, billigste Picanto koster i dag under 80.000 kr før levering og de berømte måtter, men for de penge får man syv års garanti eller 150.000 km, og 150.000 km er ganske langt i en Picanto.

Ferielandet kalder

Da vi aftalte test af den face-liftede Picanto, skete det med et løfte om herligt dansk sommervejr. Årsag til løftet hedder Sunshine, en form for hjemmebygget Picanto med tilført soltag, og det var soltaget, der udløste garanti om en herlig dansk sommer, som viste sig at være et løfte, der ikke blev indfriet. Man kan næsten sige, at test af Kia Picanto Sunshine er sket på et forkert grundlag, men vi går direkte til soltaget på Picanto, hvor model Sunshine er baseret på en model Attraction.

Soltaget er ekstraudstyr, som monteres i Danmark. Pris, 13.000 kr

Soltaget er ekstraudstyr, som monteres i Danmark. Pris 13.000 kr.

På bedste hjemmebyggervis, er der tilføjet et el-drevet soltag, som er bedre end det rygte, der normalt omgiver enhver form for soltag fra diverse bilistbutikker, supermarkeder, internetsider og andre mere skumle former for tilbud.

Soltaget er en ægte gang hjemmesløjd, forstået på den måde, at det ikke er et originalt soltag, der bygges ind på fabrikken. Soltaget tilføjes i Danmark, og da Kia Picanto er uægte tvilling med Hyundai i10, kan løsningen med soltag også bruges på i10. Same shit – og samme pris.

For at gøre soltaget færdigt, er det en form for lameltag, der skydes tilbage. I åben stand stables lamellerne skråt ovenpå hinanden, der er den obligatoriske vindbryder forrest, som er permanent på Kia og Hyundai, og øverst eller yderst er lamellerne beklædt med det materiale, der kendes fra sportvognens kaleche. Vi kunne ikke registrere øget støj i bilen, der var ingen vindsusen når taget var lukket, og vi kunne heller ikke se nogen form for vandindtrængen, og det bedste af det hele, bilens fabriksgaranti er uberørt af soltaget, og i det betyder, at der også er garanti på taget. Rart hvis det skulle blive utæt efter fem år.

Rummelig med højde

Soltaget har også den fordel, at det ikke tager indvendig højde. Siddehøjden på bagsædet er uændret ned til små marginaler, og pladsforholdene i Picanto er blandt de bedste i klassen, som lider under det samme problem, uanset hvilet mærke bilmicro man belemrer med sin bagdel.

Det el-drevne soltag har fast forkant, der også fungere som vindbryder, og taget har samme garanti som bilen.

Det el-drevne soltag har fast forkant, der også fungerer som vindbryder, og taget har samme garanti som bilen.

Den hede danske sommer udeblev i testperioden, men det gjorde de planlagte ture i det danske sommerland ikke. Det blev til ganske mange kilometer i face-liftet Picanto, som motormæssigt viser sig at være tilstrækkelig. Gearkassen passerer uden bemærkninger, støjniveau er tilforladeligt, men køreoplevelse er der ikke tale om. Picanto er blandt de bedste i micro-klassen, men selv om bilen hører til i toppen af klassen, er der ikke tale om inspirerende køreegenskaber.

Det generelle problem med micro-biler er sæderne. Billige biler betyder billige sæder og små biler betyder små sæder, en rigtig skidt kombination. Når man samtidig skal køre mange kilometer, bliver man lidt træt i ryggens forlængelse, og man finder også ud af, at man mangler en hvileposition til benene. Helt generelle mangler, der først og fremmest handler om begrænset plads, og så lavede Kia et uforståeligt stunt i forbindelse med seneste fornyelse, man satte en stopper for mulig trækkrog på Picanto. En klokkeren bommert.

Toppen af micro

Salget af biler i micro-klassen er faldet noget de seneste år, men der flyttes stadig mange micro-biler over disken, og hvilken skal man vælge?

Anbefalingen fra Bursd.com er først og fremmest, køb den bil med den bedste garanti. Det vil sige Kia og Hyundai, som er i særklasse. Hvis man ser stort på garanti, må vi indrømme, at vi har et rigtig godt øje til Opel Karl, og hvis man har et helt legalt ønske om at kunne sætte en havetrailer efter minien, hedder det enten Fiat Panda eller Suzuki Celerio, hvor Panda har de klart bedste vægtgrænser.

De mindre populære micro-biler på Bursd.com redaktionen er trillingerne fra Citroen, Peugeot og Toyota, mens bundskraberne er trillingerne fra VW-koncernen og værste eksemplar hedder Renault Twingo.

Kia Picanto 1,0 Sunshine

Kia PIcanto er micrtobilen med den bedste garanti, med mindre man har et overdrevet kørselsbehov. Hvis man kører længere end 150.000 km på syv år, gør man sig selv en tjeneste ved at vælge en større bil med bedre siddekomfort.

Kia Picanto er microbilen med den bedste garanti, med mindre man har et overdrevet kørselsbehov. Hvis man kører længere end 150.000 km på syv år, gør man sig selv en tjeneste ved at vælge en større bil med bedre siddekomfort.

Pris: fra 79.999

Pris for testbil: 122.497 kr

Motor: 1,0-liter 3-cyl

5-trins man

66 HK v. 6200 o/m

95 Nm v. 3500 o/m

0-100 km/t: 14,6 sek

Tophastighed: 153 km/t

ECE-snit: 22,7 km/l

Kørevægt: 970 kg

Totalvægt: 1340 kg

Trailer: 0/0 kg

CO-2: 102/km

Pin It on Pinterest