Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

21. April '19 20:08 by Jørli Petersen

Spanske Carmen

Hispano-Suiza lukkede officielt i 1968, og var aldeles tyste frem til 2010, hvor man viste en ny model på biludstillingen i Geneve. Nu gør man det igen. Efter ni års stilhed er man klar med den nye model Carmen.

Hispano-Suiza hører til i den tidlige bilhistorie, det var bilen i ypperste klasse med den mest lækre teknik, Hispano-Suiza havde patenter i bunker, og selv Rolls Royce måtte pænt betale, når man ville bruge de løsninger, som var opfundet i Spanien.

Hispano-Suiza var biler for de meget få og de meget rige, mens virksomhedens største indtægt hentede man imidlertid fra produktion af flymotorer, men Franco og den senere verdenskrig tog livet af Hispano-Suiza, som efter krigen holdt sig til flymotorer.

Profilen på den nye 2-personers Carmen ligger utroligt tæt op ad den tidligere Hispano Suiza Dubonnet Xenia fra 1938. Denne førkrigs legende blev kun bygget i et eksemplar. Den nye Carmen bygges i 19 eksemplarer.

Alle bilaktiviteter blev nedlagt og solgt løbende fra efter krigen, firmaet blev officielt lukket i 1968, og så hørte men ikke til det tidligere luksusmærke før i 2010, hvor man vendte tilbage med en enkelt bil, som blev præsenteret på biludstillingen i Geneve.

Nu gør man det igen. Hispano-Suiza giver livstegn efter ni års nogenlunde stilhed, og nu viser man en bil, som både hylder en legendarisk bil fra 30’erne, samtidig med man tager den nyeste el-teknik i anvendelse.

Nyheden fra Hispano-Suiza hedder Carmen, og det er ingen tilfældighed. Carmen er navnet på barnebarnet til den oprindelige grundlægger af Hispano-Suiza, som startede selskabet i 1904, bilens Carmen-logo er hendes underskrift, og det er stadig familien der sidder på rettighederne til navnet. Hispano-Suiza ledes i dag af oldebarnet til stifteren, og det noget anderledes design på den nye model Carmen, ligger tæt op af 30’ernes banebrydende Dubonnet Xenia, som kun nåede at blive fremstillet i et eksemplar i 1938. Borgerkrigen og WW II gjorde biler som denne umulige, men når man ser de to bilers profil, er der meget mere end en slående lighed mellem de to biler.

Sådan husker vi bedst det tidligere spanske luksusmærke Hispano-Suiza, der blev købt af samfundets absolut rigeste, men det fik Franco og Adolf sat en effektiv stopper for.

Der er dog ingen lighed mellem de to bilers teknik. Den nye Hispano Suiza Carmen er en 100 procent elbil, som får alle andre til at ligne rene nybegyndere, hvis vi sammenligner på ydelse og vægt.

Den spanske Carmen ligger på den gode side af 1000 HK, Carmen yder 1019 HK, den runder de første 100 km/t på mindre end tre sekunder, og det vides ikke hvor hurtig Carmen vil være, hvis den slipper alle kræfter løs, for tophastigheden er begrænset til 250 politisk korrekte kilometer i timen.

En anden meget interessant detalje er bilens vægt. Carmen har en egenvægt på 1690 kg, en vægt der får Tesla og andre store el-biler til at ligne fuldfede slagtegæs, og forklaringen hedder selvfølgelig brug af carbon i en særdeles stærk men også ultra let konstruktion.

Nu har vi ikke talt om pris, for Carmen er som sine forgængere ikke nogen billig bil, og indtil videre ved vi ikke, om vi skal sætte nogen større lid til den produktion af Hispano Suiza, som finder sted i Barcelona. Det tales om en pris på 1,5 million Euro, ligesom man oplyser, at der ”kun” vil blive produceret 19 biler de kommende tre år.

Almindelig gadetest påbegyndes midt på året, de første fremvisninger for den internationale presse finder sted i oktober, og hvis man er blandt de meget få købere, vil de første få bilen leveret midt i 2020.

Den nye super el-bil hedder Carmen, som er navnet på stifterens barnebarn. Navnetrækket er hendes underskrift. Hispano Suiza er stadig i familiens eje siden mærket blev stiftet af Damián Mateu i 1904. Fremtiden for mærket er luksus i den mest luksuriøse betydning.

Pin It on Pinterest