Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

2. November '19 12:02 by Jørli Petersen

Sprinter på glatis

Ny generation Sprinter fås med alle typer træk, men forhjulstræk er forbeholdt de mindre og letteste udgaver.

Mercedes Sprinter kan som kassevogn laste op til fem standard paller i ekstraordinær stor højde, men så skal nyttelasten også følge med, og på den måde ligger testbilen et pænt stykke under det en Mercedes Sprinter kan præstere når det er helt i top, for testbilen hører til i den lette ende af Sprinter programmet, og den hører også hjemme i den afdeling, hvor Mercedes er lidt forsigtige.

Det er dette forsigtighedsprincip, der har udløst overskriften til denne test af noget så usædvanligt, som en Sprinter med træk på forhjulene.

Nyeste generation Sprinter, – den første i nyere tid, hvor Mercedes er helt alene om denne bil, fås med alle tænkelige typer træk. Traditionelt baghjulstræk, 4-hjulstræk og så forhjulstræk, som ikke er – eller har været – en Mercedes specialitet eller livret.

Vi tænker tilbage på den første Vito, der trak på forhjulene. Det gav Mercedes en længere række tekniske problemer, underligt nok gik det også ud over baghjulslejerne, som af en eller anden grund var alt for underdimensioneret, så man skiftede lejer i hidtil uset tempo for en Mercedes varebil.

214 er en beskeden modelbetegnelse til en ellers stor type kassevogn.

Siden har man været meget forsigtige i Stuttgart, man har endda overladt alt det med forhjulstræk til den nærmeste samarbejdspartner, og historien om Sprinter med forhjulstræk har ikke nogen som helst information om Renault viden eller Renault teknik i konstruktionen, men set i bakspejlet og det meget nære samarbejde, ville det være totalt tåbeligt af Mercedes, hvis man har driblet helt uden om Renault, der som bekendt har kassevogne med forhjulstræk, som både er kraftigere og tungere end denne 214 med 143 HK, som er det kraftigste Mercedes lægger på trækkende forhjul.

9-automatgear

Således den meget korte historie om Mercedes og forhjulstræk, men hvad er det, som i det hele taget har fået Mercedes til at satse på denne lille model? Det helt enkle svar er det nuværende marked. Alle kan i dag tilbyde store kassevogne med træk på forhjulene, de nærmeste konkurrenter byder på frit valg på alle aksler, så Mercedes har nok følt sig presset til at gå med på bølgen, vel vidende at testpiloter med god hukommelse, vil tænke tilbage til tidligere tiders bedrifter.

Nyttelasten når ikke de vilde højder. Vi ligger omkring de 1000 kg.

Motoren i Sprinter er imidlertid velkendt. Officielt er det en 2,1, strengt taget er det en 2143 kubik, altså meget tæt på en 2,15 og dermed oprunding til 2,2, og som faste læsere kan huske, tæller hver enkelt kubik i disse tider, for motorer desværre bliver mindre og mindre af rent politiske årsager.

Da Mercedes præsenterede denne 2,15 motor, var vi ikke vildt begejstret, men dag overgår Sprinter motoren mange af de motorer, man finder hos vigtige konkurrenter, så Mercedes er rykket længere frem i feltet, og de ligger helt fremme, når det gælder automatgear.

Den tilpassede 9-trins automatkasse fungerer mere end rigtig godt i Sprinter med 143 HK og forhjulstræk, så teknisk set er vi rigtig godt tilfredse. Sprinter ligger langt fremme samlet set, men hvordan står det til med forhjulstræk og Sprinter?

Som de andre

Der er ikke forskel på Sprinter med forhjulstræk og bilens oplagte konkurrenter. Samme surdej ville min mor sikkert have udtrykt det, men det er vigtigt at understrege, at Sprinter med forhjulstræk har de samme fordele og ulemper som andre, men også, at Sprinter af denne type er til lettere kørsel primært i byerne. Det er gods- og varetransport til det lokale område, det er servicekørsel, og det er vigtigt at lægge mærke til både nyttelast og bilens totalvægt.

