Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

14. November 17:50 by Jørli Petersen

Sort skærm

Xpeng holder fanen højt når det gælder pris. Det kinesiske mærke er helt upåvirket af prisfald hos Tesla og alle andre, men også af højere EU-told. Indtil videre.

Da Tesla sparkede stolen væk under priser på el-biler i januar 2023, kostede Xpeng G9 i standardudgave 480.000 kr. I de efterfølgende måneder skete der ikke ret meget med priserne, den laveste pris vi har noteret på Xpeng G9 siden januar 2023, er 475.000 kr.

100 procent og 428 km ifølge Xpengs eget system. Vi er imidlertid ikke enige. Vi skal længere ned på en middel lun oktoberdag, – hvis det gir’ mening.

Nu hedder indgangsprisen 499.900 kr, – eller skal vi ikke bare rundt op til den halve mille, og uanset hvad man mener om priser på el-biler, må man løfte på hatten for Xpeng. De gir’ ikke op for bollemælk. De holder fanen højt i strid modvind, og heldigvis kan man måske sige i dag, hvor der skal betales ekstra told til EU, og havde man startet med at pille 100.000 af prisen i begyndelsen af 2023, havde det været endnu værre.

Men tro nu ikke, at brugtprisen eller bilens værdi er upåvirket af den voldsomme turbolens, der har været på el-markedet. Den store import af brugte el-biler er på vej op, efter et voldsomt dyk i kølvandet på Tesla og Tysklands stop for tilskud til el-biler, og alt det presser prisen på både nye og brugte biler.

Så kan Xpeng påstå, at man ikke er følsom overfor et prisdyk på 50.000 kr for Renault Scenic, men den holder heller ikke. Kundegruppen kan dårligt se forskel på Xpeng G9 og Renault Scenic, men de kan forstå en prisforskel på 200.000 kr. De to bilen har samme stil og ja, Renault har et noget mere tjekket design, for uanset hvad man ellers mener om kinesiske el-biler, så er det ikke skønheden, eller det lækre design der trykker.

Kunstlæder, ikke helt sort, kun lidt småtrist i farvevalget, men god komfort og masser af plads.

Xpeng beskriver ikke sig selv om en bilkoncern. Man er et teknologisk selskab, for at udtrykke det lidt højtravende, man arbejder med flere former for teknologi, og hvor bliver det så afspejlet i Xpeng G9.

Teknikken i højsædet

Der hvor vi kunne notere den største forskel, fandt vi på ladestationen. Xpeng er den el-bil til dato, hvor vi har noteret den højeste ladehastighed. Ingen over, ingen endda ved siden af, og da det mest trælse ved en el-bil er at holde og lade, så jo hurtigere jo bedre, og jo, der er grænser. Vi har som nævnt den bedste ladehastighed med G9, men vi har også helt almindelige ladedata, så tempo afhænger også at den mængde sovs, der er i ledningerne på et givet tidspunkt, men når det går hurtigt, kan G9 lade med op til 260 kW, takket være 800 V systemet og en flot pakke teknologi.

G9 har en akselafstand på tre meter, og det giver masser af bonus når det handler om plads på bagsædet. G9 er mere end rummelig.

Testbilen er så basis G9 som den kan blive. Der er ikke et gram ekstra i bilen, så 500 af de lange holder hele testen igennem, og basisudgaven af G9 har en batteripakke på 78,2 kWh, hvoraf de 75,8 er brugbare. Ganske pænt indtil videre.

Standard G9 er også den model med klassisk, mekanisk undervogn. Fjedre og dæmpere som de fås i Biltema, måske ikke lige de samme, men noget der ligner, for kravler man højere op på udstyrslisten får man luftundervogn, den type AWD long-range har vi også kørt, og var det ikke lige for merprisen, ville vi vælge noget med luft under bilen.

Men vi holder os til standard, det går sådan nogenlunde, men som det er klassisk for kinesiske ellerter, så kniber det med begejstringen. Det er og bliver havregrød i mere eller mindre grå farve, det vi kan fremhæve er bilens komfort, det går ganske fornemt, og med en akselafstand på tre meter, er vi også godt tilfredse med retningsstabiliteten, men vi ikke er specielt imponeret af bilens rækkevidde, som vi nåede frem til måtte være 380 km på en opladning med gennemsnitlig kørsel en efterårsdag i oktober.

Endnu mere plads og et velindrettet bagagerum uden den grimme kant, der kan drille, når der skal læsses julegaver og andet tungt grej.

Da vi kørte den dyre AWD model, var der sne på bilen om morgenen, det kostede mærkbart på rækkevidden, så set i forhold til batteriets størrelse, er vi ikke syndeligt imponeret, men Xpeng falder dog ikke igennem.

Forsigtig Per

En anden lidt underlig ting vi noterede, var bilens opførsel ved indkørsel til det private beboelsesområde. Her blev der pludselig bremset op uden nogen grund, det automatiske system er også tøvende på motorvej, det er som om systemet lige skal være helt sikre på, at lastbilen der trak ind i højrebanen, nu også bliver derinde, og et par gange har vi bemærket indgreb i kørslen, som ikke giver nogen mening. Tøvende og begyndende opbremsninger et antal gange i testperioden.

