Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

17. February '19 17:49 by Jørli Petersen

Sporty Rolls

Der er sort klæde på taget, så bilen er Rolls Royce Dawn, og Rolls er selvfølgelig ikke gået over til den nymodens type foldetag af metal, der forsvinder om i bagagerummet ved tryk på en knap. Det kræver meget mere omtanke før man skifter, og så tager det samtidig en del mere plads i bagagerummet, hvor der skal være plads til det helt store picnicudstyr, herunder tredobbelt champagnekøler og en flettet kurv med herlige nykogte krebs.

Det er nok de færreste, der opfatter Rolls Royce Wraith som sportslig, men ikke desto mindre, er det tilfældet, set med Rolls-øjne. Med en akselafstand på ”kun” 281 cm, har vi fat i en usædvanlig Rolls Royce, hvis største modeller har en akselafstand, der kommer ganske tæt på de fire meter, hvilket gør den store topmodel totalt umuligt at parkere i en bare nogenlunde almindelig parkeringskælder.

Derfor er den 2-dørs Wrait den sportslige Rolls. Det understreges også af, at netop Wrait har en opgraderet udgave, der lige har fået en omgang eller to ekstra på skruen i den frække retning, og som det ses på billederne, fås Wrait også som cabriolet, eller nok mere korrekt, Convertible- Hvis der er kaleche på en Wrait, skifter navnet til Dawn, og ja, det kunne da være hyggeligt, at køre en aftentur mellem pastamarkerne i Toscana, lade blikket glide over de bløde bjerge fjernt i landskabet, tænke forventningsfuldt på den Tignanello der venter om en time, alt mens solen sænker sig over den åbne Rolls.

Den 8-trins automatkasse betjenes fra den runde i midterkonsollen. Man kan se hvor Jaguar har hentet sin inspiration.

Nå, til sagen, uanset tag og ekstra sportslig model, er de tre nævnte biler udstyret med samme motor. Den mest sporty har fået skruet lidt ekstra på bilens moment, men i alle tilfælde finder vi en 6,6 liters V12 i motorrummet, som lægger 632 HK og 800 Nm i standardversion.

Wrait og Dawn er også Rolls traditioner, så det er til at få øje på. Hvem ellers kan finde på at gøre en bil som Wrait 2-dørs, eller den åbne udgave, en 2-dørs Convertible, men det gør Rolls, for de har en lang tradition for denne type bil, og med ankomst af den nye Cullinan, der er Rolls første type SUV, er det mest korrekt at sige, at Rolls ikke afskaffer en model, man lægger blot en ny model ind i programmet. Velovervejet naturligvis.

Det store og usædvanligt tynde rat er også en Rolls specialitet. Måske det eneste bilmærke, der holder fast i den gamle type rat med stor omkreds og ganske tyndt rat.

Bag rattet i en Dawn, breder man sig i en næsten uhørt luksus. Det er bil fra den absolutte øverste hylde, det fås ikke mere vildt, og man siger, at der ikke er to Rolls Royce der er helt ens, for bilerne laves altid efter kundens ønske, og det betyder altid et lille eller sommetider meget stort twist i forhold til det oplæg, som Rolls kalder standard.

Man kan ikke undgå at lægge mærke til bilens sæder. Top klasse. Der er ikke en synlig syning nogen steder, det er meget komplet, det er også en specialitet for Rolls, at man skal se på omdrejningstælleren for at sikre sig, at motoren i det hele taget drejer ude i næsen, den er både totalt tyst og helt uden vibrationer af nogen art, og at køre er både så luksuriøst og brændstofkrævende, at det for længst burde have udløst en fatwa fra Enhedslisten.

Tag ikke fejl. Sæderne er kæmpestore, og alligevel er der ikke en dør i sigte. Man kan også se vognbunden bag forsæderne, så det i kniber ikke med plads for de, der skal hygge sig på det meget lækre bagsæde.

En anden traditionel Rolls detalje er døråbningen. Foruden at gøre en 527 cm lang bil 2-dørs, så har man også fastholdt den type døråbning, der kaldes selvmordsdøre, dørene åbner omvendt med hængslerne placeret i B- eller midterstolpen, og det siger næsten sig selv, at hvis man skal kunne komme om på bagsædet, er det nødvendigt, at de to døre er gigantiske.

Det betyder, at når man sidder i førersædet, er det næsten umuligt at nå den åbne dør, selv om man er parat til at falde ud af døren i et fortvivlet forsøg på at nå grebet i dørsiden. Derfor har Rolls sat en lille knap øverst til venstre på instrumentpanelet, helt ude i hjørnet i retning af A-stolpen, og trykker man på den, sørger en el-motor for alt det med dørlukning, mens man spænder sikkerhedsselen.

Her kan man tydeligt se den næsten enorme fordør, der åbner omvendt. En dør der kræver elektrisk betjening, for den kan ikke nås, når man sidder i forsædet.

Vi slutter med en kommentar til det sportslige. Rolls Royce Dawn eller Wrait er ikke en bil man kører sportsligt. Den har en avanceret undervogn med luft og masser af styring, og det vil i påkomne tilfælde gøre det muligt, at køre ganske råt med den sporty Rolls, men den mere end 2,3 ton tunge luksuskrydser, gør sig bedre i astadigt tempo på Strandvejen, og netop Dawn, er en af de meget få biler, der vækker opsigt, når man cruiser ad Strandvejen gennem Hellerup.

En Rolls har altid V12 motor, som lige nu er på 6,6 liter. Det bliver til 632 HK og 800 Nm, og vi taler slet ikke om bilens forbrug. Rolls Royce Dawn vejer knap 2400 kg, men det er den mest sportslige af alle Rolls modeller, for akselafstanden er begrænset til 281 cm, som er meget kort for en Rolls Royce, som her kører med tyske nummerplader fra Munchen. Måske fordi Rolls i dag ejes af BMW. Prisen for bilen på danske nummerplader vil ligge lige omkring fem millioner kroner ved normalt køb, men vi tror ikke der kører en eneste Dawn eller Wrait i Danmark, der kører på helt normale vilkår.

Pin It on Pinterest