Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

22. April '20 11:30 by Jørli Petersen

Sommer-GTI

Tre gange ny VW GTI-klasse, men det er kun de to , der kommer til salg i Danmark. Vil du have den nye Golf GTD  (th), skal du over en landegrænse.

Hvis du vil have den næste udgave af VW Golf GTD, skal du til forhandlere uden for landets grænser. VW Danmark henter ikke den nye GTD til det danske modelprogram, og det er ærgerligt, for den nyeste generation GTD lyder særdeles lovende.

Sporty selvfølgelig, men udstyret med VW’s 2-liters dieselmotor pumpet op til 200 HK, 400 Nm og standard DSG gear med drive-by wire, ville ny GTD sætte langt de fleste biler af samme type til vægs, vel at mærke med et ganske moderat brug af brændstof.

Sommerens nye Golf GTI med 2-liters turbomotor og 245 fyrige heste. Tågelygterne er ekstraudstyr, ligesom der skal betales ekstra for den nye type DSG automatgear med drive-by-wire.

Derfor må vi nøjes med resterne af det nye GTI program, som selvfølgelig har den ægte GTI-vare som den absolutte topfigur, mens den nye GTE bliver en plug-in GTI med en kombination af 1,4 liters benzin-turbo plus en elmotor. Det hele banket sammen i et baglokale et sted i Tyskland, så den nye GTE både kan køre op til 60 kilometer som ren el-bil, men også præsterer 245 HK som samlet, maksimal effekt.

De 245 HK er netop det, VW trækker ud af den ægte GTI, 2-liters turbo-benzin med 245 HK, 370 Nm, lavere over asfalten end en almindelig Golf, en noget ændret undervogn og med differentialespær.

Maskinrummet i ny Golf GTI. Hvad man ikke kan se, er den ændrede og opstrammede undervogn plus bilens diff-spær.

For at understrege, at bilen der lige smuttede forbi var en GTI og ikke bare en Golf, har VW givet topmodellen afgangsrør i begge sider, tilsat en smule diffuser, – det skal jo se godt ud, og nogen effekt har den lille ekstraindretning måske, når bilen kører med pedalen i bund på en afsides tysk motorvej.

DSG automatgear er ekstraudstyr, basis GTI nøjes med 6-trins manuelt gear og en ekstra pedal til gnidningsfrit gearskifte, og priserne for de to danske modeller er ikke kendte endnu.

Størst spænding er der omkring Golf GTE, der er en semi-GTI, men også en GTI type, der er omfattet af det nye danske afgiftssystem, som tilgodeser plug-in biler, så det skal blive spændende, at se prisen på ny Golf GTE.

GTI historie

Historisk har GTI-bilerne udviklet sig kraftigt siden den første Golf GTI dukkede op i 1976. Første udgave af VW Golf GTI var intet mindre end en revolution. Bilen blev på rekordtid en kultbil, alle ville have en Golf GTI, og hvad var det så der blev tilbudt i 1976?

Et stort GTI logo er plantet midt på bagklappen, og hvis du tror det er bogstaver købt via et reservedelsnummer, kan du se efter den dobbelte udstødning og den lidt diskrete diffuser.

VW have bygget videre på deres allerede eksisterende 1,6 motor, det store trick for at løfte motoren op fra de 75 HK, var montering af mekanisk benzinindsprøjtning, så med 110 HK og 137 Nm, satte Golf GTI nye grænser, både for ydelse og præstationer.

Det var hårrejsende i 1976, at motoren lagde mere end 100 HK, men det var også en sensation, at Golf GTI gennembrød den magiske 10 sekunders grænse for de første 100 km/t med en accelerationstid på ”kun” 9,2 sekunder, og så nøjes man med 4-trins gearkasse fra start. Den 5-trins kom først ved face-lift i 1979. I 70’erne var det kun ægte sportsvogne, der kunne vise accelerationstider under de 10 sekunder.

I dag rykker disse data ikke hårene af en gammel persianerpels, men i 1976 var det absolut topklasse, og en af forklaringerne var også, at vægten på en GTI lå et pænt stykke under 1000 kg, og så kunne den lille GTI smutte rundt om hjørner, så det var en ren 70’er fornøjelse, for ser vi på den første GTI og en helt almindelig Polo årgang 2020, er der markant forskel.

I 1976 havde en Golf GTI en akselafstand på 240 cm, mens bilens totallængde var 372 cm. Dagens VW Polo er betydeligt større end 70’ernes Golf og dermed GTI, dagens Polo har en akselafstand på 255 cm og en totallængde på 405 cm.

-Og så kunne man fristes til at tro, at det stadig er enten Polo eller Golf, der er det absolutte hit hos VW’s mange forhandlere.

Helt forkert:

Nutidens topsælger er VW Tiguan. Med en produktion på 911.000 i 2019, er VW’s SUV-type blevet den mest populære model hos VW. Bilen bygges på fire fabrikker, på hjemmebanen i Wolfsburg, Kaluga i Rusland, Shanghai i Kina og i Pueblo Mexico, som også sender biler til Europa og Danmark.

Både Golf og Polo er skubbet af tronen som topsælger hos VW. Dagens mest populære er Tiguan, der bygges fire steder rundt om i Verden.

Pin It on Pinterest