Alt det er noget med programmer, og der kommer løbende opdateringer, og ja, vi er tilhængere af forbedringer, men vi er også meget glade for biler, der er færdige ved levering, så hvordan skal vi vurderer ikke kun Xpeng, men flere andre biler, der opdaterer på fejl, som rettelig burde være fundet og tilpasset inden bilen blev stemplet godkendt.

Xpeng er bilen med den absolutte rekord i ladetempo i alle vores målinger af el-biler, men vi kan også lade med helt almindelig hastighed, og det er ikke bilens skyld.

Til gengæld trykker vi gladelig på godkendt for bilens pladsforhold. G9 er en stor og rummelig type SUV, der er både til fest og hverdag, vi er meget tilfredse med byggekvaliteten for at bruge det udtryk, for hvad er produktkvalitet. Har vi holdt et viskerblad ud i strakt arm, og følt på gummikvaliteten mellem to fingre? Nej vel.

Men mere end et løft på hatten for bilens byggekvalitet, der er også store plusser til garantien, mens vi er på havregrød niveau når det handler om køreoplevelse, men alt får jo en ende, også denne test, der pludselig blev kortet voldsomt af. Vi havde planlagt en langtur den følgende dag, men efter start ud for et supermarked, var to af de tre skærme stået af.

De var rent ud sagt gået i sort, og hvad gør man så, når alt i bilen groft sagt styres på den store trykfølsomme midterskærm. Det er også på denne skærm, man åbner klappen til ladestikket, som ikke er en klap i almindelig forstand. Der er ingen hængsler, – i stedet glider klappen ned og forsvinder i karrosseriet, så vi var lidt heldige midt i ulykken, for vi havde en god del kilometer tilbage i rækkevidde.

Bilnøglen har også en funktion, der skulle åbne til ladestikket, så man burde kunne lade uanset hvor mange skærme der måtte stå af. Vi holdt knappen inde, – vi klikkede et utal af gange, det var lige før vi forsøgte med umulige tryk, mens vi stod på hovedet, men knappen havde ingen virkning. Klappen til ladeporten var og blev lukket.

Sort skærm i Xpeng, og så har man faktisk fået problemer, for den store centerskærm er nøgleelement til alt styring af næsten alt i en Xpeng. En programfejl forklarede Xpeng efterfølgende.

Efterfølgende har Xpeng forklaret, at problemet med de sorte skærme var en programfejl, som nu er rettet. Man kunne ikke forklare den med ladeporten, men når man har opdateret systemet, har man sikkert også fået rettet den irriterende fejl, men spørgsmålet med denne type bil, der er så afhængig af en stor skærm i midten, – hvad gør fru Jensen, når hun skal hjem fra fodterapeuten, og flere systemer er stået af?

Bevares. Nu er denne fru Jensen ikke kernekunde til en Xpeng G9, og det bliver hun aldrig, for mens vi undersøgte G9, var vi også en tur på Xpengs hjemmeside, hvor vi fandt vores standardmodel. Desværre kunne vi ikke hente en lang række helt almindelige oplysninger, før vi åbenbart skulle afgive en række personlige oplysninger, så man senere kan blive forfulgt af et muligt system. Vi skulle også indbetale 5000 kr, før vi tilsyneladende kunne komme videre, men så godt spillede musikken ikke.

Vi afleverede bilen, sagde pænt tak for lån, og er rent ud sagt i en form for vildrede. Vi har afgivet en del plusser, vi har ved flere lejligheder udpeget Xpeng som et af de kinesiske bilmærker, man skal holde øje med, men Xpeng er presset på prisen, og selv om der er mere udstyr på den model der hedder Long Range, er merprisen på godt 80.000 kr for et batteri, der er godt 18 kWh større, dog uden en rækkevidde, der vokser til noget der kan imponere, så vi holder fast i basis G9 som den bedste, og som altid gør vi opmærksom på et marked, der er i voldsom bevægelse. Der er snart ikke en dag uden nye prisfald på en el-bil.

Rækkevidde estimeret: Xpeng G9 RWD Standard
By koldt vejr 390km By mildt vejr 570 km
Motorvej koldt vejr 280 km Motorvej mildt vejr 360 km
Gennemsnit koldt vejr 335 km Gennemsnit mildt vejr 450 km
Tal er internationale beregninger fra Holland, England og Tyskland.    

Xpeng G9 RWD Standard

Klassisk kinesisk SUV type, men også en bil der ligner en masse andre kinesere, som vi godt tør sige har et tydeligt fællestræk. De lider ikke under skønedens åg.

Pris: fra 499.900 kr

Pris for testbil: 499.900 kr

1 – aut

313 HK

430 Nm

0-100 km/t: 6,4 sek

Tophastighed: 200 km/t

Batteripakke 78,2 kWh

Spænding 800 V

Rækkevidde: 460 km

Kørevægt: 2235 kg

Totalvægt: 2680 kg

Trailer: 750/1500 kg

CO-2: 0 g/km

Pin It on Pinterest