Stelvio deler vandene
Alfa Romeo Stelvio er den første ægte SUV fra det legendariske italienske bilmærke, og der er ingen tvivl, Stelvio deler vandene. Enten er man håbløst forelsket i en Stelvio, eller også peget tommelfingeren ned.
Årsagen til de to meninger er bilens køreegenskaber. Stelvio kører som en ægte Alfa, – eller næsten, for ingen kan løbe fra et lidt højere tyngdepunkt. Men hvis det handler om at sno sig på en forhindringsbane, er der ingen SUV, der koster bare nogenlunde det samme, som kan følge Stelvio, så enten er man til biler med herlige køreegenskaber, eller også er man til den mere bløde SUV, som mest er beregnet til at køre med barnestole og bagage, ligesom favoritten så er en bil, der har det bedst, når det går lige frem efter næsen.
Indtil videre er Stelvio købeklar i fire versioner. Med tre udgaver af den 2,2 motor der blev lanceret til Alfa Giulia, plus en enlig benziner, der koster nogenlunde det samme som testbilen uden ekstraudstyr.
Derfor er det den 2,2 liters diesel, der tiltrækker sig al opmærksomhed. Testbilen er topversion med 210 HK og 8-trins gearkasse, udstyrsvarianten hedder Q4, og det betyder, at vi er på øverste hylde hos Alfa, når det gælder udstyr, og selv om bilen ikke ser ud af alverden når man sætter bagdelen i førersædet, er der fyldt godt op på alle fronter.
Stelvio er både traditionel Alfa, det er en SUV der kører bedre end de fleste lave personbiler, det er ægte luksus og bunkevis af plads, og så har Alfa tilført det nyeste i sikkerhedsudstyr, selv om Alfa ikke rykker sikkerhedsdetaljer frem i første række, når der skal skabes omtale eller trykkes brochurer.
Heldigt prisfald
Alfa Romeo er ikke et bilmærke der sælges i stort antal. Alfa er for rigtige bilelskere, underforstået for de bilkøbere, der sætter køreegenskaber helt frem i forreste række, og en del af forklaringen på Stelvios største fortrin, er bilens kørevægt.
Det er usædvanligt at holde vægten på en SUV i denne størrelse nede på 1734 kg incl. brændstof, vand på køleren og chauffør bag rattet, og når man medtager, at Stelvio nærmest er en forhøjet udgave af Giulia, er resultatet næsten skrevet på forhånd.
2,2 motoren er Alfa egen, den nærmest hælder solid power i stride strømme til det fortrinsvalgte baghjulstræk, også en forklaring på bilens fornøjelighed, og i Q4 version kan der ryge trækkraft tilbage til forhjulene hvis nødvendigt, men Stelvio er af karakter baghjulstrækker, og så der endnu et plus til Stelvio, for bilens ESC eller ESP om man vil, stikker ikke den kedelige næse frem, når man kører lidt friskt til, og det er det friske, der giver alle point til Stelvio, og det er netop bilens styring, de hurtige reaktioner og den lidt fast afstemte undervogn, der skiller vandene.
Når motorjournalister mødes for at pege på de bedste nye biler, er der traditionelt lidt forskellige meninger om mange ting, men når det er en bil som Stelvio,er det mere dramatisk, så handler det om plus eller minus. Derfor nåede Stelvio ikke blandt de sidste fem til afstemning om Årets Bil i Danmark, selv om vi gjorde en brav indsats, så vi må nøjes med at glæde os over bilens internationale succes, og beklage det danske resultat. Vi mener bare, at der er så mange biler der er velegnet til barnestole og klapvogne, mens Stelvio er noget særligt.
Priserne for Stelvio er blevet mere tilgængelige med de nye afgifter, Stelvio er også en af de mest økonomiske i sin klasse med 20,8 officielle ECE-kilometer per liter, som er ganske godt når man får 210 HK serveret via 8-trins automatgear og et 4-hjulstræk, der også koster brændstof.
Godkendt familiebus
Vi kunne selvfølgelig ikke stå for fristelsen, og præsenterede Stelvio for en dansk børnefamilie med det store og blandede behov. Både bagsæde og det pladsmæssige blev godkendt, og det var det øvelsen handlede om. At bilen også fik masser af roser for sin lækre design hører også med til historien, og for at træerne ikke skal vokse helt ind i den syvende himmel, slutter vi omkring bilens kabine, som ikke henter samme høje karakterer som motor, vægt, konstruktion og køreegenskaber.
Hvis vi skal være ærlige, kan kabinen godt gøres bedre. På flere områder ligner Stelvio ikke det den er, – en bil der koster 570.000 kr som udgangspunkt. Her kan man godt forvente mere finesse og flere lækkerier, så vi sender Alfa et brændende ønske om forbedring ved først givne lejlighed, og det til være ved face-lift, som kan forventes i 2020.
Alfa Romeo Stelvio 2,2 D Q4
Pris: fra 568.095 kr
Pris for testbil: 787.195 kr
Motor: 2,2-liter 4-cyl
8-trins aut
210 HK v. 3700
470 Nm v. 1750 o/m
0-100 km/t: 6,6 sek
Tophastighed: 215 km/t
ECE-snit: 20,8 km/
Kørevægt: 1734 kg
Totalvægt: 2330 kg
Trailer: 750/2300 kg
CO-2: 127 g/km