Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

3. April '19 20:35 by Jørli Petersen

Sort Bugatti

Bugattis specialmodel La Voiture Noire er kun fremstillet i dette ene eksemplar. Bilen er både købt og betalt, pris 11 millioner Euro, som gør denne Bugatti til den dyreste personbil – indtil videre.

Det oprindeligt tyske bilmærke Bugatti fylder i år 110 år. Det runde, men knap så skarpe hjørne er markeret ved flere lejligheder, og vi har sikkert ikke set det sidste i 110 året, men på biludstillingen i Geneve, viste Bugatti en special model, der kun bygges i dette ene eksemplar.

Bilen er købt og betalt af en ukendt køber, pris 11 millioner Euro, men selv om bilen ved navn La Voiture Noire skulle være en ener, blev der få minutter senere trukket et tæppe af en næsten identisk Bugatti hos forhandleren i Dubai, der er mærkets klart største forhandler.

Bugatti har ikke altid lignet noget typisk Bugatti. Et eksempel er denne Type 16 BeBe, der blev produceret i årene 1912-1914.

Et gammel ordsprog fra Ettore Bugatti lyder således: Hvis du spørger om prisen på en Bugatti, har du ikke råd, men 11 millioner Euro er alligevel den nye rekord for en bil, som er bygget på model Chiron og Divo. Det betyder, at La Voiture Noire har den 16-cylindrede 8-liters W-motor, som godt hjulpet på vej af fire turboladere, lægger 1500 HK og 1600 Nm, som er knap og nap 500 HK mere end den genopstandne Bugatti, hvis første model brød den magiske grænse på 1000 HK for en såkaldt almindelig personbil.

Ettore Bugatti blev kaldt det kolde geni. Han var kompromisløs på langt de fleste områder, hvis man eksempelvis ikke kunne løse problemet med en toppakning, måtte man støbe blok og det vi forstår som et topstykke ud i et, og problemer med koldstart blev løst med, at Bugatti foreskrev en opvarmet garage til den kommende Bugatti-ejer.

En hyldest

Et af bilhistoriens mest legendariske bilmærker blev startet i 1909 i Alcase, som på det tidspunkt lå i Tyskland, og gennem årene blev det til mange legendariske modeller, hvor især to modeller skiller sig ud. Først Type 35, der stadig er den bil, der har vundet flest motorløb. For Type 35 blev det til mere end 2000 sejre, og Bugatti solgte gerne bilen til private teams, som bidrog til de mange sejre.

Legendariske type 35, som stadig er den mest vindende bil i historien.

Den næste legende er type 57 SC Atlantic, som skulle være forbillede for Le Voiture Noire, der blev vist i Geneve.

Type 57 er skabt af Jean Bugatti, der døde i 1939, og dermed mistede Bugatti den naturlige arving og efterfølger til mærke og fabrik. Type 57 SC Atlantic er især kendt for sit specielle design. Det ser ud som om bilen har tre langsgående folder ned gennem bilen, men det er alt andet end et designertrick.

De første Type 57 SC Atlantic blev fremtillet i magnesium, og i 1936 var det meget svært at svejse i magnesium. Derfor blev bilen nittet sammen på midten og ved skærmene, derfor de underlige folder på langs af bilen, men man forlod hurtigt magnesium som materiale, og skiftede til aluminium, hvorefter den underlige nittede fold forsvandt.

Karakteristisk bagparti på en Bugatti sikrer hurtig genkendelse.

Den mest sjældne Type 57 blev kun produceret i fire eksemplarer, hvoraf den ene forsvandt på mystisk vis sammen med Jeans dødsfald i 1939.

Bugattis runde fødselsdag på 110 år, er ikke 110 år med bilproduktion. Bugatti indstillede produktionen i 1950, efter at have bygget 8000 biler. I 1963 blev navnet Bugatti gjort inaktivt, men i 1998 købte VW rettighederne til navnet, og genåbnede Bugatti i Alsace, som nu ligger i Frankrig.

Legendariske Bugatti TYpe 57 SC Atlantic med den karakteristiske “samling” midt gennem bilen.

Første Bugatti i nyere tid blev leveret til en køber i 2005, så af de 110 år, har Bugatti ligget underdrejet i nøjagtigt 55 af de 110 år.

Den sorte Bugatti sender en solid finger i retning af CO2 debatten. Seks næsten voldsomme afgangsrør sender tydelige signaler, og det bliver da også til 516 gram CO2 per kørt kilometer, hvilket svarer til 4,5 km/l efter den nye WLTP målemetode.

Pin It on Pinterest