Lidt mere end 1000 kg nyttelast er ikke noget der ryster nogen sin helst. Det er faktisk lidt i underkanten af det man kan forvente, og med 3190 kg som totalvægt, kan vi ikke undgå at skæve til den samlede vogntogsvægt på 5190 kg, hvilket svarer til en trailervægt på 2000 kg, som ikke er meget, hvis man kører med tungere trailer.

Når vi lægger så stor vægt på den lette Sprinters egenskaber som transportredskab til byerne, er det fordi den ikke er nogen ørn på motorvej, og slet ikke når det blæser.

Mercedes er blevet bedre til alt det med trivsel på arbejdspladsen.

Testperioden faldt sammen med samme type blæst, som vi have under testarbejde til kåring af Årets Varebil i Danmark. På det tidspunkt kunne vi noget overraskende konstatere, at vi havde fået kam til den beskedne frisure, hvis vi skulle holde Sprinter med forhjulstræk i sporet. Bilen var nærmest over det hele på motorvejen, og vi oplevede det samme i testperioden.

En tom Sprinter 214 kræver sin chauffør, men som forsvarsadvokaten så vil sige, Sprinter var først med det såkaldte sidevind system, som er en udvidelse af bilers ABS-system, og ja, vi havde rig lejlighed at opleve systemet i fuld aktion. Når systemet griber ind, har man fornøjelsen af en meget stor rød blinkende firkant midt i instrumentpanelet. Man er slet ikke i tvivl, og det er denne røde lampe, der får os til at fare med mere lempe end normalt for en kassevogn af den type, når vi kører i hårdt dansk blæsevejr.

Når man er i stormvejr, er man ekstra glad for nyttelast, som er med til at holde bilen nogenlunde midt i sporet, men hvis vi skal melde klart ud, så anbefaler vi Sprinter med almindelig træk på baghjulene. Det fungerer bedre uden for byernes beskyttende skilte, bygninger og begrænsninger i hastighed.

Alle funktioner omkring førerpladsen er hentet direkte fra Mercedes personbiler.

Kabinen i Sprinter. Lækker. Mercedes er blevet bedre de seneste generationer, der bliver lagt mere vægt på den daglige trivsel, sæderne er gode, aflæggepladsen stort set uden bemærkninger, de elektroniske hjælpemidler i en Sprinter er på mange områder foran det man finder hos konkurrenterne, men vi studsede også over en besynderlig detalje på det brugsmæssige område.

Vi møder som mange andre på arbejde med en stump ledning til opladning af den medbragte snakkefon. For enden af ledningen sidder det kendte og sikkert mest almindelige stik i moderne elektronik, et USB stik, og i alle biler kan man lade sin telefon med det stik.

Men ikke i en Sprinter. Her kræves en omformer.

I testperioden oplevede vi også en fejlmelding på skærmen. Vi kan ikke se nogen tændingsnøgle, brug nødindgangen! Efter at have endevendt instruktionsbogen, fandt vi en nødåbning til tændingsnøglen længst nede i midterkonsollen, lige over gulvet, og så startede bilen efter nogle sekunders betænkningstid. Herefter gik turen til autoriseret Mercedes, som kørte en udlæsning på fejlen, og som efterfølgende kunne fortælle, at den havde de aldrig set før, og så kunne vi køre videre.

Som belønning blev vi udstyret med et omformerstik til telefonens ladekabel, – har du ikke fået sådan et med, lød spørgsmålet. Det plejer vi altid at lægge i bilerne, oplyste serviceafdelingen hos Mercedes.

Mercedes Sprinter 214 A2 H2

Stor og rummelig, men ikke nogen mester i dansk blæst, ligesom nyttelast og trailervægt er begrænset.

Pris: fra 280.405 kr excl moms

Pris for testbil: 333.005 kr

Moms 30.247,50 kr

Motor: 2,1-liter 4-cyl

9-aut manuel

143 HK v. 4000 o/m

330 Nm v. 2400 o/m

0-100 km/t: 12,1 sek

Tophastighed: 170 km/t

Forbrug: 12,7 km/l

Kørevægt: 2155 kg

Totalvægt: 3190 kg

Trailer: 750/2000 kg

CO-2: 207 g/km

Pin It on Pinterest